Több ezer hazai elektromos rollerre kötöttek már biztosítást

Vágólapra másolva!
A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre bevezetett kgfb-k óta összesen közel 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél, ezeknek az átlagos éves díja 6200 forint volt.
Vágólapra másolva!

Új időszak kezdődött a magyarországi kötelező felelősségbiztosítások és a mikromobilitási eszközök, így a rollerek piacán júliusban. Egy új szabályozás szerint ugyanis azokra a rollerekre, amelyek 25 kilogrammnál könnyebbek és 25 km/h-nál nagyobb sebességre képesek, valamint a 25 kilogrammnál nehezebbek és 14 km/h-nál gyorsabbak, kötelező biztosítást kell kötni július 16. óta.

A statisztikák szerint havonta 20-30 olyan baleset történik, amelyben egy rolleres érintett és rendőri intézkedésre van szükség, például súlyos sérülés miatt. Tízből hét-nyolc rollerbalesetnél felmerül az alkoholfogyasztás, az esetek 90 százalékában pedig a rolleres a vétkes fél.

A Netrisknél augusztus közepéig, tehát egy hónap alatt összesen közel 4300 rollerbiztosítást kötöttek az érintettek, az átlagos díj pedig 6200 forint volt. Az éves díj összegét egyébként befolyásolja, hogy a biztosított a fővárosban vagy vidéken lakik. A Netrisknél eddig megkötött rollerbiztosítások 21 százalékát budapestiek kötötték, a fennmaradó 79 százalékát pedig vidéki településen élőkhöz tartozik.

A becslések szerint körülbelül 30-40 ezer elektromosan hajtott mikromobilitási eszközre, jellemzően rollerekre kellene biztosítást kötni. A legtöbb biztosítást egyébként Kukirin rollerekre kötötték, ez a márka fedi le a szerződések 10 százalékát. A második helyen áll a Kugoo, a harmadikon pedig a Xiaomi. A rollereket egyébként átlagosan 2022-ben gyártották, és a szerződést kötők átlagéletkora 44 év volt. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!