A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Filmes idézetek, amiket mindenki ismer

A Keresztapa
Vágólapra másolva!
Bond. James Bond. Jó reggelt, Vietnam! Hasta la vista, baby! Ó, kapitány, kapitányom! Az Erő legyen Veled! A legjobb filmes idézetek: mondatok, amiket szinte mindenki ismer, hiszen generációk nőnek fel a tömegfilm egy-egy jelentős alkotásán.
Vágólapra másolva!

A hangosfilm hivatalos megszületése – 1927, az Alan Crosland által rendezett A dzsesszénekes című Warner-musical bemutatása – óta, azaz közel 100 éve folyamatosan készülnek olyan nagyszabású filmek, amelyeknek nem csak cselekménye, látványa, művészi mélysége, színészi alakításai stb. váltak a nézők számára emlékezetessé, hanem egy-egy találó, adott esetben a közönséget inspiráló mondata is. A legtöbbet idézett filmes mondatok (akár a film kontextusából kiragadva is, generációkon átívelve, szállóigévé válva) beépültek az egyetemes kultúrába, a modern ember kollektít tudatának részévé váltak. Nem véletlen, hogy a filmes idézetek hivatalos és félhivatalos, illetve rajongói toplistákban jelentek meg – ezek közül most kettőt mutatunk be.

filmes idézetek
Az Elfújta a szélben több híres filmes idézet is elhangzik
Fotó: MGM

Legjobb filmes idézetek – az amerikai filmintézet szerint

A legjobb filmes idézetek tulajdonképpen már hivatkozási alappá vált, "hivatalos" listáját 2005-ben jelentette be az amerikai filmintézet (AFI), amely százas lista szépséghibája, hogy a kiválasztásra felkért 1500 alkotó, filmtörténész és kritikus kizárólag az amerikai filmekből válogatott, ugyanakkor az is tény, hogy a világ összes filmgyártó országa közül az USA (és azon belül Hollywood) alkotásai érik el a mai napig a legtöbb nézőt nemzetközi szinten, így az amerikai filmekből "érkező" idézetek valóban egyetemes szinten képesek beépülni a köznyelvbe, a mindennapos beszélt és írott nyelv alkalmazott fordulataivá váltak.

Az AFI zsűrijének pedig épp ilyen szempontok alapján kellett kiválasztaniuk a legjobb 100 idézetet: olyan amerikai filmes mondatok (tehát a dalszövegeket kizárták) közül kellett válogatniuk, amelyek kulturális hatása egyértelmű, mivel a nézők már a saját élethelyzeteikben is alkalmazzák ezeket, ugyanakkor az adott mondat alkalmas a filmörökség megelevenítésére is, mivel idézetként azonnal felidézi az adott film emlékét.

Az AFI százas listájából most csak az első 10-et mutatjuk be, de ebből is jól látható, hogy 2005-ben főként olyan filmekből származó idézetek tudtak bekerülni egy efféle listára, amelyek több generáción átívelve valóban be tudtak épülni a "nemzetközi kulturális és társalgási lexikonba", azaz jellemzően az 1930-as és 1970-es évtizedek között készült filmekről és filmes idézetekről van szó.

  1.  "Őszintén szólva kedvesem, fütyülök rá." – szól Rhett Buttler (Clark Gable) híres idézete, az AFI 100-as listájának nyertese az 1939-ben bemutatott, 8 Oscar-díjat nyert Elfújta a szél című klasszikusból, amely film természetesen a mai napig az egyik legnagyobb hollywoodi közönségkedvenc.
  2.  "Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani." – mondja Don Corleone (Marlon Brando) minden idők legemlékezetesebb gengszterfilmjében, a Keresztapában (1972).
  3.  "Hát nem érted? Elsőosztályú lehettem volna. Igazi versenyző. Lehettem volna valaki. Nem nyomorult senki!" – az AFI-lista harmadik helyén egy újabb Marlon Brando idézet, a bukott bokszoló Terry Malloy fájdalmas kismonológja A rakparton (1954) talán legemlékezetesebb jelenetében.
  4.  "Totó, azt hiszem, már nem Kansasban vagyunk." – állapítja meg Dorothy (a tragikus sorsú Judy Garland) az Óz, a csodák csodája című 1939-es musicalben.
  5. "Fel a fejjel kölyök!" – szól Rick Blaine (Humphrey Bogart) szállóigévé vált, a karakter mintegy védjegyeként ismételt mondata minden idők leghíresebb háborús romantikus filmjéből, a Kertész Mihály által rendezett Casablancában (1942).
  6. "Gyerünk, hadd legyen jó napom!" – Harry Calahan (Clint Eastwood) nyomozó szállóigévé lett mondatát a Piszkos Harry-sorozat negyedik részéből, az 1983-as, Clint Eastwood által rendezett Az igazság útjából maga Ronald Reagan, az USA 40. elnöke is használta egyik 1985-ös beszédében.
  7.  "Köszönöm, kedves DeMille, kezdhetjük a felvételt." – mondja a gyilkossá vált, saját mellőzöttségébe beleőrülő egykori filmcsillag (Gloria Swanson) Billy Wilder 1950-ben bemutatott keresetlenül őszinte és cinikus, Hollywoodot leleplező film noirjában, az Alkony sugárútban
  8.  "Az Erő legyen veled." – az AFI a teljes Star Wars-sorozaton végigvonuló mondatot Han Solónak (Harrison Ford) tulajdonítja az 1977-es Csillagok háborúja filmből, talán azért is, mert amikor a galaktikus történetben mindent átható "erőben" eleinte kételkedő Solo mondja az már önmagában szimbolizálja egy-egy erős mondat, így egy jó filmidézet erejét is.
  9.  "Kapcsold be a biztonsági öveket. Zűrös éjszaka lesz." – hangzik Margo Channing (Bette Davis) sokat idézett mondata az Alkony sugárúthoz hasonlóan a művészek gáncsoskodó világában játszódó Minden Éváról (1950) című drámában.
  10.  "Hozzám beszélsz?" – a tükör előtt képzeletbeli ellenfelével kötekedő Travis Bickle (Robert DeNiro), a Taxisofőr (1976) furcsa antihősének kérdésében tulajdonképpen egy egész nemzedék, az 1970-es évek amerikai fiataljainak frusztrációja fogalmazódott meg.
A rakparton (Rod Steiger és Marlon Brando)
Fotó: Columbia Pictures

A 21. század legjobb filmes idézetei

Legutóbb a BBC állított össze egy listát a legjobb filmes idézetekből, kifejezetten az ezredforduló után készült alkotásokra fókuszálva.

A lista 21 filmje között olyan alkotások találhatóak meg, mint például a Gladiátor, A Gyűrűk Ura, a 300, az Elrabolva, A Sötét Lovag, a Whiplash vagy A vérző olaj.

Érdekesség, hogy a BBC listáján is főként hollywoodi filmek találhatók meg.

Filmidézetekkel kapcsolatos ismereteit Ön is tesztelheti – ezen a linken.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!