Új extra lesz kötelező az autókban, rossz világ jön a gyorshajtók számára

isa intelligent speed assist
Vágólapra másolva!
Jövő év július 6-tól kizárólag olyan új tervezésű autó és tehergépkocsi hozható forgalomba az Európai Unió területén, amelyet a gyártó felszerelt intelligens sebességszabályozó (ISA) rendszerrel.
Vágólapra másolva!

Jövő év július 6-tól jelentősen változik az Európai Unióban az autózás és a teherszállítás, illetve a gépjármű-értékesítés. Az Európai Bizottság a nyár közepén, alig néhány hete – a véleményezési időszak lezárulta után – elfogadta annak a 2019/2144 számú rendeletmódosításnak a szövegét és mellékleteit, amely szerint

az említett határidőtől csak olyan új tervezésű személyautó és teherautó hozható forgalomba a közösség országaiban, amely rendelkezik intelligens sebességszabályozó (ISA) rendszerrel.

Forrás: Mercedes-Benz

A tervezet szerint 2024. július 7-től lép életbe az intézkedés második lépcsője. Onnantól kezdve ugyanis már

nem csak a legújabb konstrukciókat, hanem minden olyan gépjárművet fel kell szerelni az említett eszközzel, amelyet e határidő után hoznak forgalomba.

Az új technológiával az Unió döntéshozói a gyorshajtásos balesetek számát szeretnék csökkenteni. Még mindig kérdés azonban, hogy ezt milyen megoldással érik majd el. A most elfogadott dokumentumok ugyanis több lehetőséget is említenek. Elképzelhető, hogy a gázpedálon finom ellenerőt érzékel majd a sofőr, vagy a motorvezérlés csökkentheti a teljesítményt, de akár a gázpedál rezgése is jelezheti a gyorshajtást, felvillanó fényjelzések mellett.

A jelzőrendszerek nem mindegyike alkalmazható minden egyes gépjárműben, mivel annak felhasználása nagyban függ a motortól, vagy a gépjármű-meghajtás típusától (pl. hibrid). Minden megoldásban közös azonban, hogy

ezeket a sofőr felülbírálhatja

- hívta fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!