Vitatkoznak, károsak-e a cigaretta adalékanyagai

Vágólapra másolva!
A cigarettában lévő adalékanyagok, mint a mentol vagy a tartósítószerek megnövelik a cigarettafüstben lévő rákkeltő vegyületek mennyiségét - írja egy nemzetközi kutatócsoport a PLos Medicine című szaklapban megjelent tanulmányában.    
Vágólapra másolva!

Az eredményekkel cáfolják a Philip Morris dohánykonszern megbízásából készített vizsgálat eredményeit, melyek szerint nem egészségkárosítóak a cigaretta adalékanyagai.

Stanton Glantz, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai azzal vádolják a Philip Morrist, hogy elemzésüknél megkerülték a tudományos szabványokat, illetve hogy utólagos változtatásokat hajtottak végre az eredményeken.

A dohánykonszern írásbeli állásfoglalásában visszautasította a vádakat. Az adalékanyagok, beleértve a mentolt is, nem növelik meg a "cigaretták eleve meglévő toxikusságát". Véleményük szerint ezt az eredeti tanulmány mellett más szakemberek által ellenőrzött, átfogó vizsgálatok is alátámasztják.

A Philip Morris emellett azt is a kutatók szemére veti, hogy nem dolgoztak "tisztán", és nem az eredeti jegyzőkönyveket tanulmányozták, hanem hiányos értékelésüket az internetről vett dokumentumokkal támasztották alá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről