Miért szeretjük az antihősöket?

Vágólapra másolva!
A szuperhősjelmezbe bújt rosszfiúk virágkorukat élik az elmúlt években. Az antihősök iránti szüntelen rajongást pedig egyértelműen jelzi, hogy nyáron nagy sikert aratott az új Deadpool, jelenleg fut a Joker folytatása, és további két hasonló projekt is érkezik még év végéig a mozikba. De vajon mi az oka annak, hogy ennyire szeretjük ezeket a megosztó figurákat?
Vágólapra másolva!

Nem új keletű az antihősök iránti vonzalom, rajongás. A filmtörténelem során rengeteg alkalommal kaphatta azon magát a mozinéző, hogy egy rosszfiú sikeréért drukkol. Talán a valaha készült legnépszerűbb filmes széria, A Keresztapa-trilógia is egy antihős, Michael Corleone sztoriját dolgozza fel, de eszünkbe juthatnak még olyan klasszikusok is, mint a Rambo, a Taxisofőr, A sebhelyesarcú vagy a Kill Bill, és még reggelig lehetne sorolni.

Egy klasszikus antihős, Tony Montana (Fotó: Snap/ Northfoto)
Egy klasszikus antihős, Tony Montana (Fotó: Snap/ Northfoto)

Pontosan mi is az antihős?

Először nem árt tisztázni, mi is az antihős jelentése: Egy olyan, ezerféle tulajdonságokkal felruházott szereplő, aki saját történetében ugyan hősként van ábrázolva, de amint kiemeljük ebből a közegből, máris sokkal negatívabb képben tűnik fel. Ezek a szereplők pedig többnyire a társadalom kitaszítottjai, bűnözők vagy szörnyetegek szoktak lenni.

2024 - Joker: Folie a Deux - Movie Set
Joker is a társadalom kitaszítottja (Fotó: ZUMAPRESS.com / � 2024 by Entertainment Pictures)

Köpenyes antihősök

A régi korokhoz képest napjaink filmjeiben a különbség csak az, hogy Hollywood ráérzett az elmúlt 15 évben arra, hogy ha modern, képregényes köntösbe bújtatja ezeket az antihősöket, akkor nagyobb eséllyel harapnak rá a nézők. Feltehetőleg ezért kapott teret 2015-ben, több mint egy évtized várakozás után Ryan Reynolds, hogy karakterhű Deadpool-mozit készítsen, illetve ez az oka a Venom-trilógia elkészültének is. Továbbá Loki önálló sorozata is két évadnál tart. Itt pedig nem áll le a Marvel, hiszen idén decemberben érkezik a mozikba Aaron Taylor-Johnson főszereplésével a Kraven, a vadász is - igaz a Sony égisze alatt. Ám a konkurens sem tétlenkedett az elmúlt években, a DC is ráérzett az antihősökben rejlő lehetőségre. 2016-ban nem is egy, hanem rögtön egy egész csapatnyi antihős sztorijával álltak elő a Suicide Squad – Öngyilkos osztagban. A film igen megosztóra sikerült, de öt évvel később mégis kapott folytatást, igaz, a szereplőgárda jelentős részét le is cserélték. Az öngyilkosok történetének két fejezete között pedig érkezett Todd Phillips, és váratlanul nagyot kaszált a Jokerrel a kasszáknál. A bukott komikusból lett gyilkos bohóc pedig már a második filmjét éli meg épp a mozikban. Persze továbbra is vannak antihősök, akik nem kényszerülnek latexruhát felhúzni, hogy sikeresek legyenek, gondoljunk csak John Wickre, aki négy filmet is megélt, sőt spin-offot is kap a sztorija.

 

Archival Movie Set Stills
Napjaink egyik legnépszerűbb antihőse, Deadpool  (Fotó: face to face)

Miben rejlik a népszerűségük?

Az antihősök általában rendkívül sokoldalú és összetett karakterek, így arra a kérdésre, hogy miért szeretik őket ennyire az emberek, több ok is van, nemcsak annyi, hogy milyen jól néznek ki a színes hacukájukban:

  • Középutas figurák: A legtöbb esetben nem lehet őket kizárólag jónak vagy rossznak titulálni, sokkal inkább a kettő közötti szürke zónán mozognak, és előszeretettel egyensúlyoznak ezen a vékony cérnán. Ezáltal a néző is könnyebben tud velük azonosulni, hiszen az emberek többsége sem sorolható be ebbe a jó és rossz felosztásba.
  • Lázadók: Az antihősök előszeretettel ignorálják a társadalom írott és íratlan szabályait, a nézők helyett is felveszik a lázadó szerepét, sőt a viselkedésüket is váratlan húzások jellemzik.
  • Vívódás saját magukkal: A filmek, sorozatok történetének remek táptalajként szolgál a főszereplő belső vívódása, ez pedig visszatérő motívum az antihősök esetében is. A saját magukkal való erkölcsi, lelki civakodás pedig a karakter kiszámíthatatlanságát eredményezheti, ami szintén élvezetessé tudja tenni a sztorit.
  • A tökély hiánya: A klasszikus hősök általában érinthetetlen, tökéletes alakok, ezzel szemben az antihősök életútja hibákkal tarkított, és az ő kezüket nem kötik gúzsba holmi törvények.

A fentebb felsorolt tulajdonságok pedig azt eredményezik, hogy ezekért a földhözragadt figurákért könnyebb rajongni. Ennek az oka pedig az lehet, hogy az ember, aki szintúgy tele van belső harcokkal, illetve kívülről a társadalmi normák is nyomást helyeznek a vállára, a gyarlóságai ellenére is valahogy közelebb érzi magát egy Jokerhez vagy egy Tony Montanához, mint Supermanhez vagy az igazság bármely más bajnokához.

 

Legközelebb Venommal találkozhatunk a cikkünkben említett figurák közül, A Venom - Az utolsó menet Tom Hardy-val a főszerepben október 24-én kerül a mozikba, a film előzetesét addig is itt megtekinthetik:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!