Mozifilmes premierek a Filmintézet videotárában

Blokád, film, Göncz Árpád
Vágólapra másolva!
Már online is nézhető a tavalyi év egyik legsikeresebb mozifilmje, a Blokád, valamint a Veszélyes lehet a fagyi című kitűnő alkotás, a vetítőtermek után először mindkettő a FILMIO-n látható - közölte a Filmintézet. Az Antall József politikai pályafutását feldolgozó Blokád-ban megelevenednek az 56-os események és a rendszerváltás Magyarországának első nagy krízise, míg Szilágyi Fanni romantikus drámája egy egypetéjű ikerpár történetét meséli el kettejük egymástól eltérő nézőpontjából Stork Natasa bravúros kettős főszereplésével.
Vágólapra másolva!

2022 legnézettebb magyar filmdrámája volt a Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével készült Blokád című film, hiszen a jegypénztáraknál csak vígjátékok előzték meg. A Blokád alkotócsapata arra vállalkozott, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutassák az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát.

Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Tősér Ádám rendezése októberi mozibemutatóját követően hetekig a legnézettebb filmek között volt. A Blokád főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja. Producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta, operatőre Nagy András volt.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi egy egypetéjű ikerpárról szól, akik a külső hasonlóságok ellenére különböznek egymástól: Éva gazdag feleségként neveli kisfiát, míg a radiológus Adél munkájába menekül a magány elől. Mindketten elégedetlenek életükkel és irigylik a másik vélt boldogságát, mígnem egy nap belép az életükbe egy fiatalember, akinek hatására nem várt fordulat következik be a két nő egymással való kapcsolatában.

Szilágyi Fanni rendezésében mindkét főszereplőt Stork Natasa alakítja, aki a kettős szerep megformálásáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó kitüntetést a New York-i Filmhéten.

A filmben Stork Natasa mellett Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes és Bódy Magdi látható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről