A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Egyre több orvos adja utasításba a testmozgást

Vágólapra másolva!
Mozgás receptre felírva? Ez talán túlzás, viszont a legújabb adatok szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember számára írja elő az orvos a rendszeres testmozgást.
Vágólapra másolva!

Tíz év alatt jelentősen nőtt azoknak a száma, akiknek az egészség javítása vagy megőrzése érdekében az orvos rendszeres testmozgást írt elő - derül ki a betegségek megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó amerikai intézet (CDC) statisztikáiból. Míg 2000-ben az orvosukat felkereső páciensek alig negyede kapott rendszeres testmozgásra vonatkozó utasítást, 10 évvel később már minden harmadik embernek írták elő a fizikai aktivitás növelését.

Az elmúlt évtizedben tapasztalható változások arra utalnak, hogy az orvosok egyre gyakrabban hangsúlyozzák a testmozgás egészségmegőrző- és javító szerepét, ami azért különösen fontos, mert az emberek általában hallgatnak az orvosukra. Egy 2008-as felmérés szerint például sokkal nagyobb eséllyel kezdtek mozogni azok a túlsúlyos betegek, akiknek ezt az orvos is előírta - főleg ha rendszeresen ellenőrizte is. A rendszeres testmozgás pedig bizonyítottan csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a depresszió.

A jelentés szerint - nem meglepő módon - leggyakrabban a túlsúlyos vagy elhízott pácienseknek írták elő orvosilag a testmozgást: utóbbiak majdnem fele kapott ilyen jellegű utasítást 2010-ben, szemben a normál testsúlyú felnőttek alig negyedével. A mozgásra "kötelezettek" leginkább a 45-74 év közötti korosztályból kerültek ki, de a 85 év felettiek nagyjából harmada is kapott ilyen jellegű tanácsot.

A jelentés szerzői elismerik, hogy igen dicséretes ez a tendencia, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy rendkívül hosszú még az út addig, amíg az ilyen jellegű orvosi utasításokat a páciensek maradéktalanul betartják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!