A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szombaton ünnepli hetvenedik születésnapját Bernie Ecclestone, a Nemzetközi Automobil Szövetség alelnöke, a Forma-1-es versenyek jogtulajdonosa. Az apró termete (162 cm) és nagy hatalma miatt gyakran Napóleonhoz hasonlított mogul cége, a Formula One Management további 100 évre (2101-ig) megkapta a futamok közvetítési jogát.

Fotó: Reuters

A Hungaroringen készült képen a
későbbi világbajnok Schumacherrel
mókázó Ecclestone 70. születés-
napjára a legszebb ajándék a
Forma-1 sosem látott népszerűsége
lehet

Ecclestone - akinek apja halászhajó-kapitány volt - vegyészmérnöknek tanult, majd autókereskedést nyitott Kent grófságban. Versenyzéssel is próbálkozott, de a legendás Brands Hatch-i pályán elszenvedett súlyos balesete után már csak vállalkozásait tartotta szem előtt. "Megragadni a kínálkozó lehetőséget" - ez az életfilozófiája, s ennek megfelelően 1970-ben olcsón felvásárolta a tengődő Brabham-istállót.

A Forma-1 "urának" felbukkanásáig a pilótákat csak afféle tehetős kalandoroknak tekintették, akik időnként megjelentek mesés járgányaikkal egyik-másik futamon. Ecclestone azonban hamarosan a konstruktőrök szövetségének (FOCA) elnöke, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) második embere lett, és nemcsak az első televíziós szerződéseket kötötte meg, hanem a versenyzőknek is előírta a mindenkori pontos megjelenést. A '80-as években az egyre kiszámíthatóbb és jövedelmezőbb Forma-1 komoly márkanévvé vált.

A zseniális üzletember meggyőződése szerint a sportágat csak egy kézben tartva lehet irányítani: - Ha a csapatok birtokolnák a versenyjogokat, annak teljes fejetlenség lenne a vége, mert semmiben sem tudnának egyezségre jutni.

A mértéktartó életmódjáról ismert brit üzletember - akin négy éve szívműtétet hajtottak végre - szerényen így fogalmazta meg leghőbb kívánságát: "egészségben szeretném megérni 2000 szilveszterét".

(MTI)

Ajánló:

A Nemzetközi Automobil Szövetség honlapja

Korábban:

Futamonként csaknem tízmillió televíziónéző látta Németországban a Forma-1-es versenyeket, s ez az átlag nagyobb, mint a legnézettebb futballmérkőzés mutatója. A legtöbben, 14 millióan a Brazil Nagydíjra voltak kíváncsiak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!