Óriási lendületben a magyar használtautó-piac, biztosan megdől minden idők rekordja

Vágólapra másolva!
Szeptemberben idei csúcsára ugrott a belföldi használtautó-piac. Csak az a kérdés, hogy mennyivel dől meg a 2022-es rekord.
Vágólapra másolva!

A hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személyautó cserélt gazdát, ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi szintet. A Jóautók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben beállított 825 ezres csúcsa.

Már csak az a kérdés, hogy az éves forgalom mennyivel múlja majd felül a két évvel ezelőtti rekordértéket. Becslésük szerint ez az szám akár a 880 ezres szint fölé is kerülhet: a lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is.

 

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első kilenc hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf, és a Skoda Octavia. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával képviselteti magát, az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak 11. helyet tudta elérni.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első három negyedévében gazdát cserélt 686 600 személyautó mennyisége 11,6 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 615 300-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 82 100 darab volt, ami csupán 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 000-es értéket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!