Európa Filmhét és a hazai fiatalok szájtépése

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nyolc napon át tartó rendezvényre a szervező Budapest Film a legfrissebbek közül választotta ki a 12 alkotást, amelyeket ezúttal a Művész moziban láthat a közönség. A választékban szenzációnak számít például a tízévi szünet után most ismét filmmel jelentkező Werner Herzog új munkája, A legyőzhetetlen. Ugyancsak unikum az osztrák Michael Haneke Ismeretlen kód című munkája, amelyet Juliette Binoche főszereplésével forgatott. (Haneke idei, botrányt kavart, A zongoralecke című filmjére a jelek szerint még várnunk kell.)

Jó találkozást ígér A kertben című film után Martin Sulik szlovák rendező új opusza, a Tájkép, amely előző filmjének kamarajellegével ellentétben többtucatnyi szereplő történetét meséli el. Goran Paskaljevic a nálunk is játszott Lőporos hordó után ezúttal egy Írországban forgatott filmmel, a Haragos Harryval lesz jelen a programban.

A Luzsini védelem című angol film nemcsak az alapul szolgáló Nabokov-regény, illetve Emily Watson és John Turturro főszereplése miatt tarthat számot kivételes érdeklődésre, hanem azért is, mert bizonyos jeleneteit Budapesten forgatták. Az említetteken kívül az izlandi, spanyol, lengyel, szlovén, francia és német filmgyártás egy-egy alkotását láthatja a magyar közönség. A programban a hazai forgalmazók által meg nem vett filmek szerepelnek, az előadások szinkrontolmácsolással folynak.

Újdonság az Európa Filmhéten, hogy most először csatlakozik a programhoz a hazai fiatal nemzedék Szájtépés Filmszakadásig című kétnapos vetítéssorozata. E rendezvény keretében december 1-jén és 2-án a Szindbád mozi közönsége megismerheti a már nevet szerzett, illetve a még kevésbé ismert fiatal alkotók munkáit. A két napon 28 rendező 30 rövid- és kisjátékfilmjét vetítik, emellett két fórum foglalkozik a pályakezdő alkotókat érintő kérdésekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről