A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Megmérik a környezetünk mérgeit

Vágólapra másolva!
Egy kutatási program részeként emberek ezreit látják el speciális okostelefonokkal, amelyek folyamatosan rögzítik, milyen vegyi hatások érik tulajdonosaikat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányult a betegségek genetikai okaira, ám a genomikai kutatások közegészségügyi hatásai egyelőre a vártnál kisebbek. Ezért egyre több kutató tartja fontosnak, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezeti faktorok vizsgálata, mert ezek sokszor nagyobb mértékben befolyásolják a betegségek kialakulásának kockázatát, mint az öröklött tényezők.

Az Exposomics nevű projektben részt vevő kísérleti személyek olyan okostelefonokat fognak magukkal hordani, amelyeket kémiai szenzorokkal szerelnek fel, a résztvevők szervezetében zajló molekuláris változásokat pedig rendszeres vérvizsgálattal fogják monitorozni a kutatók. Ezzel a módszerrel korábban sikerült összefüggést kimutatni a nehézfémekkel és toxikus vegyületekkel való érintkezés és a leukémia kockázatát növelő génexpressziós változások között. Az Exposomics kutatás egyik célja, hogy felmérjék a légszennyezettség hatását egyes betegségek, például az asztma, a szív- és érrendszeri betegségek és a tüdőrák kockázatára.

A második projektben (Human Early Life Exposome, HELIX) gyerekek és terhes nők vesznek részt. A gyerekek érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mivel testük kisebb (ezért ugyanakkora vegyszerdózis nagyobb terhelést jelent a szervezetük számára, mint egy felnőttnek) és szerveik még fejlődésben vannak. A kutatók a környezeti tényezőknek a növekedésre, az elhízásra, az immunrendszer fejlődésére és az asztmára gyakorolt hatását fogják vizsgálni.

A két projekt összesen 17,3 millió eurót nyert az Európai Bizottságtól, hogy tanulmányozzák a különböző vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatását - adta hírül a Nature.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!