Tisztességtelen feltételekkel árult új autókat egy ismert hazai kereskedő

Vágólapra másolva!
Átláthatóság hiányában tisztességtelenek egy közismert autó-forgalmazó egyoldalú szerződésmódosítási jogon alapuló, vételárváltozásra is alkalmas általános szerződési feltételei - állapította meg a bíróság jogerősen egy az ügyész által indított közérdekű perben.
Vágólapra másolva!

Az ügyről szóló közleményben - a vállalkozás megnevezése nélkül - azt írták, hogy az ügyészség sikeresen támadta egy közismert gépjármű-forgalmazó általános szerződési feltételeinek több pontját.

Az ügyész keresete alapján a másodfokú bíróság megállapította, hogy a vételár változását eredményező, a vállalkozást egyoldalú szerződésmódosításra feljogosító általános szerződési feltétel érvénytelen, ha nem tartalmazza teljeskörűen, világosan és érthetően azokat a feltételeket, amelyek a vételár változását eredményezik.

Megállapította továbbá a bíróság azt is, hogy a fogyasztók számára a pénztartozás késedelmes teljesítése esetére a jegybanki alapkamat kétszeresének kikötése eltúlzott, a késedelmi kamat e mértékét előíró rendelkezés tisztességtelen. Tisztességtelennek és ezért érvénytelennek mondták ki azt a szerződési feltételt is, amelynek alapján a vállalkozás késedelem esetén a fogyasztó terhére feltűnően és aránytalanul eltérő jogkövetkezményeket alkalmaz, a fogyasztóval szemben kizárja a felelősségét.

A másodfokú bíróság egyetértett az első fokon eljáró bíróság álláspontjával abban, hogy a vállalkozás által forgalmazott gépjárművek vonatkozásában egységesen egy évben meghatározott szállítási határidő szintén tisztességtelen, mert az differenciáltság hiányában nincs megfelelően meghatározva. Az egy év ugyanis olyan hosszú idő, hogy a fogyasztó körülményeiben akár jelentős változások is bekövetkezhetnek, és az ismeretlen vételárú gépkocsira történő szerződéskötéskor a vevő elállásra sem jogosult.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!