A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A társadalom, amelyben élünk
Vágólapra másolva!

Az előadás röviden vázolja, hogy mi a dolga a szociológia tudományának. Ezt követően megvizsgálja, hogy milyen erők alakították a társadalom struktúráját az államszocializmusban, amelyben a központi túlhatalom a spontán mozgásokat lefojtotta, de a nem-hatalmi egyenlőtlenségeket csökkentette. Az erőforrások korábbinál egyenlőbb elosztásával összességében valószínűleg előre vitte a modernizációs-civilizációs folyamatot. Az újkapitalizmusban a politika társadalom fölötti túlhatalma megszűnt, a tőke és a munkaerőpiac visszanyerték strukturáló szerepüket. A forráscsökkenés és a nagyobb egyenlőtlenség egyelőre a szegénységet és kirekesztést növelték. Az Európai Unióban erősödnek a kirekesztés-ellenes törekvések, amelyekhez nekünk is jó lenne kapcsolódnunk.

I. Mit csinál a szociológia?
A bevezető rész néhány tézist fogalmaz meg arról, hogy a szerző szerint mit érdemes a szociológusnak figyelembe vennie a kutatásban.

II. Társadalmi viszonyok, egyenlőtlenségek, társadalmi szerkezet
Milyen erőforrások, tőkék vannak egy társadalomban? Milyen küzdelmek folynak különböző társadalmi erőterekben a tőkék megszerzéséért, megtartásáért? Milyen feltételek szabályozzák az egyének esélyeit, hogy jó helyezést szerezzenek? Kikből lesznek vesztesek? Mi a strukturáló szerepük az erőforrások elosztása nyomán kialakuló létfenntartó munkáknak, az ún. munkajelleg-csoportoknak?

III. Az államszocializmus struktúrája
Hogyan fojtotta le a hatalom a struktúra mozgásait, korlátozta az erőtereket, a téteket? Mennyire korlátozta a hatalmi ideológia az egyenlőtlenségeket? Mi változott a fontos erőforrások elosztásában az államszocializmus utolsó évtizedeiben? Hogyan alakultak a csoportok és személyek közti viszonyok? Volt-e ezeknek az évtizedeknek civilizációs hozadéka?

IV. Az újkapitalizmus struktúrája
Hogyan hatnak az új strukturáló erők, a tőke és a munkaerőpiac? Milyen főbb csoportok rajzolódnak ki? Hogyan változott a társadalmi egyenlőtlenségek rendszere? Mennyire súlyos helyzeteket teremtenek a mezőkön belüli és közötti korlátlan harcok és tétek? Mekkora a szegénység és a kirekesztés?

V. Az európai szociális modell - "civilizált", szelídített kapitalizmus
Mit jelent a jóléti állam? Hogyan alakultak a jóléti kiadások az Unióban? Hogyan lehetséges, hogy sokan azt állítják, meghalt a jóléti állam, miközben a jóléti kiadások mindenütt növekedtek és az országok egymáshoz közelebb kerültek? Hogyan törekszik ma az Európai Unió a társadalmak összetartozásának erősítésére?

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!