Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az idei, sorrendben a 75. Oscar-díjátadáson a japán rendező, Mijazaki Hajao filmje, a Chihiro Szellemországban nyert a tavaly bevezetésre került animációs film kategóriában. A japán animének olyan, jellegükben merően eltérő rajzfilmek ellenében sikerült nyernie, mint a Lilo és Stitch, a Kincses bolygó, a Jégkorszak, illetve a Szilaj, a vad völgy paripája.

"Tartottam tőle, hogy Chihiro története kevésbé lesz érthető az amerikai közönség számára, mivel a film rendkívül sok szállal kötődik a japán kultúrához és látásmódhoz. Örülök, hogy a kivételes gondossággal és odafigyeléssel készült, a legapróbb részletekig kidolgozott alkotásnak végül sikerült áthidalnia a kulturális különbségekből adódó nehézségeket" - nyilatkozta Japán egyik neves filmkritikusa, Vatanabe Szacsiko. A korábban csekély publicitást kapott filmet mindössze néhány amerikai mozi tűzte műsorára tavaly őszi bemutatásakor.

Mijazaki részben legújabb filmjére, részben a háborús eseményekre hivatkozva nem vett részt az Oscar-díjkiosztó ünnepségén. A film gyártásáért felelős tokiói Gibli stúdióban összegyűlt munkatársai is az ő távollétében ünnepelték a szigetország legnépszerűbb filmjének sikerét.

A Chihiro hivatalos magyar honlapjahttp://www.chihiro.hu/A legigényeseb rajongói oldalhttp://www.nausicaa.net/miyazaki/

A film producere, Toshio Suzuki - aki szintén az iraki konfliktusra hivatkozva maradt távol a ceremóniától - a helyszínen tartott sajtótájékoztatón fejtette ki a neves rendező álláspontját. "Ideális körülmények között Miyazaki állna most Önök előtt, hogy kifejezze örömét, és köszönetet mondjon a kritikusoknak, akik méltatták a Chihiro érdemeit, munkatársainak, akik segítsége nélkül a mű nem születhetett volna meg, de legfőképp a közönségnek, akik megtisztelték figyelmükkel és szívébe zárták a törékeny kislány történetét. Nem lehet azonban teljes Miyazaki boldogsága, így képtelen lenne vidám, örömteli arccal megjelenni, és a kamerákba mosolyogni" - utalt az iraki háborús helyzetre a producer, majd hozzátette: "Mélyen érintett a Chihiro győzelme, mert korábban a jelentősebb amerikai filmforgalmazó cégek ódzkodtak a film bemutatásától, mivel szerintük az amerikai közönség nem fogékony az ilyen jellegű alkotásokra."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről