A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Igaz történetek: a legjobb filmek megtörtént események alapján

Vágólapra másolva!
Az igaz történeten alapuló filmek általában akkor jók, ha a cselekményük közel áll az igaz történethez, és az alkotók csak az elbeszélésmódot illetően engedik meg maguknak a kreativitás szabadságát. Igaz történetek és igazi filmek: mutatjuk a listát.
Vágólapra másolva!

Mitől igazán jó egy olyan film, ami megtörtént események alapján készül? Természetesen és nagy általánosságban egy film minőségét meghatározza a cselekmény és az elbeszélés módja (mi történik és hogyan mesélik el), de az igaz történetek alapján készült filmeknél az sem árt, ha a feldolgozott igaz történet a filmvásznon is igaz marad: azaz a film cselekménye közel áll a megtörtént eseményekhez és az alkotók csak az elbeszélésmódot illetően engedik meg maguknak a kreativitás szabadságát. 

Igaz történetek
Igaz történetek alapján rengeteg Oscar-díjas film készült, például a Schindler listája is
Fotó: Universal Pictures

Igaz történetek, amiknél nem is lehetett volna jobb forgatókönyvet írni 

Korábban már készült az Origón egy 5 filmet bemutató "szubjektív" lista, akkor ezt az öt, megtörtént események alapján készült alkotást emeltük ki:

  1. Schindler listája
  2. Emlékezz a Titánokra
  3. Férfibecsület
  4. Apollo 13
  5. Kapj el, ha tudsz!

Ez a lista is kiválóan szemlélteti, hogy az igaz történetek alapján készült, a bemutatott eseményeket történeti hűséggel bemutató alkotások között rendre háborús és történelmi filmek, történelmi sportfilm és bűnügyi thriller találhatók, de közös vonásuk, hogy a néző számára az emberi kitartás üzenetét közvetítik.

Nemrég a Moviemaker tett közzé egy 13 alkotást felvonultató listát, amelyek filmcímeivel nehéz nem egyet érteni. Itt ugyanis olyan filmek találhatók, mint kaliforniai kisváros vízkészletét szennyező mamutcég elleni tömeges kártérítési pert szervező és megnyerő családanya történetét bemutató Erin Brockovich - Zűrös természet (2000, r: Steven Soderbergh), az 1940-es Dinamo hadműveletet szinte dokumentumfilm-szerűen, mégis líraian ábrázoló Dunkirk (2017, r.: Christopher Nolan), Alan J. Pakula klasszikusa, a Watergate-botrány eseményeit az újságírók szemszögéből feldolgozó Az elnök emberei (1976), a minden idők egyik legjobb történelmi sportfilmjeként számon tartott Tűzszekerek (1981, r.: Hugh Hudson) vagy a 2024-es Oscar-verseny nagy nyertese, az Oppenheimer.

Természetesen a magyar filmek körében is lehet olyan, igaz történeteket elmesélő alkotásokat, amelyek hűségesek a tényekhez, bár a rendszerváltásig a kommunista cenzúrát kicselezve lehetett csak ilyen filmeket megvalósítani. Ugyanakkor a történelmi filmek legutóbbi "közönségszavazásában" így is az 1960-as években készült kosztümös filmek és irodalmi adaptációk dominálnak.

A magyar filmadatbázis közönsége szerint ez a top10 magyar történelmi film:

  • Semmelweis (2023, r.: Koltai Lajos)
  • A Tenkes kapitánya (1965, r.: Fejér Tamás)
  • Szabadság, szerelem (2006, r.: Goda Krisztina)
  • A hídember (2003, r.: Bereményi Géza)
  • A kőszívű ember fiai (1965, r.: Várkonyi Zoltán)
  • Az aranyember (1962, r.: Gertler Viktor)
  • A napfény íze (1999, r.: Szabó István)
  • Egri csillagok (1968, r.: Várkonyi Zoltán)
  • 80 huszár (1978, r.: Sára Sándor)
  • A tizedes meg a többiek (1965, r.: Keleti Márton)

A rendszerváltás előtt persze az irodalmi adaptációk is jelentették a történelmi igazmondás lehetőségét, ahogy a rendszerváltás környékén jelenhettek csak meg igazán azok a filmek, amelyek valamely, a szocializmus idején elkövetett bűnügyet mutattak be.

Ezek közül is az első Gazdag Gyula 1989 februárjában bemutatott Túsztörténet című filmje volt az első: a film az 1973-as, nagy port kavart, eltussolhatatlan balassagyarmati túszdrámát mutatta be, amelynek során a szobi–miskolci határőrkerület párttitkárának két kamasz fia ejtette túszul a balassagyarmati lánykollégium lakóit, több millió forintnyi valutát és nyugatra távozást követelve.

Az 1957 és 1967 között minimum 4 nő életét kioltó szexuális ragadozó Kovács Péterről és a kommunista rendőrség tehetetlenségéről viszont már csak 2016-ban készülhetett film (A martfűi rém, r.: Sopsits Árpád), ahogy az 1951-es ÁVH-s "túszdrámáról" is csak 2019-ben készülhetett film, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében (Foglyok).

S persze ott vannak a Köbli Norbert forgatókönyveiből készült hiteles történelmi alkotások, mint például A berni követ (2014, r.: Szász Attila), az Örök tél (2017, r.: Szász Attila), a Szabadság - Különjárat (2013, r.: Fazakas Péter), az Árulók (2017, r.: Fazakas Péter) vagy a Blokád (2022, r.: Tősér Ádám).

Az új alkotások közül természetesen meg kell említenünk a Most vagy soha! (2024, r.: Lóth Balázs) című sikerfilmet is, amelynek május végén már 200 ezer nézője volt.

(Nyitókép: Julia Roberts az Erin Brockovich – Zűrös természet c. filmben. Fotó: Universal/Columbia)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!