A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így néz ki a fájdalommentesen letéphető sebtapasz

fájdalommentesen eltávolítható sebtapasz ragtapasz
Vágólapra másolva!
Van, akinek csak pár másodperces kellemetlenséget okoz, de csecsemőknél vagy időseknél akár komolyabb bőrproblémákat is eredményezhet a ragtapasz eltávolítása. Amerikai kutatók azonban most kifejlesztettek egy olyan ragtapaszt, amely tökéletesen rögzít, ugyanakkor fájdalommentesen eltávolítható.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi intézményekben használt ragtapaszok megfelelően rögzítenek ugyan, de eltávolításuk rendszerint fájdalommal jár - a különösen érzékeny bőrűeknél pedig akár hámszövet-károsodást, gyulladást vagy sebesedést is okozhatnak. Az Egyesült Államokban évente több mint másfélmillió sérülést okoz a ragtapasz eltávolítása, főként csecsemőknél és időseknél.

Az amerikai Brigham and Women's Hospital szakemberei éppen ezért olyan ragtapasz kifejlesztésére vállalkoztak, amely tökéletes rögzítés mellett fájdalommentesen eltávolítható. A jelenleg használatos ragtapaszok esetében eltávolításkor a rögzítő ("ragasztó") réteg és a bőrfelület találkozásánál roncsolódik a hámszövet; az új termék háromrétegű felépítése viszont lehetővé teszi, hogy a tapasz villámgyorsan és fájdalommentesen leváljon a bőrről - mondta el a kutatás vezetője.

Forrás: Brigham and Women's Hospital
Forrás: Brigham and Women's Hospital

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szakportálon megjelent tanulmány kiemeli, hogy a fájdalommentesen eltávolítható ragtapasz az eltávolításkor felszakadó zónát a bőr és a rögzítő anyag találkozása helyett a ragasztó és a hordozóanyag közé beiktatott harmadik rétegbe helyezi át, így eltávolításkor a bőr nem sérül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a ragtapasz levételekor a felső részt ugyan letépjük, de az alsó, könnyen lehúzható réteg a bőrön marad, így nincs fájdalomérzet. Ezt a bőrön maradó ragasztóréteget ujjal egyszerűen fel lehet görgetni, és az összetekert anyag szinte magától leválik a bőrről.

A kutatás vezetője elmondta, hogy a fájdalommentesen levehető ragtapasz kifejlesztése sokak szemében felesleges hívságnak tűnhet, de az újszülött osztályokon a felnőttek bőrére tervezett ragtapaszok, sebtapaszok használata igen komoly problémát jelent. Az újszülöttek sérülékeny bőre nehezen bírja a ragtapasz eltávolítását, ezért találmányuk komoly előrelépést jelenthet az ilyen jellegű bőrproblémák megelőzésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!