Stephen King attól retteg, hogy belezuhan a WC-be

Stephen King filmjelenet
Vágólapra másolva!
Élete nagy részében démonokkal küzdött, talán ezért is annyira ideglelősek a könyvei és az azokból készült filmek. Az egyik legolvasottabb amerikai író, Stephen King 77 éves lett.
Vágólapra másolva!

A maine-i Portland városában, 1947. szeptember 21.-én született Stephen King 65 regény és számos novella szerzőjeként korunk egyik legolvasottabb írója, akinek könyvei mintegy 400 millió példányban fogytak eddig a boltokban. Elsősorban a horror műfajában tevékeny – talán nem véletlenül: egész élete tele van hátborzongató eseményekkel. 

Stephen King
Stephen King az 1986-os Maximális túlhajtás című filmben, amit ő  rendezett és ő is írta a forgatókönyvet, saját novellájából
Fotó: De Laurentiis Entertainment Group

Stephen King és a nehéz gyerekkor

A horror királyának is mondott King nem egy írása dolgozza fel a gyerek- és kamaszkor viszontagságait (Carrie, Ragyogás, Christine, Az, Állj ki mellettem! stb.), ami minden túlzás nélkül már a terápiás írás kategóriájába esik, ugyanis Kingnek nehéz gyerekkora volt. Mindössze két éves volt, amikor az apja "leugrott cigiért" a boltba, és soha többet nem ment haza, magára hagyva feleségét és két fiát. A két kisgyerekkel magára maradt anya, Nellie Ruth Pillsbury csak alkalmi munkákat tudott szerezni, kevés pénzből éltek, gyakran éheztek és legalább ilyen gyakran költöztek egyik bérlakásból a másikba.

A nehézségek elől Stephen King már fiatalon a fantáziájába menekült, hét éves korában kezdett történeteket írni (ihletet a moziból is merítve), szenvedélye pedig egészen új lendületet kapott, amikor 13 éves korában rátalált arra a ládikára, ami apja befejezetlen írásait őrizte: a hűtlen apa horror- és fantasy történeteit. King számára nagy hatással bírt az élmény: elhatározta, hogy az írásra teszi fel az életét. 1966 és 1970 között a Maine-i Egyetem angol nyelv és irodalom szakán végezte tanulmányait, és első novellája már 1967-ben, 20 éves korában megjelent.

A nagy áttörésre közel 10 évet kellett várnia: miután diplomát szerzett, megházasodott, megszületett első gyereke, a Hampden városában elvállalt angoltanári fizetése viszont nem volt elég a család fenttartására, ezért mellékállásban egy mosodában is dolgozott, azaz nem jutott túl sok ideje az írásra (pontosabban: az alvás terhére írt). De amit ez alatt írt, meghozta számára a világsikert: első regénye, az 1974-ben megjelent Carrie, illetve az abból készült, 1976-ban bemutatott, Brian De Palma által rendezett filmváltozat akkora siker lett, hogy King felhagyott a tanítással, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse.

Carrie
Fotó: United Artists

Érdekesség, hogy a Carrie kéziratát King kidobta, mert elégedetlen volt vele, a felesége (a szintén író Tabitha King) halászta ki a gépelt oldalakat a kukából és győzte meg férjét, hogy fejezze be a regényt.

A Carrie tehát nem csak az irodalmi, de a filmes sikert is meghozta King számára, napjainkra ő az egyik legnépszerűbb író a filmesek körében: 51 adaptációval ő a második Shakespeare mögött, akinek a műveit a legtöbbször filmre dolgozták (a legjobb King-adaptációkról itt írtunk részletesen). Ráadásul De Palma mellett olyan rendezők, mint Rob Reiner (Tortúra és Állj mellém!), David Cronenberg (A holtsáv), John Carpenter (Christine) vagy Frank Darabont (A remény rabjai, Halálsoron, A köd), na és persze Stanley Kubrick, aki a Ragyogással nem pusztán a legjobb King-adaptációt készítette el (még akkor is, ha az író méregbe gurult attól, hogy a rendező szabadon értelmezte a regényt), de az egyetemes filmkultúra egyik ékkövét is.

Tévedésből halottnak nyilvánították és más furcsaságok Stephen King életéből

Stephen King regényei (vagy csak az azokból készült filmek) alapján nem meglepő, hogy az író gyerekkora óta irtózik a kígyóktól, pókoktól és patkányoktól, klausztrofóbiás és fél a bohócoktól is. Ha elkezd egy új regényt, akkor babonából soha nem fejezi be az írást a 13-ik oldalon (vagy annak többszörösén: tehát 26, 39, 52 és így tovább), de ugyanez vonatkozik az olvasásra is.  

De az író még olyan képtelenségektől is retteg, hogy egyszer beleesik a wc-be és nem tud kijutni a lefolyóból.

Ezeket a fóbiákat, babonákat természetesen ki is írta magából (ahogy egy évtizedig tartó súlyos alkohol- és kokainfüggőségét is).

De olyankor is írt, amikor az élet "kényszerpihenőre" küldte. Huszonöt évvel ezelőtt, 1999-ben például súlyos sérülésekkel került kórházba, miután elgázolták – állapota olyan súlyos volt, hogy az egyik helyi lap egyenesen megírta a halálhírét –, a hosszú kórházi tartózkodás alatt pedig King megírta A golyó című regényét.

A balesettel kapcsolatban nem csak az a hátborzongató, hogy egy hírlap "halottnak nyilvánította" az írót. A balesetben vétkes sofőr, bizonyos Bryan Edwin Smith pontosan egy évvel a gázolás után öngyilkos lett, de még előtte eladta Kingnek azt a Dodge-ot, amivel elütötte (az író azért vette meg, hogy nehogy bizarr kegytárgy váljon a kocsiból – de hasonló, morális és mondhatni prózai okokból döntött úgy, hogy megtiltja egyik könyvének további kiadását).

King legújabb regénye, a Holly című krimi 2023-ban jelent meg, 2024-ben pedig 12 új novellát adott közzé You Like it Darker című kötetében.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!