Hajunk állapotát - a szervezet többi részéhez hasonlóan - jelentős mértékben befolyásolják az elfogyasztott élelmiszerek: vannak a haj szempontjából kifejezetten ártalmas ételek, de szerencsére léteznek olyanok is, amelyek fogyasztása révén hajunk hetek alatt újult erőre kaphat.
Aki szeretné hajkoronáját selymesebbé tenni, egyen rendszeresen cseresznyét, áfonyát, szedret vagy gránátalmát. Ezek a gyümölcsök jótékony hatású antioxidánsokban (különösen polifenolokban) rendkívül gazdagok, így segítenek ellensúlyozni a hajszárazságot okozó káros környezeti hatásokat (például az UV-sugárzást vagy a légszennyezést).
Az A-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, mint a sárgarépa vagy az édesburgonya szintén lágyítják és selymessé varázsolják a hajat.
A töredezett hajvégek megelőzésére vagy megszüntetésére célszerű rendszeresen tojást, avokádót, vagy lazacot enni, mert ezek B7-vitamin (biotin) tartalmuk révén erősítik a törékeny hajat. Korábbi vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a szervezet B7-vitamin-hiánya összefüggésbe hozható a haj töredezésével, ezért ennek megelőzésére a szakemberek napi 30 mikrogramm biotin elfogyasztását javasolják. (Egy tojás biotin-tartalma 13-25 µg, egy avokádóé 2-6 µg, közel húsz dekagramm lazacban pedig nagyjából 10 µg B7-vitamin található). A töredezés elleni harcban az ételek mellett kiváló segítőtárs lehet egy szója- vagy búzaproteint tartalmazó kondicionáló is.
A helyes táplálkozásnak a megfelelő hajnövekedésben is kiemelt szerepe van. A haj igen lassan nő, havonta nagyjából egy centimétert, ráadásul ha a szervezet nem jut elegendő C-vitaminhoz, nem tudja előállítani a hajszálak termelődéhez nélkülözhetetlen kollagént, így lelassul a növekedés. Aki szeretné a hajnövekedést serkenteni, fogyasszon naponta legalább 75 milligramm C-vitamint. Ez nem túl nehéz feladat: egy közepes narancs 70 mg, egy grépfrút 80 mg C-vitamint tartalmaz, de fedezi a napi C-vitamin szükségletet 15 dkg eper, vagy 10 dekagramm paprika is.
A csillogó hajért iktassunk étrendünkbe omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszereket, amelyek amellett, hogy szívünket is védik, „bónuszként” a hajat is csillogóvá varázsolják. A tengeri halak, például a lazac vagy a szardínia, illetve az olajos magvak, (főként a dió vagy a lenmag) kiváló omega-3-források. Hetente kétszer tíz dekagramm omega-3 zsírsavban gazdag lazac vagy szardínia elfogyasztásával pár hónapon belül hajunk is csillogóbbá, egészségesebbé válik.
A sovány vörös húsok, babfélék, osztriga vagy pulykahús fogyasztása hajszálainkat erősebbé teszi: a fehérjében gazdag étrend segíti a hajszálakat a növekedési fázisban, így azok erősebbek lesznek, és dúsabbnak hatnak. A fent említett élelmiszerek emellett magas cink- és vastartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek az étrendben: a vas a hajhagymák oxigénellátásához szükséges, a cink pedig az enzimek segítségére van a haj növekedésében, illetve regenerálásában.