A James Bond film főgonosza, Auric Goldfinger ma ilyen Rolls-Royce Phantommal furikázna

Fotó: Rolls-Royce
Vágólapra másolva!
Egy brit gyűjtő megrendelésére a Rolls-Royce megépítette az 1964-es filmautó modern változatát, még az AU 1 rendszámot is megszerezték hozzá.
Vágólapra másolva!
Fotó: Rolls-Royce

Nem csak az Aston Martin ünnepli a Goldfinger című James Bond mozi 60. évfordulóját (sőt, nem csak egy bőrt húznak le róla), de a Rolls-Royce is megemlékezik arról, hogy a filmbéli főgonosz, a kiállhatatlan természetű magyar építészről, Goldfinger Ernőről mintázott Auric Goldfinger egy 1937-es Rolls-Royce Phantom III Sedanca de Ville-lel furikázott. Egészen pontosan egy brit gyűjtő kereste meg a gyárat, hogy szeretné magát főgonosznak érezni – aminek semmi akadálya, ha az embernek van elég pénze.

Fotó: Rolls-Royce / Benedict Campbell

Három évig tartott az itt látható Rolls-Royce Phantom Goldfinger megépítése, amely során nem egyszerűen csak lemásolták a filmben látható autó megjelenését, hanem a Bespoke műhely számos filmre való utalást is beépített. Ugyanazt a sárga-fekete színt használják a karosszérián, amit az 1937-es Phantom is visel, és egyedi a Spirit of Ecstasy. A filmben Auris Goldfinger úgy csempészett aranyat, hogy autójának karosszériáját készítette el ebből a nemesfémből, erre utalásként olyan a szobor kialakítása, mintha a szél lefújná az ezüstöt az aranyról; ezt a hatást úgy érték el, hogy a tömör ezüst szoborra 18 karátos aranyt vittek fel aprólékos kézi munkával.

Fotó: Rolls-Royce

A csomagtérfedélhez rögzítették annak az arany golfütőnek a másolatát, amelyet Auric Goldfinger James Bonddal való első találkozásakor használt a Stoke Park golfpályán, még az AG monogramot is belegravírozták, a csomagtér nyitásakor egy projektor a 007 logót vetíti a csomagtérpadlóra. Ebben a filmbeli jelentben feltűnik még egy tarka esernyő is, amelynek piros/kék/zöld/sárga mintáját kapják a hátsó oldalajtókban rejtőző esernyők. A külső megjelenést az arany vegyértékére utaló AU 1 rendszám teszi teljessé, amelyet meg nem nevezett összegért szerzett meg a Rolls-Royce gyár.

Fotó: Rolls-Royce

Az igazi különlegességeket persze az utastérre tartogatták, ahol sötétkék bőr és mogyorófa a meghatározó, mert ezek kiemelik az aranyat, amivel nem spóroltak. Természetesen aranyszínű cérnával készül a díszvarrás és a díszcsövezés. A lehajtható piknikasztalok lapján a filmbeli Fort Knox képzeletbeli alaprajza látható, a 22 karátos aranyból készült intarziát 6 hónap alatt sikerült megcsinálni úgy, hogy közben 3 prototípust is készítettek, mire sikerült a megfelelő eredményt elérni. A műszerfal Galériájának elkészítése 1 évet vett igénybe, ez idő alatt 10 prototípust készítettek, mire sikerült kifejleszteni a megfelelő eredményre vezető eljárást. A rozsdamentes acél lapra gőzöléssel vitték fel a többféle sötét árnyalatot, majd kézzel „vakarták le” ezt a bevonatot annak érdekében, hogy összeálljon a kép, a svájci Furka hágó térképe magasságvonalakkal együtt. A tetőkárpiton a Furka hágó felett 1964. július 11-én látott égboltot mintázták meg, a 719 aranyszínben derengő csillag mellett 8 darab hullócsillag, azaz animált fény is van itt.

Fotó: Rolls-Royce

És ezek után is vannak még tényleg fényűző/rongyrázós részletek. Az első ülések közötti konzolt átalakították, ott egy rejtett „garázst” alakítottak ki, amiben egy tömör, 18 karátos aranyból készített stilizált Phantom lakik – természetesen passzoló megvilágításban. Arannyal bélelték ki a kesztyűtartót, a lehajtott fedélen olvasható egy idézet Auric Goldfingertől, hogy miért is olyan nagyszerű az arany. A légbefúvók, a küszöbborítások, de még az alvázszám-plakett is 24 karátos arany bevonatot kapott, a Rolls-Royce még arra is odafigyelt, hogy a Phantom Goldfinger egyedi járműazonosítójának utolsó három számjegye 007 legyen.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!