Mégsem csodaszer a méhpempő?

Vágólapra másolva!
A méhpempőről azt tartják, hogy egyfajta életelixír, sokoldalú csodaszer: erősíti például az immunrendszert, lassítja az öregedést és a koleszterinszintet is csökkenti. Egy európai szakhatóság véleménye szerint azonban a méhpempővel kapcsolatos állítások egy része nem tekinthető megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) élelmiszerek csomagolásán feltüntetett, összesen 2500 egészségre vonatkozó állítás közül csak nagyjából 200-at hagyott jóvá, vagyis a benyújtott kérelmek mindössze 8 százalékának volt bizonyíthatóan valós alapja. Nem meglepő, hogy az olyan állításokat, mint például "a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontok fejlődéséhez", vagy "a sóbevitel csökkentése hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához" jóváhagyták a tudósok. Többszáz féle anyag és élelmiszer, elsősorban táplálékkiegészítő - például a méhpempő - jótékony hatásaira vonatkozó állítás azonban fennakadt a rostán - írja a The Telegraph című brit napilap.

Nincs bizonyíték rá, hogy a zöld tea karban tartja a vérnyomást

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint például nincs arra bizonyíték, hogy a méhpempő (a dolgozó méhek garatváladéka, a méhkirálynő kizárólagos tápláléka) erősítené az immunrendszert, fokozná a vitalitást. A hivatal tudósai szintén nem találták bizonyítottnak, hogy zöld teával karbantartható a vérnyomás, vagy a glükózamin védené az ízületeket.

Fogyasztóvédelmi szakemberek szerint, bár sokáig kellett várni az állásfoglalásokra, de ezután a fogyasztók legalább valódi tények, és nem ügyes marketingfogások alapján dönthetik el, hogy milyen terméket vesznek meg - írja a The Telegraph. "El kell érni, hogy az egészségtelen, zsíros, sóban vagy cukorban gazdag élelmiszerek gyártói ne írhassák rá termékükre, hogy egészséges, csak azért, mert van benne egyetlen jótékony hatású összetevő" - kommentálta a bejelentést a brit médiában Richard Lloyd, a brit Which? fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója.

Az uniós szabályozás egy hosszadalmas procedúra végeredménye, amelyet korábban sokan feleslegesnek ítéltek. Ráadásul az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal nemrég gúnyolódások céltáblájává is vált, mikor kimondta, hogy a palackozott víz nem véd a kiszáradás ellen - igaz, később árnyalta korábbi megfogalmazását. Annyi mindenesetre biztos: a fogyasztóknak jogában áll, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adatok igazságtartalma ne legyen megkérdőjelezhető, ezáltal egészségesebb döntéseket hozhassanak - írja a The Telegraph.

A cégeknek a valótlan állításokat el kell tüntetniük a termékekről

Az EFSA határozatát a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyni, majd ezt követően a cégeknek 6 hónap áll rendelkezésére, hogy a valótlannak ítélt állításokat eltávolítsák a termékek csomagolásáról. Az EU 2006 májusában döntött arról, hogy az élelmiszeripari termékek csomagolásán feltüntetett, az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állításokat mindig tudományos bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Tóth Szabolcs, Méhpempő.hu ügyvezető igazgatója megkereste az [origo]-t, és így kommentálta az európai szakhatóság (EFSA) döntését: "A Journal of Nutritional Science and Vitaminology című szaklapban (2007/53) igazolták a kutatók a méhpempő lipidekre gyakorolt hatását, így a koleszterinszint-csökkenés tényét, embereken folytatott vizsgálatok során. Természetesen további kísérletek szükségesek a méhpempő immunrendszerre és koleszterinszintre gyakorolt hatásának pontos meghatározásához, ugyanakkor a rendelkezésre álló kutatási eredmények birtokában, az EFSA véleménye nem teljesen igaz. Mi azt tartanánk kívánatosnak, hogy az EFSA szélesebb tudományos és kutatói spektrum figyelembe vételével hozza meg ilyen irányú döntéseit."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről