A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Crowe és Berry már csak az Oscarra várnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kritikusok szerint Halle Berrynek, aki nemrég Berlinben kisebb meglepetésre az Ezüst Medvét is megkapta, ezek után komoly esélye van arra, hogy fekete bőrű művészként először vihesse haza a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. A színésznő a Monster's Ball főszerepéért érdemelte ki a Filmszínészek Szövetségének (Screen Actors' Guild - SAG) elismerését.

Eddig egyetlen fekete bőrű színész, Sidney Poitier kapta meg a vezető színésznek járó Oscart. Idén Berry mellett még két színes bőrű, Will Smith és Denzel Washington is esélyes az aranyszobrocskára.

Russell Crowe díjazása az Egy csodálatos elme című filmben nyújtott alakításáért nem okozott meglepetést, és szintén előrevetíti, hogy nagy valószínűség szerint ő viszi majd haza a legjobb színésznek járó Oscart március 24-én. Az esélyeit csak az rontja, hogy az aranyszobrocskát az előző évben is ő kapta a Gladiátor főszerepéért. Crowe egyébként szintén több díjat is begyűjtött ebben az évadban: a Brit Filmakadémia és a Golden Globe zsűrije is a legfőbb díjjakkal jutalmazta a színészt.

A legjobb mellékszereplő A Gyűrűk Urának Gandalfját alakító Ian McKellen és a Gosford Park házvezetőnője, Helen Mirren lett. A televíziós kategóriában a West Wing, a Sex and the City és a Will and Grace című sorozatok illetve stábjaik kaptak elismerést. Életműdíjjal jutalmazták Edward Asnert, a SAG előző elnökét.

A Filmrendezők Szövetségének (Directors' Guild) díjkiosztóján Ron Howard az Egy csodálatos elme rendezője kapta meg a legfőbb elismerést. A díjat eddig 54-szer osztották ki, s az itt legjobbnak találtak 49 esetben megegyeztek a pár héttel később átadásra kerülő Oscar győzteseivel.

Korábban:
Egyre nagyobb sztárok a fekete színészek
Ron Howard hálás Russell Crowe-nak az Oscar-jelölésért
A Russell Crowe-film tarol a Golden Globe-on

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!