Tudta? Van egy magyar Oscar-díjas színészünk!

Vágólapra másolva!
A világhírű Bette Davis oldalán lett világsztár a magyar színész. Lukács Pál példátlan hollywoodi karriert futott be.
Vágólapra másolva!

Adrien Brody, Goldie Hawn, Jamie Lee Curtis vagy Rachel Weisz csak néhány Oscar-díjas hollywoodi sztár, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek. Akad azonban egy színész, az Oscar-díjas Lukács Pál vagy amerikai művész nevén Paul Lukas, aki az elsők között nyerte el az aranyszobrot, echte magyar ajkú színészként az Őrség a Rajnán című filmmel, amiben a világhírű Bette Davis volt a partnere.

Lukács Pál, Lukács Pál, Első magyar Oscar-díjas színész
Lukács Pál és Jennifer Jones az 1944-es Oscar-díj átadón, Jones a Bernadette dala című filmért kapta a díjat
Fotó: Photo by Archive Photos/Getty Images

Hogy lett Lukács Pálból Paul Lukas?

1894-ben született Budapesten, az I. világháborúban harcolt, majd Kassán kezdte meg színészi pályáját. Később Budapesten játszott, míg 1927-ben a Adolf Zukor, a Paramount filmvállalat elnöke Hollywoodba hívta, és ekkor vette fel a Paul Lukas művésznevet, mivel az amerikaiak nem tudták kimondani a nevét, és félt, hogy emiatt lesz sikertelen a tengerentúlon. A hangosfilm hajnalán nagyon jól elsajátította az amerikai akcentust, így a 20-as évek végétől kezdve rengeteg filmet forgatott, főbb mellékszerepeket, illetve főszerepeket egyaránt. 1943-ban kapta meg élete lehetőségét, az Őrség a Rajnán című náci drámában a kétszeres Oscar-díjas Bette Davis mellett. Ez a főszerep abszolút sztárrá tette az akkor már közel 50 éves Lukácsot. A film nagy siker volt és Lukács Pál volt az első férfi színész, aki valaha megkapta Golden Globe-ot, ugyanis a díjat 1944-ben alapították, és immár 80 éve a filmszakma legfontosabb díja. Lukács diadalmenete azonban itt nem állt meg, a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta a megrendítő alakításáért. 

Lukács Pál, LukácsPál, Első magyar Oscar-díjas színész
Paul Lukas 1929-ben igazi sármőr volt a filmiparban
Fotó: Photo by Eugene Robert Richee/Hulton Archive/Getty Images

Broadway és a szerelem

140 filmszerepe mellett rendszeresen lépett fel a Broadway színpadain, ahol a kor legnagyobb sztárjai közt tartották számon. A színésznek három felesége volt, azonban nincs tudomásunk arról, hogy gyermeke született volna. Az Oscar-díj után idős karakterszerepeket kapott a Némó kapitány vagy Az éj szelíd trónján című kasszasikerekben. 70 felett már lassított, és inkább tévés produkciókban vállalt szerepet, azonban haláláig aktív volt. 76 éves korában, marokkói útján érte a halál, amikor éppen új otthont keresett magának a nyugdíjas éveire. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!