A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kiderült, miért bontja meg az összehangolt agyműködést a kannabisz

Vágólapra másolva!
A marihuánafogyasztás gyakran társul koncentrációzavarokkal és memóriaproblémákkal. Ezek hátterében egy új kutatás szerint az áll, hogy a megváltozott tudatállapot folytán az agyműködés pontatlanná és koordinálatlanná válik, és a skizofréniára emlékeztető idegrendszeri és viselkedési zavarok alakulnak ki.
Vágólapra másolva!

A Bristol Egyetem idegtudósai a Journal of Neuroscience szakfolyóirat legújabb számában tették közzé tanulmányukat, amelyben azt vizsgálták, hogy a kannabisz memóriát és felismerést károsító hatása lehet-e az agyi hálózatok összehangolatlanságának eredménye.

Az agyműködés egy filharmonikus zenekar játékához hasonlítható, amelyben a különféle hangszerek a karmester által diktált ritmusban játszanak együtt. Agyunk különféle struktúrái is meghatározott frekvencián kapcsolódnak össze; közös ritmusukból megszületnek az agyhullámok, és ezek összehangolt működése lehetővé teszi a viselkedésünket meghatározó információk feldolgozását.

Állatkísérletek során a tudósok a legmodernebb technológia segítségével mérték patkányok agyában az idegsejtek százainak elektromos tevékenységét, miután a marihuána pszichoaktív, azaz agyműködést befolyásoló alkotóelemének megfelelő szert adtak nekik. Azt tapasztalták, hogy a szer a legtöbb agyterületre alig volt hatással, viszont teljesen összekuszálta a hippokampusz és a prefrontális kéreg nevű agyterületek közötti összhangot, mintha a két terület eltérő ritmusban "muzsikált" volna. E két agyterület létfontosságú szerepet tölt be az emlékezés és a döntéshozatal folyamatában, és korábbi vizsgálatok alapján mindkettő komolyan érintett a skizofrénia kialakulásában is. A hippokampusz és a prefrontális kéreg összhangjának megbomlása a patkányoknál azt eredményezte, hogy nem tudtak pontos döntéseket hozni a labirintusban történő tájékozódás során.

"A marihuánafogyasztás igen elterjedt a skizofréniás betegek körében, és a szer pszichoaktív alkotóeleme egészséges emberekben is okozhat skizofréniaszerű tüneteket" - mondták el a kutatók. A mostani eredmények azért különösen fontosak, mert általuk jobban érthetővé és kezelhetővé válnak azok a pszichiátriai betegségek, amelyek az agyterületek közötti összhang megbomlása miatt alakultak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!