A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Ezért sem jó ötlet terhesen füvet szívni

terhesség álterhesség
7 months pregnant woman
Vágólapra másolva!
A terhesség alatt kannabiszt használó nők babái a normálisnál alacsonyabb testsúllyal jönnek világra, és gyakrabban szorulnak intenzív ellátásra – derül ki egy friss amerikai felmérésből.
Vágólapra másolva!

A marihuána vagy egyszerűen csak „fű” néven közismert kannabisz a világ nagy részén egyre szélesebb körű társadalmi elfogadottságot élvez. Magyarországon is a kannabisz minden korosztályban a legelterjedtebben használt pszichoaktív drog: 16 éves korára a fiatalok csaknem 15 százaléka már kipróbálta vagy rendszeresen használja, és egyes statisztikák szerint a teljes 18–54 éves korosztályban a kannabiszhasználók gyakorisága meghaladja a 10 százalékot.

A világ teljes lakosságára vonatkoztatva a 15–64 éves korosztály mintegy 5 százaléka él vele rendszeresen. Ezért a leendő kismamákat kiemelten fontos minél korábban tájékoztatni arról, milyen kockázatoknak teszik ki önmagukat és a fejlődő magzatot, ha a terhesség alatt kannabiszt szívnak.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

A kannabiszfogyasztáshoz köthető orvosi problémák közül jó néhányat tárgyal a szakirodalom: a szerhasználat egy sor betegség, így a pszichózis, a HIV, a hepatitisz, a fertőző szívbelhártya-gyulladás és a tuberkulózis kockázatát fokozza. Az is ismert, hogy a szer befolyása alatt állók gyakrabban okoznak vagy szenvednek el közúti balesetet.

Mindeddig azonban viszonylag keveset lehetett tudni a kannabisz magzati növekedésre és fejlődésre gyakorolt hatásairól.

Az Arizonai Egyetem (USA) közegészségügyi kutatói ezért John Ehiri professzor irányításával áttekintették az orvosi irodalomban fellelhető összes olyan közleményt, amely a terhesség alatti kannabiszhasználat kismamára és újszülöttre kifejtett egészségügyi hatásaival foglalkozik. A baba esetében a születés utáni első 6 hetet tekintették kritikus periódusnak.

A kutatás

A kutatók hét folyóirat-adatbázisból összesen 24, 2014-ig megjelent közleményt választottak ki összegzésre. Az értékelés szempontjául kijelölt orvosi paraméterek között szerepelt az anyai vérszegénység, a baba születési súlya, testhossza és fejkörfogata, az intenzív újszülöttellátás szükségessége, illetve a koraszülés ténye.

Az összesített adatok elemzése kimutatta, hogy a kannabiszhasználó kismamáknál 36 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki vérszegénység, babáik pedig 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel jöttek túl alacsony születési súllyal világra, és kétszer olyan gyakran szorultak életük első hat hetében intenzív ellátásra. Az összehasonlítás alapját minden esetben a kannabisszal nem élő kismamák és babáik jelentették.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A kutatók természetesen hangsúlyozzák, hogy mivel valamennyi kiértékelt tanulmány megfigyelő és nem beavatkozó jellegű volt, az okokat és következményeket roppant nehéz szétválasztani. A kannabiszt használó kismamák sok olyan egyéb tényező tekintetében is különbözhetnek a kannabiszt nem használóktól, amelyek befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.

A forrásként felhasznált adatokból például nem derül ki, hogy használtak-e a vizsgálatokban részt vevő kismamák egyéb illegális drogokat, illetve hogy mennyi alkoholt fogyasztottak, holott ezek a faktorok tudvalévően az alacsony születési súly és a koraszülés irányába hatnak.

Ezzel együtt következtetéseiket elég erősnek érzik ahhoz, hogy figyelmeztessenek:

egyebek mellett a születési súly csökkenését és az intenzív ellátás szükségességének fokozott kockázatát vonja maga után.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!