Szívszorító pillanatok: állva ünnepelték a 89 éves Pierre Richard-t a francia színházi gálán - video

Pierre Richard és Sylvie Testud a 34. Moliére-gálán
Vágólapra másolva!
Április 24-én, hétfő este 34. alkalommal adták át a francia színházi élet legjobbjait elismerő Molière-díjakat. A Théâtre de Paris színpadán mégsem a díjazottak, hanem az egyik díjátadó kapta a legnagyobb tapsot:  az 1970-es évek legnépszerűbb francia filmszínészét, a Magas szőke férfi felemás cipőben sztárját – aki két éve maga is Moliére-díjat nyert – több mint két percen keresztül ünnepelték a gála vendégei. A nagy francia színész nyáron lesz 89 éves.
Vágólapra másolva!

– vezette fel a 34. Moliére-díjátadót a drámaíróként és rendezőként is elismert, olykor színészi feladatokat is elvállaló, eddig 5 Moliére-díjat nyert, színházi "csodagyereknek" kikiáltott (most 40 éves) Alexis Michalik, aki eleve sietős léptekkel érkezett a színpadra, hogy aztán figyelmeztesse a nyerteseket: zenével szakítják félbe a köszönőbeszédüket, ha esetleg túllépnék az úgynevezett udvariassági határt.

Pierre Richard és Sylvie Testud a 34. Moliére-gálán Forrás: AFP/Le Figaro

Ez azt jelentette, hogy a 19 kategória díjazottjainak és jelöltjeinek méltatására átlagosan 6 perc jutott volna, ha nincs más műsorszám – de természetesen, ahogy az a gálák esetében megszokott, film- és zenei betétek, humoristák számai színesítették a műsort, így egy-egy köszönőbeszédre legfeljebb egy perc, ha jutott.

A Michalik által tervezett programrend már azzal felborult, amikor a házigazda által meginvitált, a sokat vitatott francia nyugdíjreform miatt tiltakozó két szakszervezeti tag felszólalása után Rima Abdul Malak kulturális miniszter magához ragadta a mikrofont (a politikus épp Jean-Marc Dumontet Moliére-igazgató mellett ült, és pont ott volt egy mikrofon...), hogy kifejtse, harcos védelmezője a francia kultúrának, és nem zárkózik el attól, hogy leüljön a színházi szakszervezetek képviselőivel tárgyalni.

A 34. Moliére-gála fénypontja azonban nem a politikai adok-kapok, hanem egy nagy művész, a 89 éves Pierre Richard jelenléte volt.

A legendás francia színész a legjobb monodrámai alakítás díját adta át és amikor a színpadra érkezett, több mint két percig felállva tapsolta a szakmabeli közönség, mit sem törődve az időkorláttal.

Kitartunk, tapsoljanak nyugodtan – jegyezte meg gyorsan Michalik, a végtelenül szerény, meghatódottságát leplezni igyekvő Richard azt mondta:

Holott Richard nemcsak filmszínészként, de színpadon is komoly sikereket ért el, például két évvel ezelőtt ő nyerte a monodrámai alakítás Moliére-díját a Monsieur X című darabbal:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről