A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Útmutató a sikeres cégeladáshoz

Business man owner of the company in the office
Fotó: forvismazars.com
Vágólapra másolva!
A cégeladás egy összetett folyamat, amely számos feladatot és felelősséget ró a tulajdonosra. A döntés meghozatala mögött sokféle ok állhat, legyen szó akár nyugdíjba vonulásról, karrierváltásról, stratégiai piaci lépésről, vagy egyszerűen a növekedési lehetőségek kimerüléséről. A cégeladás sikeres lebonyolítása alapos tervezést és stratégiai gondolkodást igényel, miközben figyelembe kell venni a jogi, pénzügyi, munkaügyi és operatív aspektusokat is.
Vágólapra másolva!

A cégeladás fontos lépései 

A cégeladás folyamata néhány kulcsfontosságú lépésre bontható. Elsőként kiemelkedő fontosságú a pénzügyi átvilágítás, amely során átfogóan elemezzük a vállalat pénzügyi helyzetét és meghatározzuk annak értékét. Ezt követi a bevételnövekedés elérése, amely vonzóbbá teszi a céget a potenciális vásárlók számára. Végül, amikor minden előkészület megtörtént, megkezdődhet maga a cégeladás folyamata, amely során az eladó és a vevő részletesen tárgyalják meg az üzleti feltételeket és véglegesítik a tranzakciót. Ezek a lépések összességében meghatározzák a cégeladás sikerét és hatékony lebonyolítását. Amennyiben szeretnénk zökkenőmentesen, és a lehető legnagyobb tőkével zárni az ügyletet, érdemes olyan szakértőkhöz fordulni, akik már számos alkalommal bizonyították: tudják, hogyan működik a cégeladás. 

A cégeladás során azonban optimális esetben – a pénzügyi tranzakción és a jogi vonzatokon túl számos etikai szempontot is figyelembe kell venni. A szakértők bevonása ezeket is megkönnyíti - vagy azért, mert folyamataik eleve biztosítják ezen elvek érvényre kerülését, vagy azért, mert az eladó válláról levéve számos az eladással kapcsolatos feladatot, annak több forrása marad, hogy ezekért megfelelő mértékben tegyen.  

Etikai szempontok a cégeladás során

Etika és jogszerűség: A cégeladás során kiemelt fontosságú az etikus és jogszerű magatartás. Az átláthatóság, és a megfelelő tájékoztatás mindenképpen az ügylet alapját képezi, és megelőzi a későbbi vitás ügyeket.  

A munkavállalók érdekei: A munkavállalók érdekeinek képviselete a tárgyalásokkor szintén az eladó fontos feladata. Miként az is, hogy alkalmazottakat megfelelően tájékoztassa, az átmeneti időszak során közreműködően menedzselje őket.  

A vásárló támogatása: A cégeladás után az új tulajdonosokkal való integrációs folyamatok és az operatív tevékenységek összehangolása kulcsfontosságú a vállalat folytonosságának biztosításához és a sikeres átmenethez. A cég eladójának kötelessége, hogy ebben támogassa a vásárló felet. 

A cégeladás lezárása egy új fejezetet nyit a tulajdonos számára. A megszerzett tőke és szabadság lehetőséget adhat családi és személyes élményekre, befektetésekre, vagy akár egy újabb céges sikertörténet kezdetét is jelentheti. 

Bármely okból is döntünk a cég eladása mellett, a folyamat alapos tervezést és körültekintést igényel. A fenti útmutató segítséget nyújthat a sikeres lebonyolításhoz, de ne feledkezzünk meg a professzionális tanácsadók bevonásáról sem, akik jogi, pénzügyi és stratégiai háttértámogatást nyújthatnak a folyamat során. Ha cégeladáson gondolkodik, adótanácsadásra van szüksége, vagy olyan szakértőt keres, aki igazán tudja, mi az a bérszámfejtés, forduljon bizalommal a Forvis Mazars szakértő csapatához! 

(x)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!