A 100 éves Nosferatu írójára emlékeznek a bécsi filmfesztiválon

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) germany Cinema VAMPIRE HORIZONTAL
Max Schreck
Vágólapra másolva!
A képzeletbeli határok legyőzésével foglalkozik az 59. Viennale nemzetközi filmfesztivál, amelyet október 21. és 31. között rendeznek Bécsben.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb osztrák nemzetközi filmfesztivál idén olyan kérdéseket jár körül, mint a generációk közötti párbeszéd, a demokrácia válsága, vagy a messzi tájak iránti kínzó vágy - tájékoztatta Bécs Város Külképviseleti Irodája az MTI-t.

A fiatalok és idősek közötti párbeszéddel foglalkozó alkotások között van egyebek mellett Ignacio Cerois Mi lesz a nyárból (Que sera del verano) és Celine Sciamma francia forgatókönyvíró-rendező Fiatal Anya (Petite maman) című filmje.

Ugyancsak a generációs szakadék témáját dolgozza fel Maria Speths német alkotó Bachmann úr és osztálya (Herr Bachmann und seine Klasse), valamint az Örökség (The Inheritance) Ephraim Asili rendezésében.

Max Schreck a Nosferatu-ban Forrás: AFP


Egy másik blokkban a jelenlegi világeseményekre reagálnak a filmek. Murakami Haruki japán író egyik novelláját dolgozza fel Vezesd az autómat (Drive My Car) Hamagucsi Rjuszuke rendezésében. Ezen kívül Juho Kuosmanen finn alkotó Hatos számú kabin-ja (Hytti nro 6), Sebastian Meise osztrák rendező Nagy szabadság-a (Große Freiheit), valamint a Beatrix lesz látható, Milena Czernovsky és Lilith Kraxner rendezése.

Az idei Viennalén kiemelt figyelmet kapnak Terence Davies angol forgatókönyvíró, filmrendező, regényíró, színész alkotásai, egyebek mellett A vidámság háza (The House of Mirth) vagy Csendes szenvedély (A Quiet Passion) című irodalmi feldolgozások mellett a rendező legújabb, idei munkáját, a Benediction-t tűzik műsorra. Davies, aki személyesen is ellátogat a Viennáléra, rendezte a fesztivál bemutatkozó kisfilmjét - közölték.

Szintén kiemelt figyelmet kap az egykori Osztrák-Magyar Monarchia (mai Ukrajna) területén született Henrik Galeen munkássága.

Galeen sokak számára a Nosferatu című, 1922-ben bemutatott fekete-fehér német némafilm forgatókönyvírójaként lehet ismerős, a Viennale a rendező életművét vonultatja fel.

Mint írják, Fabrizio Ferrarot olasz rendező-forgatókönyvírót, a "gondolat és képzelet" alkotásainak megteremtőjét, míg Segundo de Chomon spanyol rendezőt "az illúzió művészetének úttörőjeként" ünneplik majd a fesztiválon. A 2012-ben elhunyt Amos Vogel, bécsi születésű filmtudományi szakember és kritikus századik születésnapjára A film mint felforgató művészet (Film as a Subversive Art) című retrospektív programmal emlékeznek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!