A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Egyre többen töltenek napi nyolc órát a számítógép előtt, majd otthon még néhányat a kanapén a tévét vagy az internetet bámulva. Jó esetben egy óra mozgásra még sikerül időt szakítani a sok képernyő előtt töltött óra mellett, de képes-e ennyi mozgás egyensúlyozni az egész napos ülést? Egyre több vizsgálat szerint nem.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több olyan kutatás is napvilágot látott, amely az ülő életmód káros hatásait vizsgálta.

A legfrissebb vizsgálat szerint, amely a The Journal of the American College of Cardiology című kardiológiai szaklapban jelent meg, a különféle képernyők előtt töltött időtartam már olyan nagy az átlagember életében, hogy az visszafordíthatatlan változásokat indít el a szervezetben, amelyet még a rendszeres edzés, mozgás sem képes ellensúlyozni.

Az angliai University College London kutatói 4512 középkorú skót férfi állapotát követték nyomonk több mint négy éven keresztül. A vizsgálat ideje alatt 325-en hunytak el, és összesen 215 szív- és érrendszert érintő megbetegedés történt.

Az eredmények szerint akik szabadidejükben napi két vagy több órát töltöttek a képernyő előtt, azoknál több mint kétszer nagyobb volt a szívinfarktus és egyéb érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknak, akik ennél kevesebbet tévéztek vagy szörföltek a neten.

Azok körében, akik négy óránál is többet "pihentek" a tévé előtt, az elhalálozási kockázat 50 százalékkal megnőtt. Hiába töltöttek heti néhány órát mozgással, az nem tudta kompenzálni az ülő életmód káros hatásait.

Természetesen a munkahelyen üléssel töltött idő is káros a szervezetre, ám ezt a kutatók adottságnak vették, míg a szabadidőről azt feltételezték, hogy mindenki szabadon dönt róla, mivel tölti.

Miért olyan veszélyes az ülő életmód?

Emmanuel Stamatakis kutatásvezető szerint az ülő életmód befolyásolja a lipidek anyagcseréjét.

A sok ülés ugyanis jelentősen csökkenti egy fontos enzim, a lipoprotein lipáz aktivitását, amely a vérben keringő lipidek lebontásáért felelős. Az enzim alacsonyabb aktivitása miatt a vér koleszterin- és trigliceridszintje magasabb lesz, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Továbbá a vizsgálat szerint sok ülés esetén a vérben magasabb a gyulladást jelző C-reaktív protein (CRP) fehérjék szintje is, ami arra utal, hogy a szervezet gyulladásos folyamatai tartósabban fennmaradnak mozgásszegény életmód esetén.

A gyerekeknél a sok tévézés növeli a magas vérnyomás kockázatát

Nem ez az első tanulmány, amely a sok tévézés káros hatására hívja fel a figyelmet. 2010-ben egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik hetente több mint 23 órát ültek szabadidejükben a tévé előtt vagy a kocsiban, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg szívproblémák miatt, mint azok, akik szabadidejükben csak heti 11 órát vagy annál kevesebbet töltöttek ülve.

Egy 2009-es vizsgálat szerint a sok tévézés a gyerekekre is károsan hat: azoknál a gyerekeknél ugyanis, akik napi másfél óránál többet tévéztek, nagyobb vérnyomás-értékeket mértek, még akkor is, ha fizikailag egyébként aktívak voltak.

Csakúgy, mint az amerikaiak, a magyarok is átlagosan 3-4 órát tévéznek naponta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!