A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Vegyen részt egy daganateltávolító műtétben!

VR, műtét
Shafi Ahmed kipróbálja a VR technikát
Vágólapra másolva!
Délután 1 órakor ön is csatlakozhat a világ első olyan műtétjéhez, amelyet 360 fokban elforgatható videóval közvetítenek.
Vágólapra másolva!

Egy rákbetegségben szenvedő brit beteg műtétjét közvetítik majd a virtuális valóság (VR, virtual reality) technikáját felhasználva. Az eljárást úgy tervezték meg, hogy a nézők ott érezhessék magukat a műtőben. A közvetítés célja azonban elsősorban nem a nézők szórakoztatása, hanem az orvostanhallgatók és kezdő sebészek ismereteinek bővítése.

A műtétet Shafi Ahmed londoni sebész végzi, aki úttörőnek számít a virtuális realitás technikájának sebészetben való alkalmazásában. A sebész a mai műtéti közvetítést forradalmi előrelépésnek nevezte az egészségügyi újításban és oktatásban. Az alábbi videóban a virtuális valóság műtéti alkalmazásáról nézhet meg egy kis ízelítőt.

A betegről annyit tudni, hogy egy 70-es éveiben lévő, vastagbélrákban szenvedő férfi. Állítólag nagyon izgalmasnak tartja, hogy műtétjét az egész világon nézhetik majd.

Shafi Ahmed kipróbálja a VR technikát Forrás: Medical Realities/PA

Az operációt a Royal London kórházban végzik, és a nézők olyan okostelefonnal követhetik az eljárást, amelyhez virtuálisvalóság-headset csatlakozik. Kevésbé látványos módon, de sima számítógépes böngészővel is követhetik a folyamatot.

A legnagyobb élményhez már elegendő a pár ezer forintért kapható Google Caedboard VR-szemüveg, illetve az Androidra és iPhone-ra is ingyen letölthető VRinOR alkalmazás. A műtét – amely ezen a linken követhető – előreláthatólag két-három órás lesz, és a műtőasztal fölé szerelt több speciális kamerával filmezik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!