Újabb környezetbarát Saab

Vágólapra másolva!
Biopower 100 néven mutatja be a Saab a Genfi Autószalonon új tanulmányát, melynek különlegessége, hogy E100, azaz tiszta bioetanol üzemanyagot használ.
Vágólapra másolva!

A Saab legújabb környezetkímélő tanulmánya a 9-5-ös modell sport kombi változatának továbbfejlesztett változata. A Biopower 100 a 9-5-ös 2,0 literes motorját veszi alapul, amelyből - a magas oktánszámú E100 üzemanyag segítségével - 300 lóerős teljesítményt és 399,5 Nm-es nyomatékot hoztak ki a svéd mérnökök. Ennek megfelelően az autó álló helyzetből 6,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre és 8,2 szekundum kell neki, hogy 80-ról elérje a 120 km/órás tempót.

Az alapot képező 9-5-ös kombi külsejének "feljavításán" egyébként az az Anthony Lo segédkezett, aki a Saab díjnyertes Aero X tanulmányát is jegyzi. A Saab már régóta támogatja a bioetanol meghajtású autók fejlesztését, és bár még mindig sok a bizonytalanság a járművek jövője körül, ha a továbbra is ilyen teljesítményű tanulmányok készülnek az sokat javíthat az autók esélyein.

Mi a csuda az a bioetenol?

Keményítő- és cukortartalmú növényi termékekből (gabonafélék szemtermése, cukorrépa, burgonyagumó stb.) régóta állítanak elő alkoholt, de ebből motorok hajtására nagyobb mennyiségeket csak a II. világháború előtt és alatt használtak. Ezután az olcsó motorbenzin hamar kiszorította a "motalkó"-t az üzemanyagellátásból, és csak az olajválság évei, majd a környezet ólomterhelésének csökkentésére irányuló rendszabályok terelték ismét a figyelmet a bioalkoholra, mint motorhajtó anyagra. A bioetanol fő nyersanyagforrásai Európában a cukorrépa, a búza és a kukorica, Észak-Amerikában kukorica és a búza, Dél-Amerikában pedig a cukornád.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről