Frank Zappáról szóló film érkezik a magyar mozikba

Vágólapra másolva!
Július 1-jén érkezik a hazai mozikba a rocktörténet egyik legendás alakja, Frank Zappa életpályáját feldolgozó dokumentumfilm, amelyben különleges, eddig sosem látott felvételek is feltűnnek a Zappa-család archívumából. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos art moziban vetítik.
Vágólapra másolva!

Frank Zappa a 20. század egyik meghatározó, extravagáns amerikai művésze, zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. Csaknem három évtizedet átfogó pályafutása alatt számos különböző műfajban alkotott, írt rockzenei, jazz, elektronikus zenei és nagyzenekari műveket is.

Életében mintegy 60 nagylemeze jelent meg Mothers of Invention nevű zenekara, vagy saját neve alatt.

Számos Grammy-jelöléséből kettőt váltott díjra, 1997-ben posztumusz Grammy-életműdíjat kapott. Hihetetlenül termékeny művészi pályájára jellemző, hogy 1993-ban bekövetkezett halála óta még további húsz album jelent meg a kiadatlan felvételeiből. A rocktörténet igazi emblematikus alakja, a Rock'N'Roll Hall of Fame tagja, aki egyedi gitárjátékával és senkivel össze nem téveszthető színpadi jelenlétével számtalan zenészt és művészt inspirált. A hazai rajongók számára felejthetetlen élmény volt a budapesti koncertje 30 évvel ezelőtt, 1991. június 30-án, amely egyben a legutolsó színpadi fellépése volt. A Budapesti Búcsú keretében a Tabánban adott mintegy félórás improvizációs koncerten Zappát Babos Gyula, Egri János, Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla kísérte.

A filmben feltűnik többek között Zappa özvegye, több családtagja és számos pályatársa - köztük David Bowie, Ringo Starr, Mick Jagger, Alice Cooper, Paul McCartney - és egykori zenésztársa is, mint Steve Vai, Mike Keneally, Ian Underwood, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood és Ray White.

A film július 1-től látható a hazai mozikban, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Budapesten csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos art moziban, többek között Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Cegléden, Szentendrén és Jászberényben is bemutatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről