Kapcsolatot találtak az évszakok és az ásítások száma között

Vágólapra másolva!
Az ásítást általában az unalom és a fáradtság jelének tekintjük, egy most közzétett kutatás szerint azonban ennél jóval többről van szó: az ásítás az agy természetes hűtésére is szolgál.
Vágólapra másolva!

A Princeton Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológia Tanszékének kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy az emberek jóval ritkábban ásítanak, ha a külső hőmérséklet meghaladja a testhőmérsékletet. A Frontiers in Evolutionary Neuroscience szakfolyóirat legújabb számában közzétett kutatásukban 160 embernél vizsgálták az ásítás gyakoriságát: a csoport felénél nyári forróságban, másik felénél pedig enyhébb, 20 fok körüli időben. Míg enyhébb időben a csoport majdnem fele ásítozott, addig kánikulában csak alig negyede.

Az ásítás és az évszakok közötti összefüggést vizsgáló úttörő jellegű kutatás vezetői szerint a tapasztalt szezonális eltérések alátámasztják, hogy az ásítás az agyhőmérséklet szabályozásának egyik módja. Mivel a nyári forróságban az ásítás során hosszan belélegzett levegő nem nyújt enyhülést a túlfűtött agy számára, ezért nagy melegben ritkábban ásítunk - mondta el a kutatás vezetője. Alacsonyabb hőmérsékleten viszont működik a hűtési folyamat, ezért olyankor gyakrabban.

Kapcsolat van a szabadban eltöltött idő és az ásítások gyakorisága között is

A szezonális adatok vizsgálata során a kutatók azt is megfigyelték, hogy az ásítást befolyásolja a szabadban eltöltött idő hossza. Főleg nyáron volt jellemző, hogy minél hosszabb ideig tartózkodott valaki a szabadban, annál kevesebbet ásított. A résztvevők majdnem 40 százaléka a kint töltött első 5 percben ásítozott, de 5 perc után az arány 10 százalék alá esett. Enyhe időben a szakemberek pont fordított jelenséget tapasztaltak, de itt az 5 perc elteltével csak kismértékben emelkedett az ásítozók aránya.

A kutatók szerint a mostani eredmények nem csak az ásítás élettani hatásainak átfogóbb megismerését segítik, hanem általuk jobban megérthetünk olyan betegségeket, (pl. epilepszia, sclerosis multiplex) amelyeket igen gyakori ásítás vagy hőszabályozási zavar kísér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről