A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A CODA kapta a hollywoodi színészcéh fődíját

Vágólapra másolva!
A siket családban felnövő halló gyerekekről szóló CODA nyerte el az amerikai televíziós és filmszínészek céhének (SAG-AFTRA) fődíját a szervezet Santa Monicában megrendezett 28. díjátadó ceremóniáján.
Vágólapra másolva!

A film, amelynek forgalmazási jogait a Sundance Filmfesztiválon az Apple TV+ streamingszolgáltató vásárolta meg 25 millió dollárért, egy kisvárosi lányról (Emilia Jones) szól, aki énekesnő szeretne lenni. A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakítják a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket színész, aki egyéni színészi kategóriában elnyerte a SAG díját.

- hangsúlyozta tolmáccsal fordított köszönőbeszédében az 56 éves, Oscar-díjas Matlin a Santa Monica-i Barker Hangarban megrendezett ünnepségen. Mint hozzáfűzte: ez a díj bizonyítja, hogy a siket színészek is ugyanúgy tudnak dolgozni, mint bárki más.


A színészcéh díjait a SAG-AFTRA színész érdekvédő szervezetbe tömörült tagság szavazza meg. A színészek alkotják az amerikai filmakadémia legnagyobb szavazóbázisát, ezért a SAG díjai jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. A SAG fődíjas filmje gyakran - bár nem minden esetben - a legjobb film díját is elnyeri az Oscar-díjátadón.

Az idei Oscar-gálát március 27-én rendezik meg.


Az ukrajnai háború visszatérő témája volt a díjátadó ceremóniának. Mások mellett Leslie Odom Jr. szólalt fel az erőszak ellen, mint mondta: "gondolatainkkal, imáinkkal és reményeinkkel fordulunk a közelgő béke felé".

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése.

A film színészgárdája kapta a színészcéh fődíját, megelőzve Kenneth Branagh Belfast című, az észak-írországi konfliktust felidéző drámáját, valamit a klímaválsággal foglalkozó, Ne nézz fel! című szatírát, a teniszlegenda Venus és Serena Williams apjának életét feldolgozó Richard király-t, és a híres divatházról szóló, A Gucci-ház című családtörténetet.

A kutya karmai közt című western szereposztását, amely 12 Oscar-jelölést kapott, nem jelölték a színészek fődíjára.

A filmes produkciók mezőnyéből Jessica Chastain vehette át a legjobb színésznő díját a Tammy Faye szemei című filmért, a Richard király címszerepéért pedig Will Smith kapta a legjobb színész trófeáját.
A gálán a 76 éves, ötszörös SAG-díjas Helen Mirren életműdíjat kapott a színészcéhtől. "Hosszú ideje annak, hogy csatlakoztam a mi csepűrágókból és vagabondokból álló táborunkhoz. És nektek, színészeknek akarok köszönetet mondani" - fogalmazott az Oscar-díjas színésznő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!