Óriási változás a bírságolásban, sokkal több magyar autóst büntethetnek meg

véda traffipax baleset
Szerdától péntekig országosan közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség.
Vágólapra másolva!
Május 1-jétől szigorúbban bünteti a rendőrség a sebességhatárok átlépését, többé nem veszik figyelembe a traffipaxok esetleges mérési pontatlanságát.
Vágólapra másolva!

Hivatalossá tette a rendőrség, hogy május 1-jétől szigorúbban büntetik az objektív felelősség hatálya alá tartozó sebességtúllépéseket.

Nincs többé ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre,

azaz alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók.

– válaszolta a Vezess.hu kérdésére az ORFK.

Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával tulajdonképpen a hatályos jogszabályok szerint jár el a rendőrség mostantól. A mérésügyről szóló törvény ide vonatkozó fejezetének „a hitelesített mérőeszközök használatáról szóló" bekezdése szerint ugyanis „a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája."

Mostantól nincsenek hibahatárok, ezek a sebességtartományok lesznek mérvadók az objektív felelősség alapján kiszabott közigazgatási bírságoknál Forrás: Autó-Nom Autóalkatrész

Ennek ellenére régóta „hozzááadott" valamennyit a traffipaxok által kiírt sebességadathoz a rendszer.

A traffipaxok hibahatárának hívott eltérés 100 km/h-s sebességig 3 km/h volt, míg felette 3 százalékos eltérést toleráltak.

A rendőrség szerint az új álláspont igazolódik a bírói gyakorlatban, illetve „a szintén kötelező hitelesítésű mérőeszközök közé tartozó légzési alkoholmérők használatához kapcsolódó gyakorlat is ezt a jogi megalapozottságot erősíti."

A változtatás következményeként várhatóan az eddiginél több autós kap majd bírságot.

50-es sebességkorlátozás esetén a korábbi ráhagyás miatt 68 km/h-tól járt a 30 ezer forintos közigazgatási bírság (ezért jellemzően 69 km/h-ra voltak állítva a traffipaxok), mostantól 65 km/h-s sebesség esetén indul majd a csekk. Egy másik következmény, hogy a gyorshajtók egy része magasabb bírságot kap majd: a mérési hibahatár figyelembe vétele miatt eddig több bírság átcsúszott alacsonyabb kategóriába, ilyen korrekció mostantól nem lesz.

Az új szabályozás összefüggésben lehet a Trafiboxok szaporodásával is: egyre több helyen számíthatnak fix sebességmérőkre az autósok, akiknek mostantól jobban oda kell figyelniük a szabályok betartására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről