Sofőrködés a pandémia idején – mire figyeljünk oda?

Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány mindenkit megvisel, kivétel nélkül. Van, akit jobban, van, akit kevésbé, de mindenki érzi a hátrányait. Ez a persze nagyban függ hivatásunktól is. Egyes szakmák esetén, mint például az egészségügyi szférában dolgozóknál, fokozott veszélyeztetettség uralkodik. Ide tartozik viszont a sofőrködés is, különösen a nemzetközi munkák esetén. Lássuk, mit is tehetünk védettségünk megóvása érdekében.
Vágólapra másolva!
  • Élelmiszerek

Egy sofőr étrendje elég változatos lehet. Mindenki azt eszi a hosszú utakon, amit saját maga szeretne. Viszont lehet érdemes változtatnod a szokásaidon ezekben az időkben. A pihenőhelyek környéki éttermek elég népszerűek voltak mindig, a sofőr állás szinte elengedhetetlen részeként. Ha viszont jót akarunk magunknak, kerüljük őket még egy darabig. Ez igaz a gyorséttermekre is. A szupermarket kínálatából szintén óvatosan válogassunk. Mindenképp tanácsos tehát elkerülnünk például a szabadon tárolt élelmiszereket. Hanyagoljuk az olyan pékárut, amit csomagolás nélkül tárolnak, úgy, mint a kifli, a zsömle és egyéb péksütemények. Bár előírás, hogy csak a szedőcsipesszel nyúlhatnak hozzájuk a vásárlók, köztudott tény: mindig akadnak, akik ezt megszegik. Válasszunk a sütőüzemben csomagolt kenyeret inkább.

Forrás: Freepik

Gyümölcsök terén is érdemes kerülnünk, amelyeket amúgy héjastól fogyasztanánk. Persze a mosás sokat segíthet, de nem garancia semmire. Alma és körte helyett sokkal többre megyünk, ha narancsot vagy banánt vásárolunk inkább. Zöldségeket illetően pedig a savanyúság a nyerő, feltéve, ha nem találunk csomagoltat.

  • Védőfelszerelés

Igen, a kézfertőtlenítő jó dolog, és nem kell paranoidnak sem lennünk. Viszont a sofőrködés során rengeteg helyen megfordulunk, ezért fokozott veszélynek vagyunk kitéve. Sosem lehetünk túl óvatosak, így egyáltalán nem ciki a maszk és a kézfertőtlenítő mellé a gumikesztyűt is állandó részévé tenni a felszerelésünknek.

  • Felejtsük el a szabályokat

Nem arra gondolunk, hogy ne tartsd be a törvényi előírásokat. Épp az ellenkezőjét értjük ez alatt. A sofőrállás egyik jellemzője, hogy sok különféle országban megfordulhatsz akár egyetlen fuvar alatt. Mindenhol mások az éppen aktuális jogszabályok a maszkviselést és egyéb védelmi intézkedéseket illetően. Legjobb, ha mindent maszkban és kesztyűben intézünk. Nem csupán a felesleges macerától kíméljük meg magunkat, hogy mindennek utánanézzünk, de egy esetleges büntetéstől is. Ezen felül pedig fokozott védettséget nyerhetünk.

  • Gyorstesztek beszerzése

A gyorstesztek megkönnyíthetik a határon való átkelésünket. Persze itt sem mindegy, milyen tesztről van szó. Ha keresgélünk kicsit az interneten, találhatunk különféle listákat arról, melyek az Európai Unión belül mindenhol elfogadott gyorstesztek, így használatukkal zökkenőmentesen mozoghatunk az országok között.

  • Raktározás

Érdekes ötletnek tűnhet, de van még egy módja annak, hogy limitáljuk az emberekkel való érintkezést. Sajnos túl sok országon keresztül haladva egészen veszélyes zónákban találjuk magunkat. Az ilyen területeken még védőfelszerelés mellett is nagy a rizikó. Sokat segíthet azonban, ha az ilyen állomások előtt beraktározzuk a szükséges dolgokat. Rengeteg különböző tartós élelmiszer, ásványvíz, olvasnivaló és az egyéb szükséges dolgok elférhetnek a kamion fülkéjében. Ezzel a módszerrel akár teljesen érintetlenül áthaladhatunk ezeken a zónákon.

Bár sokak számára paranoidnak tűnhetnek a fentebb felsorolt jó tanácsok, mégis maradjuk óvatosak. Emlékezzünk rá mindig, hogy vannak, akik hazavárnak minket, így nem védhetjük magunkat eléggé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!