Soha nem látott jelenség a magyar használtautó-piacon, ez történt az árakkal

autókereskedések
autókereskedés, Budapest, 2016.
Vágólapra másolva!
Jelentős keresletnövekedés volt tapasztalható idén a használt autók piacán, amely a tényleges vásárlásokban és az árakban is megnyilvánult.
Vágólapra másolva!

A Használtautó.hu statisztikáiból kiderült, hogy az autópiacon erős élénkülés volt tapasztalható az első félév során. Nem csak az új járművek piacán tapasztalható a keresletnövekedés, a használt autók terén a 2019-es, járvány előtti adatokhoz képest is történt emelkedés.

A használt autóknál jelentősebb áremelkedés tapasztalható, főleg a következő okok miatt: az új autók árnövekedése és hosszabb szállítási ideje (részben a chiphiány miatt), a forint árfolyama, a drágább import és a növekvő kereslet.

Lehet, hogy folytatódik az áremelkedés

Az év elején 25, az első negyedévben 32 százalékos áremelkedést lehetett látni a tavalyi év ugyanazon időszakához képest,

a második negyedévre pedig 49,9 százalékkal emelkedtek az árak a tavalyi évhez képest

– ez 3,8 millió forintos átlagárat jelent a hirdetésekben.

A képet árnyalja viszont, hogy egyre több, szinte teljesen új, akár szalonautót hirdetnek meg, amely természetesen feljebb húzza az árakat. Több jármű ráadásul fel sem kerül a hirdetési oldalra, mivel az olcsóbb kategória iránt fokozottabb a kereslet, és más platformokon szinte azonnal gazdára találnak az autók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!