A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Olasz Pál utcai fiúk a VIII. kerületben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Maurizio Zaccaro kétrészes tévéfilmet forgat Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényéből. A film elkészítését a rendező azért tartja fontosnak, mert a Molnár-regényt, azon túl, hogy a világirodalom remekei közé tartozik, Olaszországban ajánlott olvasmány.

A rendező szabadon értelmezte Molnár Ferenc regényét, így a forgatókönyv több új elemmel is bővült. Így például a grund őre, Janó - akit Mario Adorf alakít - nagyobb szerepet kap, s a filmes látványosság kedvéért a Pásztor-fivérek ikerként jelennek meg. A "grundon" két hete tart a forgatás, s már csak a csatajelenet van hátra, amelynek rögzítése négy-öt napot vesz igénybe.

A forgatási helyszín az eredetihez - a Pál utcához - közel, a Tömő és a Leonardo da Vinci utca sarkán található, ahol korhű díszletek között elevenedik meg a XIX-XX. század fordulóján játszódó történet. A füvészkerti jeleneteket a fővároshoz közeli arborétumokban - Alcsútdobozon és Vácrátóton - vették fel; míg az üvegházban zajló eseményeket a regénybeli valós helyszínen, a VIII. kerületi Füvészkertben forgatták.

A tévéfilmben a külföldi sztárok - Virna Lisi, Mario Adorf, Giuseppe Battiston, Nancy Brilli, Gabi Dohm - mellett magyar művészek is szerepelnek, például Mácsai Pál, Molnár Piroska, Harkányi Endre és Ónodi Eszter. A 44 gyermekszereplőt több mint 4 ezer jelentkező közül választották ki. Nemecsek Ernőt a tízéves Mesés Gáspár alakítja, aki a közelmúltban Gárdos Péter: Az utolsó blues című filmjében debütált. Bokát Gáspár Csaba, Cselét Bihari Bence József, Gerébet Mészáros Gergely, Csónakost Ványi Péter, Ács Ferit Lugossi Dániel, a Pásztor-fivéreket Kiss Gergely és Kiss Róbert kelti életre.

A film producere Angelo Rizzoli, a forgatókönyvet Massimo De Rita, Alessandro De Rita és Ottavio Jemma írták. Az utómunkálatokat itáliai stúdiókban végzik majd. A Pál utcai fiúk történetét legutoljára 1968-ban, a háromszoros Kossuth-díjas Fábri Zoltán rendezésében, magyar-amerikai koprodukcióban filmesítették meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!