Az eddig is ismert volt, hogy a citrusfélék tele vannak a szív számára egészséges antioxidánsokkal. A brazil Universidad Estadual Paulista kutatócsoportja azt vizsgálta meddig terjed e gyümölcsök fogyasztásának hasznossága.
Egy hónapon át egereket standard étrenddel,illetve magas zsírtartalmú étrenddel etettek, amelyhez flavanonokat adtak (ez az antioxidánsoknak a citrusfélékben megtalálható osztálya).
A nagy zsírtartalmú étrend – flavononok hozzáadása nélkül –
80 százalékkal növelte a vérben és 57 százalékkal a májban
a sejtkárosodást jelző markerek (úgynevezett tiobarbiturátsav reaktív anyagok, TBARS) szintjét.
A flavononok (heszperidin, eriocitrin és eriodiktiol) viszont jelentős mértékben (legkevesebb 50 százalékkal) csökkentették a TBARS szintjét a májban és majdnem 50 százalékkal a vérben.
Noha a kutatók nem figyeltek meg súlycsökkenést az egereknél a citrusfélék flavononjainak fogyasztásakor, úgy tűnik, hogy az egereknek nem szükséges fogyniuk ahhoz, hogy élvezzék a flavononok jótékony hatását.
Csökkent a stressz-szintjük, a májkárosodás mértéke, a vérzsír és a vércukor értéke,
ami összességében jelentősen csökkentette a betegségek kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt mondják, hogy az emberek esetében is hasonló betegségcsökkentő hatást lehet elérni akár otthon is. Ehhez nem kell mást tenni, csak elfogyasztani egy pohár lime-lét vagy bevenni egy flavononokat koncentráltan tartalmazó pirulát.
„A jövőben citrus flavononokat használhatunk az elhízás okozta krónikus betegségek megelőzésére vagy késleltetésére az embereknél" – mondta Paula S. Ferreira, a tanulmány társszerzője.
„A tanulmány arra is utal, hogy a citrusfélék fogyasztásának valószínűleg a nem elhízott, de zsírban gazdag étrenden élő embereknél is lehet jótékony hatása. Ezek az emberek ugyanis jobban ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a hasi elhízás kialakulása veszélyeinek."