A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mondd neki, hogy veszélyes alak vagyok – Alain Delon szerelmei

Vágólapra másolva!
Meghalt Alain Delon. Egy nemzedék tartotta őt férfiideálnak, nem véletlenül volt a rivaldafényben a szerelmi élete is.
Vágólapra másolva!

Romy Schneiderrel az 1958-as Christine forgatásán ismerkedett meg, Delon ekkor még kezdő színészként nem igazán ismerte a filmes világot, Schneider már befutott színésznő volt, háta mögött a Sissi-trilógiával, valószínűleg ezért kerültek hamar az újságok címlapjára. Schneider naplójában leírja, imponált neki az, hogy Delon farmert és sportos inget hordott, mindig kócos volt, mindenhonnan elkésett, és ha ezt felrótták neki, akkor csak mosolygott. Kapcsolatuk túlságosan is viharos és szenvedélyes volt, már a forgatáson kétnaponta jöttek össze és szakítottak egymással. Aztán mégiscsak győzött a szerelem, Párizsban vettek lakást, Delon pedig romantikusan el is jegyezte szerelmét, akit „babucikámnak” becézett. Kapcsolatukban viszont hamar nehézséget okozott, hogy időről időre el kellett válniuk egymástól a forgatások miatt. Az esküvő megrendezésében sem tudtak megállapodni, nem voltak hűségesek egymáshoz. Az öt éven át tartó kapcsolatnak akkor lett vége, amikor kiderült, hogy Delonnak gyereke lesz, Nathalie Barthélemy-től.

A medence (Romy Schneider és Alain Delon)
A medence (Romy Schneider és Alain Delon)
Fotó: NFI

Alain Delon és Romy Schneider párosát imádta a közönség

Szerelmi viszonyba többé nem kezdtek, de 1969-ben Delon rávette Schneidert, hogy leforgassák A medencét, amely óriási siker lett. Delon később így nyilatkozott szerelméről, barátjáról: „Romy huszonöt évet jelentett az életemből. Huszonöt év barátságot, szerelmet. Amit őrzök róla, az a mosolya, amely beragyogta. Ő volt és marad számomra a nő, a szerelem, a teljesség.”

Alain és Natalie Delon
Alain és Natalie Delon
Fotó: Getty Images

Míg Romy Schneidert öt év után sem, addig Natalie Barthélemy (született Francine Canovas) színésznőt, akivel egy párizsi klubban ismerkedett meg, egy év után feleségül vette Delon, ő volt az egyetlen nő, akit feleségül vett, az esküvő után született első gyermekük, Anthony Delon. Négy évig tartott a szerelmük, A szamuráj forgatásán már mindenki biztos volt abban, hogy szakítani fognak, amelyet Delon egy tévéműsorban jelentett be. A hűvös szakítást egy idő után barátság követte, Natalie haláláig viselte is a felvett Delon nevet.

A 60-as évek elején Nico, a német énekesnő és modell, nem túl hosszú, ám annál szenvedélyesebb kapcsolatban élt Delonnal. Született egy fiúk is, Ari Boulogne (eredeti nevén Christian Aaron Päffgen), ám Alain Delon, annak ellenére, hogy a színész édesanyja, a fiú nagymamája nevelte az énekesnő kicsapongó élete miatt, soha nem ismerte el hivatalosan az apaságot. A fiú 17 évesen megszökött a nagyszülőktől, édasanyjához csatlakozott, bejárták a világot, ám rászokott a heroinra, 2023 májusában halt meg.

Nyugodt évek egy erős és tehetséges színésznővel

Mireille Darc és Alain Delon több mint tizenöt évig tartó kapcsolata 1968-ban kezdődött. Mindketten ekkor élték fénykorukat, több filmet is forgattak együtt, a leghíresebb a Borsalino volt. Az 1980-as években Darcon egy autóbaleset miatt nyílt szívműtétet hajtottak végre, a színésznő egészsége megromlott, Alain Delonnal való kapcsolata a köztük kialakult feszültségek miatt megszakadt.

Anne Parillaud és Alain Delon
Anne Parillaud és Alain Delon
Fotó: Getty Images

1980-ban kezdődött Anne Parillaud és Alain Delon viszonya, a színésznél 25 évvel fiatalabb nővel két évig volt együtt. Két bűnügyi akciófilmben is együtt szerepeltek, amelyeket Delon maga rendezett: Egy zsaru bőréért (1981) és A kíméletlen (1983). Később született még két gyermeke, de ők már a holland származású Rosalie van Breementől, akivel 1987-től 2001-ig alkottak egy párt. Lányukat Anouchka Delonnak, fiukat Alain-Fabien Delonnak nevezték el.

Alain Delonnak kétféle arcát is imádták a rajongók, mert a nőkkel való kapcsolata megjelent a mozivásznon is. Az egyik, aki kalandozott, mosolygott, dinamikus életet élt, néha, nem olyan sokszor, de még bolondozott is, napbarnított volt, és erős, de nem olyan kigyúrt, mint a mai hősök - a régi asszonyok még a szálkásabb, de izmos férfiakat imádták a mozivásznon. Az egyik Delon tehát a felszabadultan kacagó volt, a női estéket bearanyozó dinamikus fiatalság megtestesítője.

 

A szamuráj
A szamuráj
Fotó: NFI

Alain Delon kemény nézését senki nem tudta utánozni

Nem kellett olyan sokat várni, és megjelent a mozivásznon Delon másik arca is. Az igazi rosszfiú, aki, ha jófiút (mondjuk nyomozót játszott), akkor is rosszfiú volt, az a fajta, aki bármikor képes bármelyik asszony szívét összetörni. Arról már nem is beszélve, hogy senki nem tudott olyan kegyetlenül, olyan mélyre hatóan rosszfiúsan nézni, mint Alain Delon. Egy nemzedék imádta a spleenes Delont. A közönyös zsarut. A hideg kék szemeivel kegyetlenül néző Delont. Ebben a nézésben annyi férfienergia rejlett, amely egy nemzedéknyi nőben képes volt tartani a lelket. Mármint abban az értelemben, hogy soha nem halnak ki az igazi férfiak, ha egy kékszemű, ballonkabátos francia pasi képes így nézni a mozivásznon. 

De a férfiaknak is sokat adott Delon: az erős férfi mintáját, aki soha nem gyáva kiállni az igazáért, azokért az emberekért és értékekért, akikben és amelyekben hisz. Alain Delon volt az igazi férfi megtestesítője a mozivásznon, akinek a hagyományos értékek még jelentenek valamit, mert tudja mi a régi erkölcs és nem habozik fellépni azért, hogy hangot is adjon annak, ha sárba akarják tiporni.

Alain Delon César-díjas francia színész, filmrendező, producer
Utoljára 2019-ben tűnt fel a nyilvánosság előtt a Cannes-i filmfesztiválon
Fotó: AFP / Alberto PIZZOLI / AFP

„Mondd neki, hogy veszélyes alak vagyok"

Aztán egyre kevesebbszer lehetett már látni őt a mozivásznon és a televízióban, és amikor 1992-ben, az 57 éves Alain Delon eljátszotta a Casanova visszatér című film címszerepét, amelyben az egyik sokat idézett mondat az volt, hogy „mondd neki, hogy veszélyes alak vagyok”, sokan mondták azt, hogy ez lesz a búcsú. Szerencsére nem így lett, készültek még Delon-filmek, de sok szempontból mégis csak ez volt a búcsú, ha mástól nem is, de a „veszélyes alaktól" mindenképp.

Hogyan születnek az ilyen „veszélyes” alakok?

Alain Delon édesanyja, Edith Arnold egy gyógyszertárban dolgozott, édesapja, Fabien Delon egy mozi tulajdonosa volt, Delon is egy moziban gyerekeskedett, bár nyilván nem a filmek, hanem a hangulat adott egy életre szóló élményt neki a mozi varázslatos világából. Ötéves korában a szülők házassága felbomlott, Alain nevelőszülőkhöz került Fresnes-be. Bár tartotta a kapcsolatot szüleivel, de hat éven át nevelőszülők nevelték. Delon több mint egy tucat iskolában megfordult, kezelhetetlen kamasz volt, egy makacs és önfejű lázadó, akit mindig is imádtak a lányok, ezért egész életében kénytelen volt lázadni ellenük. Valószínűleg azért, hogy egy pillanatra ne láthassa senki gyengének. Alain Delon hideg kék szemének kegyetlen nézése mögött nemcsak egy igazi férfi energiái jelentek meg, de ott kucorgott a mélyben a sértett kisfiú is, akit túl korán hagyott el az akkor még számára legfontosabb nő, az édesanyja. Vasárnap jelentették be: meghalt Alain Delon. 88 éves volt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!