Esés a tőzsdéken - hírek percről percre

Események

amerikai pénzügyi krízis, gazdasági válság, egy férfi híreket néz egy kirakatban
Vágólapra másolva!
Miután magyar idő szerint szombat hajnalban a Standard & Poor's hitelminősítő a legjobb, AAA fokozatról AA+-ra módosította az Egyesült Államok besorolását, estek az ázsiai tőzsdék hétfő hajnalban. A pánikhangulat és az eladási hullám, úgy tűnt, átterjed Európára is, de az Európai Központi Bank ígérete, hogy olasz és spanyol államkötvényeket vásárol, megnyugtatta a piacokat, igaz, csak átmenetileg. Délután ugyanis eladási hullám alakult ki a részvénypiacokon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
10:21
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Estek az ázsiai piacok

Az ázsiai piacok mind estek annak nyomán, hogy a Standard & Poor's megvonta a lehető legjobb, "AAA" osztályzatot az Egyesült Államok szuverén adósságától. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,2 százalékos napi mínusszal zárt 11,1 százalékkal az év végi értéke alatt. A tokiói tőzsdezáráskor a hongkongi értéktőzsde 3,9 százalékos, a kínai tőzsde 3,7 százalékos, a szöuli 3,4 százalékos, az indiai 2,7 százalékos mínuszban járt.

10:33
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rossz Japán adat is rontja a hangulatot

Nem csak az Egyesült Államok leminősítése bizonytalanította el az ázsiai piacokat. Aggodalomra ad okot Ázsiában az euróövezeti államdósság-válság és a kínai infláció is. Japánban egy hétfőn megjelent adat szerint júliusban huszadik hónapja csökkent a bankok hitelezése éves összehasonlításban.

10:41
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank enyhítene a pánikon

Vasárnap megbeszéléseket tartottak a fejlett ipari országokat tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei és az eurózóna jegybanki szerepét betöltő Európai Központi Bank vezetősége is. Az EKB közölte, hogy a korábbinál agresszívebben fog fellépni a kötvénypiacokon, hogy biztosítsa Spanyolország és Olaszország védelmét - vagyis vélhetően kész olasz és spanyol állampapírokat vásárolni azok erősítése végett -, a G7 pénzügyminiszterei pedig azt közölték, hogy "minden szükséges intézkedést megtesznek a pénzügyi stabilitásért és a növekedésért".

10:46
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Új csúcson a svájci frank

Nyolc órakor a svájci frank megközelítette, majd kicsivel el is hagyta a 255 forintos árfolyamszintet, az új abszolút csúcs 255,04 forint. Háromnegyed kilenckor gyengülőben volt a svájci frank, 253 forint alatt járt.

10:56
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Új rekordon az arany ára

Az arany unciánként (31,1 gramm) 1713,05 dollár volt hétfő reggel azonnali szállításra Londonban. Korábban reggel nagy lendülettel "vette" az 1700 dolláros akadályt, 1715,35 dolláron elérte minden idők legújabb rekordját. Előzőleg, pénteken 1681,45 dollár volt a napi árcsúcsa, egyszersmind az előző történelmi rekordja.

"Kevés igazán biztonságos hely van, ezért ezek jól teljesítenek" - mondta a brit Royal Bank of Scotland Reuters által idézett közgazdásza, Greg Gibbs arra utalva, hogy a befektetők a bizonytalan helyzetben a legbiztonságosabb eszközökbe menekülnek. Jellemzően ilyen a frank és az arany. "Az arany profitál a legtöbbet a folyamatból, mert nincs jegybankja, amely nekilátna az eladásának" - tette hozzá Gibbs. A mostani rekordsorozat július 13-án kezdődött 1590,15 dolláron, miután az addigi árcsúcs, 1575,95 dollár, május 2. óta állta a sarat. Az 1600 dollárt először július 18-án lépte át az arany ára.

11:05
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Esett a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 550,07 pontos csökkenéssel, 19.183,07 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 2,79 százalékkal gyengült.

11:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Javuló olasz és spanyol helyzet

A pénteken még a hatszázalékos, kritikus szint fölött járó olasz és spanyol államkötvények hozama is esett, miután az Európai Központi Bank vasárnap ígéretet tett a két papír vásárlására - írja a Wall Street Journal. A tízéves olasz államkötvény hozama 5,6 százalék, a spanyolé 5,7 százalék. A hatszázalékos érték fölött kezd kérdésessé válni, hogy mennyire fenntartható az ország hiteleinek finanszírozása.

11:32
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az ázsiai pánik folytatódhat Európában

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

11:41
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Viszonylagos a nyugalom a tőzsdéken

A fő nyugat-európai értéktőzsdék is lejtőn kezdtek. A londoni értéktőzsde fő mutatója az előrejelzésektől elmaradó 1,27 százalékos mínuszban, a frankfurti az előrejelzéseknek megfelelő 0,87 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 0,91 százalékos visszaesésben volt nyitás után a pénteki záróhoz képest. Nyitás után nem sokkal erősödtek az indexek, viszonylagos a nyugalom. A Budapesti Értéktőzsde is javított, 1 százalék alatti a visszaesés, az OTP árfolyama közel 1 százalékos pluszban jár.

11:57
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

A kötvénypiac határozza meg a részvények mozgását

"Ázsiában elég hisztérikus esés volt, Európában is lejjebb kezdtük, természetesen idehaza is. Azonban a piacokon apró fellélegzés következett be" - kommentálja a hétfő reggeli eseményeket Móró Tamás. A Concorde részvényelemzője a vártnál kisebb európai veszteségek okának azt tudja be, hogy az Európai Központi Bank vasárnap este jelezte, olasz és spanyol állampapírok vásárlásába kezd, hogy stabilizálja a piacokat. Ennek hatására hétfő reggel, kora délelőtt a spanyol és olasz kötvényhozamok mérséklődtek.

Móró szerint hiába látszanak most az átmeneti megnyugvás jelei, a napon belül várhatóan lesznek még mélyebben a hazai részvények a nyitáskori értékükhöz képest. "Amikor a piacon megnő a volatilitás, az árfolyamok csapkodnak, akkor a befektetők a kockázatosabb eszközeiktől igyekeznek megszabadulni, sok pozíciót zárhatnak, eladhatják az értékpapírokat."

Ma nem jelenik meg fontosabb makrogazdasági adat a világban, ezért a részvénypiacok alakulására a legnagyobb hatása annak lehet, hogy a déli EU-országok kötvénypiaca mennyire lesz képes stabilizálódni, véli a részvényelemző.

12:05
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Korrigált a forint

Erősödőben a forint, 250 forint alatt is járt a svájci frank árfolyama. Egy euróért 273,8 Ft-ot, egy dollárért 190,4 Ft-ot kértek a bankközi piacon. A forint árfolyamának alakulását itt követheti.

12:21
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülés jöhet a német parlamentben

A német parlament rendkívüli ülésének összehívását mérlegelik Berlinben a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született döntések jóváhagyására. Kormányforrások hétfő reggeli közlése szerint Berlin így kívánja elősegíteni, hogy az euróövezeti támogatási alap működésével kapcsolatos intézkedések mielőbb életbe léphessenek, és a pénzpiacok megnyugodhassanak.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői a július 21-i csúcstalálkozón adósságválság elleni intézkedéseket határoztak el. A többi között megállapodtak a Görögországot segítő újabb, 109 milliárd eurós nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről. A Der Spiegel szerint a német kormány ugyanakkor egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap segítségével megmenthető-e.

12:33
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Moody's is leminősítheti az Egyesült Államokat

A Moody's hitelminősítő szerint elképzelhető, hogy még 2013 előtt leminősíti az Egyesült Államok besorolását, ha az ország gazdasági kilátásai tovább gyengülnek - írja a Reuters hírügynökség. A Moody's szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok olyan megszorító csomagot léptet életbe, amely szükségtelenné teszi ezt a lépést.

13:00
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdéken egyelőre nincs jele az optimizmusnak

Nagyjából öt órával az amerikai tőzsdék nyitása előtt a várható tőzsdei indexekre szóló határidős ügyletek piacán a Dow Jones Industrial Average mutatója 183 ponttal csökkent. A Standard & Poor's-index 19,6 ponttal, míg a Nasdaq 100 39,25 ponttal csökkent. A nyitás előtti piacon részt vevő kereskedők ezek alapján arra számítanak, hogy a javuló európai tőzsdei mutatók ellenére az Egyesül Államokban visszaeséssel nyitnak a tőzsdék.

13:27
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az ötéves olasz és spanyol államkötvények hozama is csökkent

Nemcsak a tíz-, hanem az ötéves olasz és spanyol államkötvények hozama is esett, de a nagyobb esés az ötéves lejáratú kötvények piacán volt. Utóbbiak hozama az olasz államkötvényeknél 65 bázisponttal 4,85 százalékra, a spanyoloknál 69 bázisponttal 4,734 százalékra csökkent.

13:41
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Mérsékelte veszteségét a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 550,07 pontos nyitás után mérsékelte veszteségét délelőtt. A BUX fél tizenkettőkor 19 448,77 ponton állt, ami a pénteki záró értékéhez képest 284,37 pontos, 1,44 százalékos csökkenés. A Mol árfolyama 0,8 százalékkal, az OTP árfolyama 1,6 százalékkal csökkent.

13:55
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Megtorpantak a nyugati tőzsdék

Nem tartott sokáig az európai részvényárfolyamok emelkedése. Az Euro Stoxx 50 1,2 százalékos mínuszban áll. Az alapnyersanyagokat gyártó cégek közös mutatója 3,9 százalékkal, a londoni tőzsde 1,6 százalékkal csökkent. A lejtmenet leginkább érintett két szektora a bányászat és az olajipari társaságok, a Kazakhyms 5,1 százalékkal, a Petrofac 5,2 százalékkal esett Londonban.

14:01
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Frankfurt és Párizs is mínuszban

Nyitás után több mint egy órával a londoni mutató 0,13 százalékra faragta le veszteségét. A frankfurti index 0,69 százalékos csökkenésnél járt ekkor, míg a párizsi mutató esése 0,12 százalékra mérséklődött. A délelőtt folyamán azonban a veszteségek ismét megugrottak, a párizsi index 1,57 százalékos, a frankfurti index 2,04 százalékos csökkenést mutatott.

14:16
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Lefelé indult a magyar tőzsde

Közel kétszázalékos mínuszban volt a BUX negyed egy előtt pár perccel. A Mol 2,4%-os, az OTP 2,1%-os, a Richter 1,6%-os, a Magyar Telekom 1,7%-os mínuszban áll.

14:44
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország úgy véli, nem lesz rá hatással az amerikai leminősítés

Moszkva tudomásul vette, hogy a Standard and Poor's leminősítette az Egyesült Államok adósbesorolását, és negatívnak ítélte a kilátásait, Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy Oroszország emiatt nem kívánja felülvizsgálni a dollárban lévő devizatartalékait - írták a hétfői orosz lapok. A Moszkovszkij Komszomolec című lapnak Ruszlan Grinberg, az Orosz Tudományos Akadémia gazdasági intézetének igazgatója kijelentette: "ennek semmiféle hatása sincs Oroszországra. Ránk csak az olaj ára hathat, arra pedig aligha van befolyással az Egyesült Államok hitelminősítése".

A Nyezaviszimaja Gazeta című lap szerint viszont hivatalosan Moszkva ugyan azt a látszatot kelti, hogy nem történt semmi különös, de tartalékaiból már vesztett a dollár gyengülése miatt. "És következik a kőolaj világpiacára mért csapás, amelyben zuhanhatnak az árak a gazdasági viharok miatt" - írja a lap.

15:06
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Sydneyben is aggódnak - fotó

Forrás: MTI/EPA/Dean Lewins
További képekért kattintson a fotóra!

15:21
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Romlott Magyarország megítélése

Az Egyesült Államok leminősítése után - a hétfői kereskedésben - az év eleji szintre emelkedett a magyar cds-mutató, amely az államadósság visszafizetésének kockázatát jelzi, pontosabban az ország államcsődje esetére kötött biztosítási felárat mutatja. Ez 400 pont körül volt hétfőn, pedig áprilistól nyár elejéig 250 pont környékén mozgott.

A magyar kockázati felárat mutató cds a Nemzetközi Valutaalap 20 milliárd eurós hitelcsomagjával átvészelt válság mélypontján, 2009 kora tavaszán 600 pont fölött mozgott, egy évvel később viszont már 200 pont alá csökkent. A kormányváltás után Kósa Lajos és Szijjártó Péter az államcsőd lehetőségét emlegető - tavaly júliusi - nyilatkozata után, illetve idén év elején, a Széll Kálmán-terv bejelentése előtt és a görög fizetésképtelenség veszélyére emelkedett 400 pont közelébe a magyar cds-mutató.

Hétfőn a befektetők szemében legproblémásabbnak tartott eurózónabeli állam, Görögország cds-mutatója csökkent ugyan a pénteki szinthez képest, de még így is 1700 pont körül volt.  Az olasz cds 400 pont alatt, a spanyol kissé efölött, a portugál 900 pont fölött volt hétfőn. Az összehasonlítás alapjaként tekintett német állampapírok kockázata emelkedett hétfőn, igaz, így is csak 75 pont körül járt.


 

15:40
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az EKB megtartja a piacon felvásárolt kötvényeket

Az Európai Központi Bank (EKB) megtartja portfóliójában az adósságszolgálati nehézségekkel küszködő euróövezeti országoktól felvásárolt államkötvényeket, nem adja őket tovább az eurózóna pénzügyi stabilitását biztosító EFSF alapnak. 

A német kormánynak nincsenek arra vonatkozó értesülései, hogy az EKB továbbadná a kötvényeket az EFSF euróövezeti segélyalapnak, mihelyt az mandátumot kap államkötvények vásárlására - idézte az MTI Christoph Steegmanst, a német kormány szóvivőjét. Az EKB hétfőn - az MTI piaci megfigyelőkre hivatkozó híre szerint - olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt fel. A német kormányszóvivő közölte, hogy a központi bank saját hatáskörében önállóan járt el.

A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap internetes kiadása szerint a szóvivő ezzel szertefoszlatta azokat a piaci reményeket, amelyek a válság ellen tett erőteljesebb európai lépésről szólnak, vagyis, hogy kibővítsék az adósságválság kezelésére szolgáló európai alapot. "Az EFSF az marad, ami jelenleg is, és megtartja a július 21. előtti méretét" - mondta Steegman.

Az eurózóna tagállamai az EFSF-et azzal a céllal hozták létre, hogy kimentse a magas adósság miatt a fizetésképtelenség szélére sodródott országokat. A 440 milliárd eurós alap azonban kevésnek bizonyulhat, ha olyan méretű gazdaságok kerülnek bajba, mint Olaszország vagy Spanyolország.


 

15:56
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Másfél százalékos mínuszban a BUX

Háromnegyed kettő körül a pesti tőzsde irányadó indexe 19 412 pontnál járt, ami 1,6 százalékos mínusznak felel meg. A vezető papírok közül az OTP árfolyama ekkor 1,1 százalékos mínuszban volt, azaz 4638 forint körül járt.

A Mol árfolyama 17 915 forintnál tartott, ami 2,1 százalékos süllyedést jelent. A Magyar Telekom 1,5, a Richter 1,7 százalékos mínuszban forgott a piacon, ami 518, illetve 35 495 forintos aktuális árfolyamnak felel meg.

16:07
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugalmat ígér a az EB

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, az Európai Központi Bank legújabb intézkedései és a gazdaságilag legfejlettebb országok fórumainak (G7, G20) ígéretei meg fogják nyugtatni a befektetőket. Szerinte a lépések egy irányba mutatnak, és bizalmat sugároznak a piac, illetve a gazdasági kulcsszereplők felé. A szóvivő közölte, az EU harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország és Spanyolország nem szorul pénzügyi támogatásra.

Az EKB vasárnap esti közleményében azt ígérte, hogy szükség esetén kész beavatkozni az államkötvények piacán. A frankfurti székhelyű szervezet nem pontosította, hogy mely országok államkötvényeiről van szó, de Róma pénteken azt állította, hogy az EKB hétfőtől olasz értékpapírokat vásárolhat fel.

Eközben a hétvégén megsokasodtak a telefonhívások a G7 országai (Egyesült Államok, Németország, Japán, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Kanada) között, a világ 19 gazdaságilag legfejlettebb országát és az EU-t tömörítő G20 pedig videokonferenciát tartott vasárnap reggel. Franciaország és Németország is megszólalt vasárnap az adósságválság ügyében: a két európai hatalom felszólította Rómát és Madridot, hogy késlekedés nélkül tegyenek eleget ígéreteiknek a krízis tovagyűrűzésének megállítása érdekében.

16:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

A frankfurti index szerepel a leggyengébben

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek közül délután kettőkor a frankfurti irányadó mutató, a DAX volt a legmélyebben, az index 2,1 százalékos mínusznál tartott. A párizsi és a londoni tőzsde irányadó indexe, a CAC és az FTSE-100 eddig egyaránt 1,7 százalékos veszteséget halmozott fel.

16:35
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Times: Egyszerű, de fájdalmas döntést kell hozni

Nem az Egyesült Államok leminősítése, hanem az eurózóna problémái adhatnak okot az aggodalomra - idézi a Times brit lapot az MTI. Az újság hétfői számában Bill Emmott azt írja, Amerikában viszonylag "biztonságos" a helyzet, az euróövezetben azonban sokkal nagyobb a kockázat, újabb államok gazdasága omolhat össze. A cikk szerint a helyzet itt is jobb, mint amilyennek tűnik, mert van kész megoldás, csak az a kérdés, hogy ez politikailag mennyire elfogadható, különösen, ami Németországot illeti.

A lap szerzője úgy véli, az eurózóna tagjainak "egyszerű, de fájdalmas" döntést kell meghozniuk. Szerinte az egyik megoldás, hogy az egységes pénzt használó országok kollektív felelősséget vállalnak az euróban felhalmozott államadósságokért. A másik verzió, hogy az államadósságot továbbra is nemzeti hatáskörben kezelik az országok, ám a fizetésképtelenné váló államoknak el kellene hagynia az övezetet."Nincs középút" - véli Emott, aki szerint a legjobb megoldás a kollektív felelősség vállalása lenne, mert akkor megmaradhat az euró. Emott úgy véli, hogy a döntést minél előbb meg kell hozni, mert egy újabb pénzügyi válság nem elkerülhetetlen, de bekövetkezhet, ha az euróövezet hamarosan nem határozza el magát.

16:49
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent a magyar állampapírok hozama

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn kora délután közzétett adatai arra utalnak, hogy a magyar állampapírpiacon nem uralkodott el a tőzsdéket jellemző negatív hangulat.

Az egy évnél rövidebb futamidejű papírok, más néven a kincstárjegyek közül a három hónapos hozama 2, a hat és tizenkét hónapos papír hozama pedig 3-3 bázisponttal csökkent. (Az állampapírok esetében a hozamcsökkenés áremelkedést jelent.) Az éven túli lejáratú papírok, vagyis az államkötvények hozama 4-5 bázisponttal csökkent.

16:56
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy szabadságon van

A Nemzetgazdasági Minisztérium az [origo] kérdésére közölte: Matolcsy György miniszter szabadságon van, de a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetőivel naponta többször is konzultál.

17:12
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Olcsóbb lett az olaj a világpiacon

A kedvezőtlen piaci hangulatban hétfőn kora délután több mint három dollárral csökkent a nyersolaj világpiaci ára. Közép-európai idő szerint félután fél háromkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti árfolyama 105,72 dollár volt, ami 3,65 dolláros csökkenést jelent. Az Egyesült Államokban használt amerikai könnyűolajfajta (WTI) ára pedig 3,66 dollárral 83,22 dollárra süllyedt.

 

17:24
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a svájci kormány

A BBC híre szerint a svájci kormány rendkívüli ülést tart hétfőn, amelyen a svájci frank rendkívüli erődöséséről és az esetleges válaszlépésekről tárgyalnak majd a kormánytagok. A svájci jegybank a múlt héten kamatcsökkentéssel lépett fel a frankerősödés ellen, de a lépés csak átmenetileg gyengítette a frankot. Ezt jelzi, hogy a frank hétfőn 255 feletti új csúcsra erősödött a forinttal szemben.

 

17:33
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Lejtőn kezdtek az amerikai indexek

A legfontosabb New York-i tőzsdeindexek süllyedéssel kezdték a hétfői kereskedést. A harminc részvény mozgását követő Dow Jones Industrial Average öt perccel a nyitás után 1,6 százalékos csökkenésnél tartott. 

A félezer amerikai papír teljesítményét tükröző S&P 500 közel 2 százalékos süllyedéssel kezdett, a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq pedig néhány perc alatt 3,4 százalékot veszített értékéből.

18:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre lejjebb a tőzsdeindexek

Az amerikai nyitás után nőtt a legtöbb külföldi tőzsdeindex vesztesége. A Dow Jones 1,2 százalékos mínuszban volt magyar idő szerint negyed ötkor, az S&P 500 azonban 3, a Nasdaq pedig több mint 3 százalékos mínusznál járt.

A fontosabb európai tőzsdeindexek közül a londoni FTSE-100 négy óra után közel 2 százalékos süllyedést mutatott. A frankfurti DAX 3, a párizsi CAC pedig 2,4 százalékos gyengülésnél tartott. A magyar tőzsde indexe, a BUX negyed ötkor 2,7 százalékos mínuszban volt.

18:25
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rompuy üdvözölte a hétvégi döntéseket

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke hétfői közleményében üdvözölte "a hétvége folyamán európai és nemzeti szinten a költségvetési fegyelem és növekedés érdekében hozott döntéseket", valamint a nemzetközi szinten is megmutatkozó szoros együttműködést. Az elnök MTI által idézett közleményében az olasz és spanyol intézkedéseket, valamint az Európai Központi Bank államkötvényekre vonatkozó felvásárlási szándékát nevezte fontosnak.  

Rompuy szerint az, hogy több nemzeti parlament hajlandó a nyári szünet vége előtt összeülni, mutatja az eurózóna kormányainak eltökéltségét a második görög mentőcsomagot is elfogadó, július 21-ei találkozón született döntések életbe léptetéséről. Rompuy szerint a piacok bizalmának visszaállításához meghatározóan fontos, hogy az euróövezet 17 tagállama egyenként is mielőbb rábólintson az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközzel (EFSF) kapcsolatos változtatásokra. Az ET-elnök közölte, hogy a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is minden érintett féllel és intézménnyel szorosan együttműködik, hogy a döntéseket sikerüljön az ígért időpontra életbe léptetni.

18:45
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Eladási pánik" Amerikában

Magyar idő szerint tíz perccel délután öt óra előtt hatalmas mínuszban voltak a legfontosabb amerikai indexek. A Dow Jones 3, az S&P 500 3,2, a Nasdaq pedig 3,4 százalékos mínuszban volt.

Jeffrey Saut, a 275 milliárd dollárt kezelő Raymond James & Associates befektetési igazgatója a Bloombergnek telefonon adott interjújában azt mondta, "eladási pánik" van a piacokon.
18:53
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalmas veszteségek Európában is

Az amerikai indexekhez hasonlóan hétfő délután mélybe kerültek a fontosabb európai tőzsdemutatók: a londoni DAX magyar idő szerint öt óra előtt nem sokkal 3,3, a párizsi CAC 4,3, a frankfurti DAX pedig közel 5 százalékos gyengülést jelzett.

19:10
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

K&H: Újra beindulhat a pénzpumpa

"Az USA leminősítése kétségtelenül nagy vihart kavart a pénzügyi világban. Miközben Európa folyamatosan az államadóssággal küzd, és minden lehető eszközt bevetve próbálja megoldani a helyzetet, addig az Egyesült Államok heteken keresztül elodázta a döntések meghozatalát. A leminősítés tehát arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az Uniónak kell szembenéznie a költségvetési hiány leküzdésével, de Amerikának is" - közölte az elmúlt napok eseményeit értékelve Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember úgy véli, bár hétfőn a világ tőzsdéi jelentős esést produkáltak, öröm az ürömben, hogy az esést továbbra is a bizonytalanság, semmint fundamentális alapon, a valós recesszió veszélye hajtja. Horváth szerint, ha tőkepiacokon a félelem és a kockázatkerülés tovább fokozódik, a pénzpiacok ismét kiszáradhatnak, amely olyan negatív spirált indíthat el, amilyet 2008-ban láttunk. Ennek elkerülése érdekében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb likviditásbővítő programot indíthat, amelyet akár már kedden bejelenthetnek az amerikai jegybankárok. Horváth szerint ezt a forgatókönyvet vetítette előre Alan Greenspan korábbi amerikai jegybankelnök, amikor azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok annyi dollárt nyomtathat, amennyit csak akar. Ebből adódóan a befektetési szakember szerint csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a pénzpumpa újbóli elindítását.

19:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az EKB reformokat követel az olaszoktól

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet titkos levélben írta meg Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek, hogy milyen reformokat vár el tőle a kötvényvásárlási program kiterjesztése ellenében - idézi az MTI a Corriere della Sera olasz napilap cikkét.

Az olasz újság értesülései szerint a levélben többek között önkormányzati vagyon privatizálására, számos szektor liberalizálására és az olasz munkatörvények lazítására vonatkozó előírások szerepeltek azok végrehajtási ütemezésével együtt. A levelet - a lap szerint - Mario Draghi, az olasz központi bank jelenlegi elnöke, Jean-Claude Trichet - ősszel hivatalba lépő - utóda is aláírta. A Corriere nem nevezte meg forrását, és nem idézett a levélből. A lapértesülésre reagáló ellenzéki képviselők élesen bírálták Berlusconi miniszterelnököt, és arra szólították fel, hogy hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Egyes kritikusok szerint Olaszország az EKB fennhatósága alá került.

19:37
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

BUX: több mint 3 százalékos mínusz

A pesti tőzsde irányadó mutatója, a BUX jelentős, 3,15 százalékos veszteséggel 19 112 ponton zárta a hétfői kereskedést. A vezető papírok közül az OTP 3,1 százalékkal 4545, a Mol 3,4 százalékkal 17 680, Richter 3,8 százalékkal 34 700, Magyar Telekom pedig 2,1 százalékkal 515 forintra gyengült.

 

 

19:57
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az S&P amerikai cégeket minősített le

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő hétfőn AAA-ról - egy fokozattal - AA pluszra rontotta a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó cég, a Fannie Mae és a Freddie Mac besorolását.

Az S&P közleménye szerint a leminősítés egyenesen következik az amerikai államadósság besorolásának rontásából. (Az S&P magyar idő szerint szombat hajnalban minősítette le az Egyesült Államokat.) Az indoklásból kiderül, hogy mindkét cég finanszírozása a központi költségvetéstől függ, és az érintett társaságok tevékenysége a belföldi piacra koncentrálódik, így az ország adósbesorolásának romlása megnehezíti az üzletmenetet.

20:09
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Medve piac van kialakulóban

Králik István, a KBC Securities üzletkötője szerint a hétfői budapesti részvénykereskedésre rányomta bélyegét a nemzetközi rossz hangulat. A szakértő az MTI-nek azt mondta, ma belül volt egy kis erősödés arra a reggeli hírre, hogy az Európai Központi Bank (EKB) olasz és spanyol államkötvényeket vásárol, aminek az OTP volt a haszonélvezője, de a nap végére visszaesett az árfolyama.

A többi papír egész nap lefelé "csordogált" az európai piacokkal együtt - mondta Králik István, aki továbbra is volatilis (változékony) kereskedésre számít. Az üzletkötő szerint medve piac van alakulóban, hosszabb távon nem várható áremelkedés, ezért az olcsóbban vásárolt részvényeken érdemes a hasznot azonnal realizálni.

20:29
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tizennégy éves mélyponton a görög tőzsde

Keddtől kezdve két hónapon át tilos lesz az úgynevezett shortolás, vagyis a papírok gyengülésére játszó kereskedés az athéni tőzsdén - írta a Reuters nemzetközi hírügynökség. A görög börze hétfőn 6 százalékkal 14 éves mélypontra esett.
20:35
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Öt százalékkal zuhant a frankfurti index

Ötszázalékos veszteséggel zárt hétfőn a frankfurti tőzsde fő mutatója, a DAX. A francia CAC-40 ehhez közeli, 4,7 százalékos mínuszt, a londoni FTSE-100 3,4, a milánói mutató 2,4 százalékos mínusz halmozott fel a kereskedés végére. Az amerikai indexek magyar idő szerint fél hétkor 3-4 százalékos veszteségben voltak.

20:59
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Sorra dönti a rekordokat a frank

Hétfőn délután újra meglódult a frank, magyar idő szerint este hat óra után 258 forint feletti szinten új rekordot ért el.

21:03
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

A JP Morgan 2500 dolláros aranyárat vár

A JP Morgan várakozása szerint az arany árfolyama akár 2500 dollárra nőhet az év végére, korábban - az Egyesült Államok leminősítése előtt - az amerikai bank még 1800 dollár körüli árral számolt. Magyar idő szerint röviddel fél hét előtt egy uncia arany árfolyama 1713,70 dollár volt, ami 3,75 százalékos emelkedés a pénteki záró szinthez képest.
21:34
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tízmillliárdért vásárolhatott az EKB

Ciaran O'Hagan, a Société Générale francia nagybank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) és az eurózóna tagországainak nemzeti bankjai hétfőn 10 milliárd eurót meghaladó összegben vásároltak spanyol és olasz államkötvényt azt követően, hogy az EKB vasárnap bejelentette, kiterjeszti kötvényvásárlási programját.

A szakember szerint "a megközelítő" számítások azt mutatják: a jegybankok több mint 5-5 milliárd eurónyit vásároltak mindkét ország papírjaiból. O'Hagan az MTI összefoglalója szerint azt mondta, az olasz és spanyol kötvények "lélegeztetőgépen vannak", és "még hónapokig" kell folytatni a vásárlást. "Rendkívül fontos, hogy folytatódjon a vásárlás, és hogy a kormányok teljesítsék a megígért megszorításokat. Piaci nyugtalanságra utal, ha a 10 év lejáratú papírok hozama 5 százaléknál magasabb" - tette hozzá O'Hagan. A központi bankok vásárlásai után a tízéves lejáratú olasz papírok hozama 6,10 százalékról 5,29 százalékra, míg a spanyoloké 6,05 százalékról 5,15 százalékra esett vissza.

22:05
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Szabadulnak a részvényektől New Yorkban

Magyar idő szerint este nyolc óra után nagyon jelentős mínuszban álltak a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek: a Dow Jones Industrial Average 3,7 százalékos veszteségnél tartott, a technológiai szektor indexe (Nasdaq) és a félezer amerikai vállalat papírjának mozgását jelző S&P 500 egyaránt 4,6 százalékos mínuszban állt.

 

22:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Lépéseket ígér a svájci kormány

A központi bank képviselőivel tartott hétfői megbeszélés után megerősítette eddigi devizapolitikáját a svájci kormány, jóllehet elismerte, hogy a frank erősödése miatt lassulhat a gazdaság növekedési üteme. A kormány az ülés után közölte, továbbra is a közép- és hosszú távú növekedés elősegítésére törekszik politikájával, ám vizsgálja az esetleges további intézkedések szükségességét.

"Ezeket a megfelelő pillanatban kell megtenni, és közép- és hosszú távon érvényesülő hozadékkal kell bírniuk, nem csak rövid távú hatással" - idézi az MTI a svájci kormány közleményét, amely szerint a kormány üdvözölte a Svájci Nemzeti Bank múlt heti döntését, amellyel 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra csökkentette irányadó kamatcélját. A svájci gazdaság számára egyre nagyobb terhet jelent a frank erősödése, a deviza a dollárral és az euróval szemben jelentősen erősödött az elmúlt hetekben, miután a befektetők egyre nagyobb keresletet mutatnak a biztonságos, menedékvalutának tartott svájci fizetőeszköz iránt.

22:21
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Óriásit zuhant a Bank of America

Az egyik legnagyobb amerikai pénzintézet, a Bank of America közel 20 százalékkal zuhant a hétfői kereskedésben, miután az AIG biztosító azt tervezi, hogy pert indít ellene - derül ki a Marketwatch amerikai online üzleti lap beszámolójából. Az AIG szerint a Bank of America becsapta, amikor jelzálogfedezetű értékpapírokat vásárolt a cégtől. A Bank of America mellett az AIG is jelentősen veszített értékéből, a Marketwatch szerint több mint 11 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

23:29
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Az ország AAA osztályú marad

Barack Obama amerikai elnöke hétfőn közölte, függetlenül attól, hogyan döntenek egyes hitelminősítő intézetek, az Egyesült Államok mindig AAA osztályú ország volt és az is marad. Az elnök szerint a múlt héten elfogadott deficitcsökkentési megállapodás mellett szükség van az adórendszer reformjára és egyes szociális kiadások csökkentésére, valamint az infrastrukturális beruházások mellett a munkáltatói adókedvezmények és a munkanélküliségi biztosítás érvényességének meghosszabbítására.

Az elnök azt ígérte, hogy a következő hetekben az amerikai államháztartás rendbehozatalát célzó, új javaslatokat fog előterjeszteni, s leszögezte, hogy kormánya a tőle telhető módon támogatni fogja annak a kétpárti bizottságnak a munkáját, amelyet a kongresszus fog hamarosan felállítani annak érdekében, hogy megtalálja a deficit további csökkentésének lehetőségeit. Obama reméli, hogy a Standard & Poor's döntése legalább ösztönzően fog hatni a kongresszusra annak érdekében, hogy átérezze az adósságprobléma kezelésének sürgősségét, amihez "józan észre és kompromisszumra" van szükség.

00:15
augusztus 08, 2011
Vágólapra másolva!

Történelmi eséssel zárt New York is

-5.03 százalékos esés után 10869 ponton zárt a New York-i értéktőzsde. A főbb mutatók a nyitáshoz képest 5-6 százalékot estek. A Nasdaq 6,86 százalékos zuhanás után 2359 ponton áll. A S&P 6,61 százlékos mélyrepüléssel 1120 ponton zárta a hétfőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről