Továbbra is fent kell tartani az este 9 órás kijárási tilalmat Franciaországban

Second Night Of Curfew In Paris Outbreaks france paris social issue bar night of curfew night curfew French President Emmanuel Macron week spread restrictions Adnan Farzat NurPhoto coronavirus disease No People Street light Tree outdoor way Horizontal VIR
Deserted streets during the second night of curfew due to restrictions against the spread of the coronavirus disease, on october 17, 2020, in Paris, France. Last week the French President Emmanuel Macron ordered a night curfew in Paris and eight other cities. (Photo by Adnan Farzat/NurPhoto) (Photo by Adnan Farzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tudnak változtatni a kijárási korlátozásokon Franciaországban, és nem tudják megnyitni az éttermeket, a belső tereket sem. Nagyon alacsony az átoltottság, alig 38%-os - Magyarországon, a keleti vakcináknak köszönhetően jóval 50% feletti -, és még mindig 10 ezer körüli a napi új fertőzöttek száma. Az emberek egyre türelmetlenebbek, az este 9 órai kijárási tilalmat is egyre nehezebben viselik. Volt olyan étterem, amelynek a teraszáról a rendőrök könnygázzal kergették haza este a vendégeket.
Vágólapra másolva!

Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet járványügyi szakértője elismerte a „Journal du Dimanche" hetilapnak, hogy „hónapokig tartó drámai vakcinahiány" volt, és talán júniusban több embert tudnak majd beoltani. De ez is csak egy feltételezés, még várni kell arra, hogy a francia oltási program igazán elinduljon. A nyugdíjasotthonokban egy hónapja stagnál az oltások beadása, a 70-79 éves korosztály oltási aránya még mindig nem érte el a 80%-ot. Ennek alapvetően továbbra is az az oka, hogy nincs elegendő oltóanyag az országban. (A drámai vakcinahiányról az Origo itt és itt is részletesen írt.)

Egy oltási központ Franciaországban. Kevés vakcina, kevés oltakozó

Míg az ourworldindata.org szerint Magyarországon 100 lakosra 88,3 oltás jut, ez a szám Franciaországban 50,72, és Franciaország továbbra is épphogy Európa középmezőnyébe tartozik, szemben az oltásbajnoknak nevezett Magyarországgal. (Az ourworldonline Oroszországot, az Egyesült Királyságot, Izlandot és Svájcot is szerepelteti a listáján).

Eközben Franciaországban még mindig kijárási tilalom van érvényben, a franciák este 9 és reggel között csak kivételesen indokolt esetben hagyhatják el lakóhelyüket (pl. munkavégzés, szakmai indokok miatt, ápolók munkavégzésére hivatkozva, kisállat-sétáltatás okán), de ehhez is hivatalosan kitöltött igazolást és nyomtatványt kell felmutatni. Az éttermek nehezen tudják betartani az este 9 órai zárást (egészen pontosan már 8 óra után szedelőzködniük kell a vendégeknek, hogy hazaérjenek). Az Origo megírta, hogy Párizsban könnygázzal zavarták haza az embereket a rendőrök az egyik étterem teraszáról este kilenc után, Rennes-ben pedig rohamrendőröket kellett hívni, hasonló okok miatt.

Párizs, este kilenc óra után Forrás: NurPhoto via AFP/Adnan Farzat/NurPhoto/Adnan Farzat

Több mint 7 hónapos lezárást követően május 19-én végre kinyithattak a teraszok - Magyarországon ez már áprilisban megtörténhetett -, de a kora esti kijárási tilalom miatt az éttermek nem tudnak este nyitni, a déli forgalom pedig szinte nem létezik most. További probléma, hogy csak 6 személy foglalhat helyet egy asztalnál, így a családi, nagyobb baráti rendezvényekre sem kerülhet sor. Belül pedig nem nyithattak ki.

Egy vendéglős, Alexis, a bordeaux-i Sud-Ouest regionális napilapnak panaszkodott. „Este 9 –kor kénytelenek vagyunk bezárni, miközben még süt a nap" - nyilatkozta.

Lorient-ban nemcsak vakcina, ápoló sincs elég, aki beadja az oltásokat

A vakcinahiányból adódó drámai lemaradást mutatja, hogy csak ezen a héten tudták elkezdeni az 50 évnél fiatalabbakat is oltani. Tegnap egyébként beoltották Macron elnököt és feleségét is. (Brigitte Macron egyébként közel 70 éves, ő szolidáris akart lenni a férjével, ezért várta meg, míg a 43 éves elnök is sorra kerülhet.) A vakcinahiány viszont továbbra is fennáll, és egyre többen kételkednek, hogy júliustól valóban bekövetkezhet a magyarországihoz hasonló nyitás. Vagyis az élet olyan fokú újraindulása, ami Magyarországon már májusban megtörténhetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!