Furcsa rendszámdöntés Magyarországon, ezzel mindenki rosszul jár

Vágólapra másolva!
Noha minden további nélkül megtehetné, az állam még pénzért sem hajlandó kiadni olyan régi rendszámokat az autósoknak, amelyek már legalább 15 éve nincsenek forgalomban. Az állam bevételtől esik el, az autósok pedig adott esetben hiába fizetnének elég sok pénzt egy nekik kedves tábláért, senkitől sem remélhetnek támogatást.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az egyénileg kiválasztott rendszámokért (három betű, három szám) 112 450 forint kell fizetni, ám

ezek a hatályos jogszabályok szerint csak olyan kombinációk lehetnek, amelyeket még nem gyártottak le.

Vagyis, akik most vennének maguknak rendszámot, csak az RCx-től ZZZ-ig terjedő tartományból válogathatnak.

A Vezess számolt be egy történetről, amelyben egy autós egy számára fontos, a 2000-es évek eleje óta a forgalomból kivont rendszámot szeretett volna megvásárolni. A sztori (egyelőre) nem ért véget happy enddel:

noha az állam 112 ezer forintot kér az egyénileg kiválasztott rendszámokért, az autós nem kaphatja meg a több mint 15 éve nem használt rendszámot.

A Vezess cikke szerint az autós még jogszabály-módosítást is kezdeményezett az ügyben a Belügyminisztériumnál, konkrét betoldásra javasolt szövegrészlettel. A portál által idézett levelezésből kiderült, hogy noha

a rendszámadatokat összesen 10+5 évig tárolják különböző nyilvántartásokban, mégsem támogatják azt a módosítási javaslatot, ami lehetővé tenné, hogy a legalább 15 éve nem használt rendszámokat pénzért megkaphassák

azok az autósok, akik ilyenre vágynak.

Szavazzon!

Ha valaki egy régi, forgalomból már kivont rendszámot szeretne megvenni az autójára, Ön szerint elvárható lenne, hogy ezt tegye lehetővé az állam?

Külön engedély kiadására sem hajlandó a hatóság az ügyben, amivel úgy tűnik, mindenki rosszul jár: az állam bevételtől esik el, az autósok pedig a lehetőségtől, hogy olyan rendszámuk legyen, amilyet szeretnének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!