A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ők Hollywood leghíresebb sportolónői: 5 bajnok nő, akik a mozivásznat is meghódították

Vágólapra másolva!
Bemutatjuk azt az 5 nőt, akik vitathatatlan sportteljesítményüknek köszönhetően a filmvásznat is meghódították.
Vágólapra másolva!

Előző összeállításunkban azokat a férfiakat mutattuk be, akik olimpiai- és világbajnoki sportgyőzelmük után legendás akciósztárrá váltak Hollywoodban.

Természetesen a filmproducerek nem csak a férfi sportolókat igyekeztek elcsábítani a mozivászonra, mostani összeállításunkban azt az 5 nőt mutatjuk be, akik mind a világversenyeken, mind pedig a film világában megállták a helyüket – legyen szó műkörcsolyáról, úszásról vagy küzdősportokról, illetve sportfilmről, drámáról vagy akciófilmről.

Sonja Henie

A háromszoros olimpiai (1928, 1932, 1936), tízszeres világ- (1927–1936) és hatszoros Európa-bajnok (1931–1936) norvég Sonja Heine minden idők legeredményesebb női műkorcsolyázója volt, majd az 1930-as és 1940-es években az egyik legjobban fizetett hollywoodi sztár.

Igaz, színészi pályafutásához nem kötődnek kimagaslóan nagy alkotások, az 1912-ben, Oslóban született Henie elsősorban korcsolyás látványfilmekben vált sztárrá, de a korabeli színészek között kimagaslóan jó üzleti érzékével ügyesen választott szerepeket, miközben ragaszkodott hozzá, hogy a korcsolyázós jeleneteket mindig maga koreografálhassa.

Első filmje ugyanakkor sportfilmtörténeti mérföldkő: az 1936-ban bemutatott, Sidney Lanfield által rendezett, a profi és amatőr sport, illetve a revük világát bemutató zenés-jégtáncos film, az Egy a millióból (1936) volt az első olyan hollywoodi alkotás, amely sikerrel mutatta be a téli olimpiák világát, ráadásul úgy, hogy a filmben látható, Henie számára utolsó olimpiai aranyérmét hozó kűrt valóban az 1936-os játékokon vették fel. Henie filmkarrierje ráadásul óriási népszerűséget hozott a sportágnak az Egyesült Államokban.

Eleanor Grace Theresa Holm

Az ugyancsak 1912-ben született amerikai úszónő, Eleanor Holm 13 éves korában nyerte első nemzeti bajnoki címét, 20 évesen, az 1932-es Los Angeles-i nyári olimpiai játékokon pedig aranyérmet nyert a 100 méteres hátúszás számában.

A vonzó külsejű fiatal bajnokra még a medence partján lecsaptak a legnagyobb hollywoodi stúdiók, a Warner, az MGM és a Paramount képviselői.

 

Még meg sem száradtam a verseny után, amikor egyik stúdióból a másikba rángattak, hogy próbafelvételeket készítsenek velem

 

– emlékezett vissza Holm egy 1984-es interjúban.

 

Tulajdonképpen Holm a be nem váltott ígéret egyik szimbóluma lett Hollywoodban, vagy még inkább annak bizonyítéka, hogy a stúdiók sokszor tönkre teszik a felfedezetteiket.

Holmot ugyanis még egyetlen leforgatott film nélkül, de már 1932-ben Hollywood új reménységeként kezdték reklámozni, olyan későbbi nagy sztárok mellett, mint Ginger Rogers, majd egyik filmes eseményről a másikra rángatták, hogy a csinos sportolónővel reklámozzanak olyan filmeket, amelykben nem is szerepelt.

1933-ban férjhez ment Art Jarrett énekes-színészhez, akivel többször fellépett, olyan filmek betétdalait énekelve, mint a Bing Crosby főszereplésével készült vadnyugati western Rhythm on the Range.

Vélhetően a hollywoodi kicsapongás miatt ment tönkre sportpályafutása: útban az 1936-os berlini olimpiára, a SS Manhattan fedélzetén tartott "ivászat" alkalmával Holm rosszul lett és elájult, az őt megvizsgáló sportorvos szerint pedig az akkor még mindig csak 24 éves Holm a szervezete az akut alkoholizmus jeleit mutatta – erre való hivatkozással az amerikai olimpiai szövetség megvonta tőle a világversenyen való részvétel jogát.

Tarzan bosszúja (Eleanor Holm és Glenn Morris) 

Később 4 filmben alakította önmagát, és egyetlen játékfilmben, az 1938-as Tarzan bosszújá-ban játszotta a főszerepet, nem kisebb sportolósztár, mint az 1936-os olimpiai játékokon tízpróbában aranyérmet nyert Glenn Morris oldalán.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!