Tőzsdeválság - hírek percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Eséssel kezdtek, majd vegyesen zártak az ázsiai tőzsdeindexek csütörtökön. A pesti tőzsde pluszban nyitott, majd kis visszaesés után jelentősen erősödött. A forint is jól szerepelt reggel a frankkal szemben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
10:05
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Eséssel kezdtek az ázsiai tőzsdék, majd megindultak fölfelé

A tokiói börzén a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója a nyitás után 2,2 százalékot veszített értékéből, majd a délutáni kereskedésben már csak 0,9 százalékos mínuszban volt. Yoji Takada, az RBC Investment elemzője szerint "az emberek nagy része már eladta, amitől meg akart szabadulni, ezért elképzelhető, hogy már van lehetőség a vásárlásra is" - írta a Marketwatch.com.

A szöuli tőzsde Kospi indexe is jelentős értékvesztést könyvelt el a kereskedés legelején: 3,2 százalékot veszített értékéből, később 0,3 százalékos pluszban állt. A Shanghai Composite 0,9 százalékos esést produkált, majd 0,4 százalékos pluszba ment át. A hongkongi tőzsde HSI mutatója 2,35 százalékot csökkent, a délutáni kereskedésben mínusz 0,9 százalék volt a mutató.

10:10
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödik a forint

Gyors erősödésnek indult csütörtök reggel a forint a svájci frankkal szemben. A frank árfolyama nyolc óra után nem sokkal 265 forint alá süllyedt a hajnali 267 és 269 forint körüli szintekről. Az eurót ugyanekkor 274,73 forinton jegyezték, ez valamivel jobb a szerda estinél.

10:15
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Csúcson a jüan a dollárral szemben

Új rekordra emelkedett a kínai jüan a dollárral szemben azóta, hogy 1994-ben Kína újraértékelte a pénzét - írja a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes oldala. Egy dollár 6,3938 jüant ért csütörtök reggel.

10:22
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Raiffeisen: Az erős frank rontja Magyarország megítélését

Magyarország megítélése jelentősen romlik a svájci frank forintban kifejezett tartósan magas árfolyama miatt - írta reggeli részvénypiaci elemzésében a Raiffeisen Bank. A bank szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az ország csődkockázati árazása (cds) a jelenlegihez hasonló magasságban 2009 áprilisában volt utoljára, ami a befektetők bizalmatlanságára utal. "Bár a forint- és kötvénypiac megőrizte stabilitását, a részvényeket elérte már az aggodalom" - áll az elemzésben, mely ugyanakkor megemlíti, hogy a mostani frankárfolyamot "valószínűleg már a svájci gazdaság sem bírná" hosszú távon.

10:40
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödéssel nyithatnak a nyugat-európai tőzsdék

Emelkedő részvényindexek várhatók Nyugat-Európában a csütörtöki kereskedésben, ám az elmúlt napok ingadozása megmaradhat. Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 mutató 1,06 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,41 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,07 százalékos erősödéssel nyithat.

Szerdán jelentős mínuszban zártak az európai börzék, a legnagyobb esést a banki papírok produkálták. A Société Générale francia bankház részvényei közel 15 százalékkal estek, miután kereskedői körökben az a hír terjedt el, hogy hamarosan Franciaország lehető legjobb, "AAA" adóskockázati besorolásán is ronthatnak a hitelminősítők.

"Az emberek tényleg azt gondolják, hogy mielőtt vége van ennek az egésznek, valaki alábukik. Szerintem erre várnak" - vélekedett Cathie Wood, az Alliance Bernstein vezető befektetési elemzője.

10:50
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank nem zárja ki a közvetlen beavatkozást

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát - mondta Thomas Jordan, az SNB monetáris tanácsának tagja a Tages Anzeiger nevű svájci napilapnak adott interjúban.

A frank az elmúlt hetekben jelentősen erősödött a legfontosabb devizákkal szemben, az euró árfolyama például egy hónap alatt 1,1673 frankról 1,0382 frankra süllyedt (-11,06 százalék). A frank forintban kifejezett árfolyama pedig július 4-ei, kéthavi mélypontja óta 213,46 forintról 266,15 forintra nőtt (+24,68 százalék).

A frankerősödés fékezése érdekében a svájci jegybank az elmúlt másfél hétben számos intézkedést jelentett be, így csökkentette irányadó kamatcélját, növelte a piaci likviditást, illetve egyes esetekben - kereskedők szerint - közvetlen devizapiaci intervenciót hajtott végre.

Jordan az interjúban azt mondta, hogy a lépések hatékonynak bizonyultak, a kamatszintek azonnal reagáltak a monetáris politika változásaira. "Már negatív kamatszinteket látunk a bankközi piacon a rövid lejáratú ügyletekre. Lépéseink túlzott franklikviditást eredményeznek, így kevésbé vonzó befektetéssé vált a frank" - állapította meg a közgazdász, aki további likviditásnövelést sem zárt ki.

11:05
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Pluszban nyitott, de aztán lefelé indult a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 174,30 pontos emelkedéssel, 17 555,58 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest ez 1 százalékos erősödés. Az index azonban a nyitás után lefelé indult, pár perc elteltével már csak 0,33 százalékos pluszban volt.

11:10
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Bizonytalan a folytatás a pesti tőzsdén

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője még a nyitás előtt azt mondta az MTI-nek, a jelenlegi piaci helyzetben nehéz előre jelezni a folyamatokat, de valószínű, hogy csütörtökön is "rángatózni" fognak az árfolyamok, délután pedig az amerikai nyitás döntheti el az irányt.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint javíthat a hangulaton, hogy a nagy hitelminősítők cáfolták Franciaország leminősítésének lehetőségét, továbbá Amerikában piaczárás után közzétett gyorsjelentésében a Cisco a vártnál jobb eredményekről számolt be. Ha a befektetők elvonatkoztatnak az újabb recessziótól való pánikszerű félelemtől, ez talán ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi vállalati eredményvárakozások alapján kedvező árszinteken vannak a részvények - fejtette ki az elemző.

11:13
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Jelentős erősödéssel nyitottak a nyugat-európai tőzsdeindexek

A londoni FTSE-100 tőzsdemutató 2,31 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 2,92 százalékos, míg a párizsi CAC-40 3,04 százalékos pluszban állt a kereskedés első perceiben - jelentette az MTI.

11:30
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Visszapattant a BUX

Fél órával a kereskedés kezdete után - azok után, hogy a nyitást követően rövid idő még a szerdai zárásnál alacsonyabb tartományba is süllyedt - 0,97 százalékos emelkedést mutatott a BUX. A Mol-részvény árfolyama ekkor 2,85, az OTP-é 2,77, a Magyar Telekomé 1,01, a Richteré 0,59 százalékos nyereségben volt.

11:35
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Vegyesen zárták az ázsiai részvényindexek

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,63 százalékos csökkenéssel 8981,94 ponton zárt. Az átfogó indexnek számító Topix 0,75 százalékkal 770,88 pontra csökkent. A befektetői hangulatot alapvetően az előző napi amerikai zuhanás, illetve a jen erőssége határozta meg.

Szöulban a Kospi mutató 0,62 százalékkal 1817,44 pontra erősödött, miután az alacsony árfolyamszinteket kihasználva nagyobb intézményi befektetők kezdtek el vásárolni - írta az MTI.

11:40
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Kisebb lett a vártnál a júliusi hazai infláció

A fogyasztói árak júliusban 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők 3,3 és 3,5 százalék közötti éves áremelkedést vártak. Legutóbb 2009 márciusában mért hasonlóan alacsony - akkor 2,9 százalékos - 12 havi inflációt a KSH.

Tavaly júliusban a 12 havi infláció 4 százalék volt. Az idén az első hét hónapban átlagosan 4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

11:45
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Beindult a BUX

Háromnegyed tízkor a pesti tőzsde részvényindexe már 17 900 pont felett, a szerdai záráshoz képest 3,02 százalékos nyereségben állt.

11:50
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Enyhült a nyugat-európai cds-árazás

A nyugat-európai államok csődkockázati mutatóit (cds) egyesítő SovX Western Europe index a törlesztésképtelenségre kötött biztosítások díjának csökkenését mutatja - írta a Wall Street Journal internetes verziója. Ez a kockázatok mérséklődésére utal.

12:00
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesz rendkívüli kormányülés a frankárfolyam miatt

Nincs a magyar kormány kezében olyan eszköz, amellyel befolyásolni tudná a svájci frank árfolyamát, ezért nincs rá ok, hogy rendkívüli kormányülést tartson - nyilatkozta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Népszabadságnak.

12:13
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Aggódó brókerek - fotó

Forrás: MTI/EPA/Justin Lane
Arcukat a kezükbe temető brókerekről itt nézhet blogot

12:27
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévben 8,4 százalékkal nőtt az észt GDP

Az előző negyedévhez képest nagyobb ütemben, éves szinten 8,4 százalékkal bővült az észt gazdaság a második negyedévben - közölte az észt statisztikai hivatal. Az első negyedévben még 8 százalékkal nőtt az észt GDP. Kedden a Standard & Poor's két fokozattal, "A"-ról "AA-"-ra javította Észtország adóskockázati besorolását. A szervezet értékelésében többek között az ország kedvező növekedési kilátásait, a kiszámítható, konszenzuson alapuló gazdaságpolitikát, illetve az átlátható és hatékony közszférát említette meg. A gazdasági válság korábban jelentős visszaesést eredményezett a balti államban: 2008 és 2009 egészében összesen majdnem 20 százalékkal csökkent reálértékben az észt GDP. Észtországban január elsejével vezették be az eurót.

12:42
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Olasz és spanyol államkötvényeket vásárol az EKB

Piaci megfigyelések szerint az Európai Központi Bank olasz és spanyol államkötvényeket vásárol a másodpiacon. Egyes kereskedők "kis tételekről", mások "agresszív fellépésről" számoltak be. Az olasz 10 éves hozam 4 bázisponttal 5,068 százalékra, a spanyol 10 éves hozam 3,4 bázisponttal 5,004 százalékra csökkent.

13:18
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

A külföldi vevőkön keresztül sújtja a forint a magyar exportcégeket

A gyenge forint elvileg jót tesz a magyar exportcégeknek, a szélsőséges árfolyammozgások azonban növelik a kockázatokat ,és legrosszabb esetben a külföldi vevők fizetőképességét is veszélyeztethetik. A Coface hitelbiztosító adatai szerint a régió országaiból leginkább a szlovák és román cégek hitelbesorolása romlott az elmúlt években.

13:58
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

"Óráról órára változik a hangulat"

"Tény, hogy csütörtökön megint előterébe kerültek kissé a piacon az eurózóna gondjai, de ilyen piaci környezetben nehéz egyetlen okra visszavezetni a mozgásokat, hiszen óráról órára változik a piaci szereplők attitűdje" - mondta az [origo] kérdésére Kuti Ákos, az Equilor részvényelemzője arról, hogy délben már ismét a szerdai záróérték közelében járt a korábban nagyot emelkedő BUX. Hozzátette, a tegnapihoz hasonlóan nagy esés után normális a pluszos kezdés, majd az ezt követő profitrealizálás is, tehát technikai értelemben "indokoltak" a csütörtöki mozgások.

Érdemes-e most részvényt venni? - keddi cikkünket erről itt találja.

14:05
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Az euróhoz köthetik a frank árfolyamát

Átmenetileg az euróhoz köthetik a svájci frank árfolyamát - idézi a Bloomberg gazdasági hírportál Thomas Jordant, a svájci jegybank elnökét. "Minden eszköz megengedhető az árfolyam féken tartásához, amely hosszú távon segíti a stabilitást" - mondta Jordan.

14:13
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Túljegyezték a magyar állampapírokat

Sokszorosan túljegyezték a ma meghirdetett, az Államadósság Kezelő Központ által megvételre felkínált állampapír-mennyiséget a befektetők. Az ÁKK összesen 38 milliárd forintnyi három-, öt- és tízéves kötvényt akart értékesíteni, de több mint 220 milliárd forintnyi kötvényre érkezett ajánlat a befektetőktől, az ÁKK így a tervezettnél többet, 57 milliárd forintnyi állampapírt adott el. Az átlagos kötvényhozam rendre 6,9, 7,48 és 7,69 százalék lett, ami 0,3 százalékos emelkedést jelent a legutóbbi kibocsátáshoz képest. A nagy érdeklődés és a szerény hozamemelkedés beleillik az elmúlt napokban kialakult képbe, miszerint a magyar állampapírpiacra nem ragadt át a részvénypiaci hisztéria, az állampapírokat tartják a befektetők.

14:23
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai indexek is visszavettek

Nem csak a BUX délelőtti lendülete fulladt ki: fél egy előtt a londoni FTSE-100 mutató csak 0,37, a frankfurti DAX 0,79 százalékos pluszban volt - a párizsi CAC-40 pedig már 0,55 százalékos bukásban. Párizsban főleg a bankpapírok estek, a BNP Paribas-é 6,3, a Société Generale-é 5 százalékkal.

14:58
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Növelte az euróövezeti inflációs előrejelzést az EKB

Az Európai Központi Bank megemelte a gazdasági szakértők prognózisán alapuló idei euróövezeti inflációs előrejelzését. Az EKB által elemzők körében végzett felmérés átlagosan 2,6 százalékos inflációt jelez előre az euróövezetre az idei évre, magasabbat a még májusban várt 2,5 százaléknál. A szakértők 2012-re 2 százalékos inflációt várnak 1,9 helyett, 2013-ra pedig szintén 1,9 százalékosat. A hosszabb távra, 2016-ig jelzett inflációs előrejelzés nem változott, 2,0 százalék. Az elemzők az inflációs előrejelzés megemelését az energia- és nyersanyagárak növekedésével és a közvetett adókkal indokolják. Az [origo] által megkérdezett szakértők szerint várhatóan világszerte beindul majd az infláció, így az adósságok tologatása helyett mindenki részt vállal majd a hitelválság megoldásában.

16:06
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant a BUX

A BUX két óra előtt kevéssel 17 ezer pont alá került 2,7 százalékkal volt alacsonyabb a szerdai záróértéknél. A vezető részvények mindegyike veszteségben volt, az Egis 6,9 százalékos, a Magyar Telekom 4,2 százalékos, a Richter 4 százalékos mínuszban jár. 

16:20
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

A nagy árfolyamesés miatt szünetelt az Egis részvények kereskedése

Tíz százalékot meghaladó árfolyamesés miatt néhány percre szüneteltette a tőzsde az Egis-részvények kereskedését. Délután 14 óra után a részvény árfolyama 15 100 forint volt, ami 10,15 százalékkal alacsonyabb a szerdai záróárnál. A gyógyszerpapír forgalma eddig az időpontig alig haladta meg a 86 millió forintot, mindössze 5449 részvény cserélt gazdát.

16:50
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Gyenge nyitás várható az amerikai tőzsdéken

Veszteséges nyitás várható az amerikai tőzsdéken az európai bankrendszerrel szembeni aggodalmak áttételes hatása miatt. A jelentős, két-három százalékos nyereséggel kezdő európai indexek az amerikai tőzsdék nyitása előtt jó egy órával már egy-két százalékos mínuszban jártak. Az indexeket a banki papírokat az előző nap maga alá temető pánikszerű eladási roham második hulláma sodorta el, ennek hatása az amerikai piacokra is átterjedhet.

Az amerikai nyitás előtt közzétett kedvező vállalati eredmények hatása azonban mérsékelheti az amerikai indexek csökkenését csakúgy, mint a várakozásoknál lényegesen jobbnak bizonyult foglalkoztatási adatok. Az első alkalommal munkanélküli-segélyért folyamodók száma négyhavi mélypontra, 400 ezer alá esett az elmúlt héten. Ennek a határnak megkülönböztetett jelentőséget tulajdonítanak a gazdasági növekedési kilátások megítélése szempontjából a gazdasági elemzők.

17:15
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Vásárolják a saját részvényeket a cégvezetők

A Standard & Poor's 500-as indexében szereplő vállalatok részvényeit sokkal több cégvezető vásárolja meg, mint az adósságválság kezdete óta bármikor. Ötven vállalat hatvanhat bennfentese vásárolt be a részvényekből augusztus 3. és 9. között a Bloomberg adatai szerint. Utoljára 2009 márciusában fordult elő hasonló. A bennfentesek részvényvásárlása jelzésértékű, mert ők rendelkeznek a legtöbb információval a vállalatok kilátásairól.

17:40
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Felfelé indult Amerika

A vezető New York-i tőzsdemutatók növekedéssel kezdték a csütörtöki kereskedést. Tíz perccel a nyitás után a Dow Jones 1,3, a Nasdaq 2, az S&P 500 1,6 százalékkal emelkedett a szerdai záráshoz képest. A friss amerikai munkanélküliségi adat kedvezőbben alakult a vártnál, ez enyhe, de pozitív üzenetet küldött a befektetők számára az amerikai gazdaság állapotáról. A Quaestor pénzügyi tanácsadó gyorselemzése szerint a munkaerőpiac erősödött július folyamán, de fennállnak a félelmek, amelyek szerint a jelenlegi gazdasági helyzet negatív hatással lehet a foglalkoztatottságra.

17:45
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Megfordult a BUX a vártnál jobb amerikai munkanélküliségi adatra

A BUX fél négykor 17 458,70 ponton, a szerdai záróértékénél 77,42 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban állt. A vezető részvények közül a Mol és az OTP került ismét nyereségbe. Az olajpapír 180 forintos, 1,14 százalékpos pluszba került a szerdai záráshoz képest, fél négykor 15 950 forintot ért. A Mol forgalma meghaladta a hárommilliárd forintot. Az OTP 15,3 milliárd forint forgalmat ért el fél négyig, a részvény 129 forintot, 3,28 százalékot emelkedve 4060 forinton állt.

17:53
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Párizsban találkozik Merkel és Sarkozy

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök jövő kedden Párizsban találkozik a francia elnökség közleménye szerint - írta a Marketwatch üzleti hírportál. Az eurót használó országok két legerősebb gazdaságának kormányfője az eurózóna kormányzásának reformjáról és más nemzetközi ügyekről egyeztet majd.

18:30
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Betiltják a shortolást?

A New York Times című amerikai lap úgy értesült, hogy betiltaná a shortolást az Európai Unió értékpapírpiaci politikáját koordináló szerve (ESMA), amely már bekérte az információkat a tagállamoktól az egyes részvények piacán felgyülemlett short pozíciókról. A shorttilalom bevezetéséről a lapnak nyilatkozó források szerint a nemzeti felügyeletekkel folytat egyeztetést az ESMA, és az időleges tilalommal szeretnék lehűteni a jelenleg felfokozott piaci hangulatot. A Bloomberg hírügynökségnek azonban a nagy-britanniai pénzügyi felügyelet cáfolta a shortolás betiltásának a tervét.

19:10
augusztus 11, 2011
Vágólapra másolva!

Pozitív tartományban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 365,63 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 17 746,91 ponton zárt csütörtökön. A BUX csütörtökön az előző napokhoz hasonlóan nagy utat járt be zárásig. A délelőtti emelkedés után kora délután esni kezdett és 17 000 pont alá csökkent, majd újabb emelkedéssel pozitív tartományban zárta a napot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről