Ezek a nők még a legkeményebb férfiakat is lenyomják

Vágólapra másolva!
Harcos kislány, katona, szuperhős, bokszoló vagy űrhajós, ezek a nők bármelyik pasit négykézlábra kényszerítik. Számos kemény csajt láthattunk már a mozikban, de szerintünk ők voltak a legkeményebbek.
Vágólapra másolva!

Ütnek, vágnak és bármelyik pasit egy pillanat alatt kicsinálják. Igen, akadnak ilyen kemény csajok is a vásznon, akik fél kézzel leteremtik a legmarkosabb legényeket vagy az űr legundorítóbb lényeit is, nem beszélve a szuperhősökről. Egy közös bennük, a legtöbb történet hiteltelen lenne, ha nem ezek a karakteres és kiváló színésznők alakítanák a szerepeket, akik végül kiütéssel győztek meg minket az a játékukkal és jobbegyeneseikkel. 

Kemény csajok, keménycsajok, akció, női szereplők, Hilary Swank, HilarySwank
Hilary Swanknek Oscart hozott a kemény csaj szerep Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Lakeshore Entertainment

Kemény csajok a vásznon

 

Hilary Swank: Millió dolláros bébi

A szebb napokat is látott kétszeres Oscar-díjas színésznő a második aranyszobrát Clint Eastwood Millió dolláros baby című filmjéért kapta. A harmincas, szegény sorból származó Maggie Fitzgerald edzői Frank és Hepaj szerint még a " pasikból is kiverné fél perc alatt a sz*rt is", de az öntörvényű Maggienek először önmagával és a démonjaival kell leszámolni. A hirtelen jött siker és a sportszerűség nem mindenkinek megy, a film pedig tragikus fordulatot vesz a legtorokszorítóbb fordulattal, amit valaha boxfilmben láttunk. Swank hosszú hónapig készült a kemény csaj szerepére, akit eredetileg Sandra Bullcok játszott volna. 

Kemény csajok, keménycsajok, akció, női szereplők, Saoirse Ronan, SaoirseRonan
Hanna a legkeményebb pasikat is két pillanat alatt elintézi Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Saoirse Ronan: Hanna - Gyilkos természet

A még mindig csak 30 éves színésznő 2011-ben, 16 évesen mutatta meg a nézőknek, hogy egy tinilánnyal nem érdemes packázni (mondjuk ezt a szülők eddig is tudták), de ha apuka egy bérgyilkos, a kis Hanna pedig Barbie helyett íjjakkal játszott, akkor szinte biztos, hogy erős életbiztosítással érdemes csak összefutni vele a vadonban. Ezt Cate Blanchett és néhány bérgyilkos nem fogadta meg, és bizony Hanna vérében ott van a túlélés és a gyilkolás ösztöne is. A film szolid sikert aratott, ám Ronan karrierje extrém gyorsasággal robbant be.

Kemény csajok, keménycsajok, akció, női szereplők, Brie Larson, BrieLarson
Néha egy kis szupererő is kell a pasik és egyéb lények ellen Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Marvel Studios

Brie Larson: Captain Marvel

A légierő beépített pilótája, Carol Danvers már a szakmájából adódóan is egy igazi vadóc, Tom Cruise női megfelelője a Top Gunból leginkább. Egy rejtélyes eset következtében Carol visszatér a Földre, ahol két idegen civilizáció készül összecsapni, szóval a szupererővel rendelkező Carolra, azaz Marvel Kapitányra is szükség lesz. A legsikeresebb női főszereplővel készült Marvel film legfőbb erénye Brie Larson személye, aki bizonyította, hogy nem csak független filmes drámákban jó, de kemény, harcos nőket is képes élethűen alakítani. 

Kemény csajok, keménycsajok, akció, női szereplők, Demi Moore, DemiMoore
A tüsihajú Demit a kilencvenes években még nem bírták elfogadni a nézők Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Caravan Pictures

Demi Moore: G.I. Jane

A film, ami az egyik utolsó szög volt Demi Moore karrierjének koporsójába a kilencvenes években, amikor a legjobban fizetett színésznő volt. Sokak - és Demi - bevallása szerint a korábban szexi szerepeiről híres színésznőt nem tudták kemény katonanőkét elfogadni a vásznon. A Navy Seal alakulat egyetlen női katonájaként nem csak a férfiak sovinizmusával és erőszakosságával kellett a figurájának megküzdenie, hanem egy szövevényes politikai csatározásba is belekeveredett. Moore évekre eltűnt, és egy rövid comeback után újabb 20 évre, de most A szer- The Substance című testhorrorral úgy tűnik, visszatért Hollywood élvonalába. 

Kemény csajok, keménycsajok, akció, női szereplők, Sigourney Weaver, SigourneyWeaver
Ripley az univerzum legkeményebb csaja Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Sigourney Weaver: Alien-filmek

A színésznő saját bevallása szerint korábban csak rosszlányokat és szerencsétleneket játszhatott, mert nem volt egy olyan törékeny alkat, mint Meryl Streep, akivel egyidősek és nagyjából együtt is kezdték a pályáját. Prostiszerepek helyett azonban 1979-ben jött az Alien, és egy pillanat alatt szupersztár lett. Ridley Scott rendezése és Jerry Goldsmith feszült zenéje mellett Weaver karizmatikus alakítására volt szüksége ahhoz, hogy a 2122-ben játszódó sci-fi horror a műfaj alapműve lehessen. Weaver további három folytatásban irtotta a földönkívülieket, ezzel pedig a galaxis egyik legtökösebb női akcióhőse lett. 

Mire van szüksége egy igazi kemény csajnak? 

  • néhány rosszfiúra
  • egy durva háttértörténetre
  • egy mentorra
  • egy-két személyes drámára
  • és néhány pár űrlényre, szuperhősre

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!