A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Új eredmény a tea és a cukorbetegség kapcsolatáról

Vágólapra másolva!
A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása jóval alacsonyabb azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak fekete teát - erősítette meg egy átfogó kutatás.
Vágólapra másolva!

Egy frissen közzétett kutatás 50 ország adatait alapul véve vizsgálta a teafogyasztás és a különféle betegségek előfordulása közti összefüggéseket. A BMJ Open szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy jóval ritkábban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség azokban az országokban, ahol sok fekete teát fogyasztanak.

A szerzők 50 ország viszonylatában vizsgálták a 2009-es évre vonatkozó fekete (fermentált) tea eladási adatokat, majd ezeket összevetették a WHO ugyanezen országokra vonatkozó betegség-előfordulási adataival. Elsősorban a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, légzőszervi problémák, valamint a fertőző és daganatos megbetegedések előfordulási gyakoriságát vizsgálták.

A statisztikai vizsgálat egyértelműen alátámasztotta, hogy a fekete tea fogyasztásában élen járó Írországban, Nagy-Britanniában és Törökországban jóval ritkábban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség, mint a kevés fekete teát fogyasztó országokban, például Dél-Koreában, Brazíliában vagy Kínában. A többi vizsgált betegség esetében azonban nem sikerült hasonló pozitív összefüggést igazolni.

Vannak azért kérdőjelek

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy eredményeiket számos dolog befolyásolhatja: mivel ötven országból származnak az adatok, számolni kell adatgyűjtési hibalehetőségekkel, illetve a diabétesz esetleg eltérő diagnosztikai kritériumaival. Az is elképzelhető továbbá, hogy az országos szintű megállapítás az egyén szintjén nem állja meg a helyét.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása az elmúlt évtizedekben hatszorosára nőtt, és a nemzetközi szervezetek világszinten a 2010-ben nyilvántartott 285 millió beteg helyett 2030-ra már 438 millió esettel számolnak. Az elmúlt pár évben a zöld tea már kiemelt figyelmet kapott az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, ám sokszor méltatlanul megfeledkezünk a fekete teáról, amelyben a fermentáció során olyan komplex flavonoidok (pl. teaflavin, tearubigin) képződnek, amelyek komoly egészségvédő hatással bírnak - olvasható a tanulmányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!