A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Sok az érdeklődő, de kevesen vesznek használt autót

Fotó: Ádám János
Vágólapra másolva!
Az infláció növekedése és a mindennapi megélhetési költségek emelkedése miatt sok család kénytelen elhalasztani a nagyobb kiadásokat, mint amilyen egy autóvásárlás is.
Vágólapra másolva!

A korábban virágzó használtautó-piac Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az utóbbi hónapokban jelentős visszaesés tapasztalható. Az autókereskedők és vásárlók egyaránt szembesülnek a piac pangásának hatásaival, amelynek okai között több tényezőt is említenek a szakértők.

Fotó: Ádám János 

Bizonytalan a piac
Az országos gazdasági helyzet és a globális piaci bizonytalanságok egyaránt hatással vannak a használtautó-piacra. Az infláció növekedése és a mindennapi megélhetési költségek emelkedése miatt sok család kénytelen elhalasztani nagyobb kiadásokat, mint amilyen egy autóvásárlás is. A helyi kereskedők szerint a vármegye gazdasági helyzete különösen nehéz, és ez tovább súlyosbítja a problémát. Makó Attila, az egyik használtautó-kereskedésben dolgozik, aki elmondta, hogy érezhető a visszaesés és a kiszámíthatatlanság.
- Helyben toporgunk, a visszaesést bátran kimerem jelenteni, bár sokan keresnek autókat, de nem igazán vásárolnak – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy leginkább fiatalabb modelleket keresnek a vásárlók, azonban nem minden esetben tudják azt megfizetni.

Az alacsonyabb kategóriát keresik
Egy másik vármegyénkben működő kereskedés alkalmazottja elmondta, hogy náluk idén javulás állt be az adás-vételek tekintetében.
- Alacsonyabb kategóriájú autókat keresnek leginkább az ügyfelek szép számmal, de a magasabb kategóriából is adunk el gyakran – mutatott rá. Arra a kérdésre, hogy mit keresnek leginkább az ügyfelek azt mondta, hogy változó. – Az biztos, hogy mindig egy adott értékhatárhoz kötik a vásárlást és nem modellhez – húzta alá.

Fotó: Ádám János 

Ellátási gondok
A pandémia utáni időszakban fellépő alkatrészhiány és a gyártási nehézségek következtében az új autók piacán is csökkenés tapasztalható, ami közvetetten hat a használtautó-piacra is. Az új autók gyártási nehézségei miatt kevesebb új autó kerül piacra, és ennek következtében kevesebb használt autó válik elérhetővé. A keresleti oldalon pedig a bizonytalan gazdasági helyzet miatt visszaesett a vásárlói kedv. A helyi használtautó-kereskedők különböző stratégiákat alkalmaznak a nehézségek leküzdésére. Néhányan árcsökkentéssel és akciókkal próbálják vonzóbbá tenni kínálatukat, míg mások inkább a minőségre és a szolgáltatások bővítésére helyezik a hangsúlyt.

Boon.hu 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!