A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

"Csodapálcája a Fidesznek sincsen" - így zajlott a költségvetési vita percről percre

Események

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Pénteken folytatódott a 2012-es költségvetés általános vitája. Szó volt az egészségügy és az agrárium jövő évi helyzetéről, valamint a költségvetés tartalékalapjáról a szokás szerint nagyon kevés képviselő részvételével zajló vitában. Bokros Lajos megalapozatlannak nevezte a számokat, Volner János (Jobbik) megkérdőjelezte a 268-as euróárfolyammal számoló politikusok elmeállapotát, Szilágyi László (LMP) pedig azt vetette fel, hogyan állhatna saját lábára az egészségügyi alap, ha most fűrészelik le a lábát. Nagy Kálmán (KDNP) szerint viszont a költségvetést tisztességes emberek alkották meg. Staudt Gábor (Jobbik) Brad Pitt fegyvereit is felhozta, utolsó felszólalóként Ivanics Ferenc (Fidesz)  elismerte, csodapálcája a Fidesznek sincsen. Tekintse át a pénteki vitanap eseményeit!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül72 bejegyzés
11:40
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Bokros önpusztító politikát emleget

Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter EP-képviselőként szólalt fel a pénteki vitában. Megalapozatlanoknak nevezte a költségvetés számait, kiemelve a másfél százalékos növekedési célt, mely szerinte az egy százalékot sem fogja elérni. Jelezte, hogy "eltűnt a söralátétes adóbevallás gondolata", azt áfaemelésről azt mondta, minél több a kulcs, és minél nagyobb a távolság közöttük, annál több az esély a visszaélésekre. Szerinte "képtelenség egyharmaddal levágni a gyógyszerkassza kiadásait". A túl sok bizonytalanság miatt nemzetközi leminősítés fenyeget, ami növelheti a kamatterheket, ezért a kormány "önpusztító politikát" folytat - összegezte Bokros.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

11:45
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Surján örül, hogy van nemzeti önrész

Surján László néppárti EP-képviselő arról beszélt, hogy a költségvetés "minden nehézség ellenére biztosítja az EU-ból érkező támogatásokhoz szükséges nemzeti önrészesedést", ami szerinte az elmúlt évek tapasztalataihoz viszonyítva már eleve siker.

11:50
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Bokros adja vissza a mandátumát"

A fideszes Pichler Imre László azzal kezdte, hogy "Bokros egy másfajta költségvetésről szólt", és azzal folytatta, hogy jó lenne, ha ha visszadná a mandátumát.

11:51
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Bokros visszaszólt

Ezen a ponton Bokros közbeszólt, Pichler reakciójából ("Éppen arról beszélek") ítélve vélhetően arra intve a képviselőt, hogy a büdzsével foglalkozzon. Latorcai János levezető elnök rendre utasította Bokrost, mondván, gombnyomással lehet felszólalási lehetőséget kérni. Kisebb vita kerekedett, mire Latorcai azt is elmondta, hogy a házszabály értelmében az ülésvezetést nem lehet bírálni.

11:52
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth: Pichler szégyellje magát

A szocialista Lamperth Mónika kért szót, és felhívta a figyelmet arra, hogy Bokrosnak EP-képviselőként nem áll rendelkezésére idő a reagálásra, és Pichler "szégyellje magát", amiért nem a felvetésekre reagált. Pichler azzal védekezett, hogy tudta, hogy Bokros nem fog tudni válaszolni, ezért "finoman jeleztem, hogy más költségvetésről beszél".

11:55
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kevesebb támogatás a fogyatékosoknak

Tóth Csaba (MSZP) hosszasan beszélt a szociális rendszer, azon belül is kiemelten a fogyatékosok támogatásainak csökkenéséről. Ez az elszegényedés költségvetése - fejezte be a legtöbb szocialista által használt fordulattal.

12:03
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egy örökölt helyzetet kell kezelni

"Miről is szól ez a költségvetés?" - tette fel a kérdést a fideszes Márton Attila. Szerinte például arról, hogy egy örökölt helyzetet kell kezelni, és erről a tényről nemcsak az ellenzékiek, de Bokros EP-képviselő sem szólt egyetlen szót sem. Tóth Csabának válaszolva kijelentette, tisztába kell tenni a szociális rendszert is, az MSZP ezt szerinte nem akarja belátni. Kitért arra, hogy a devizahitelek problémája az első Fidesz-kormány otthonteremtési programjának megszüntetése miatt alakult ki.

12:15
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egyes politikusok elmeállapotáról

A jobbikos Volner János felidézte, hogy a kormánypártiak büszkén beszélnek a 300 milliárd forintos tartalékalapról. Azt mondta, ott volt egy sok üzletember részvételével rendezett gazdasági fórumon, ahol többen "érdekes kérdéseket vetettek föl egyes politikusok elmeállapotával kapcsolatban", amiatt, hogy 268 forintos euróárfolyammal tervezték a költségvetést. "Ha megkérdezném, önök közül ki gondolja, hogy 268 lesz az átlagos euróárfolyam 2012-ben, senki sem jelentkezne", de amikor "Lázár János vezényel", akkor meg fogják nyomni az igen gombot - mondta Volner, hozzétéve, hogy ez felelőtlenség. Szerinte emiatt a 300 milliárdos tartalék édeskevés, és már most lehet tudni, hogy amikor évközben el fog fogyni, akkor Szijjártó Péter majd kiáll, és elmondja, milyen intézkedésekre van szükség.

Volner szerint az állandó "elmúltnyolcévezés" is visszatetszést kelt az üzleti szférában, ehelyett inkább kormányozni kellene - javasolta. Kijelentette, a görög adósságleírásról szóló megállapodás példájára újra kellene tárgyalni az államadósság törlesztését. Azt is mondta, hogy mivel a jegybank a függetlensége révén "kiszolgálja a globális pénzszivattyút", a kétharmados felhatalmazással élve a parlament irányítása alá kellene vonni.

12:21
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Van kalapja, nincs kalapja

Mágori Józsefné (Fidesz) szerint a 300 milliárdos tartalék a minimum ebben a helyzetben, ez a "van kalapja, nincs kalapja" eset.

12:22
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Ne beszéljenek hülyeségeket!"

Volner János arra biztatta Mágori Józsefnét, szembesüljön a tényekkel, ne Szijjártónak higyjen, ha gazdasági kérdésekről van szó. Idézte az Eurostat adatait, melyek szerint a magyar gazdaság fejlődésének másfélszerese az EU-átlag. "Lehet a közvéleményt szédíteni, csak a befektetők előtt ne próbáljanak hülyeségeket beszélni" - intette a fideszeseket.

12:24
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Márton is a tényeket ajánlja

Márton Attila (Fidesz) azt mondta, tényleg jó volna, ha Volner is szembenézne a tényekkel. Az államadósság újratárgyalását célzó javaslat kapcsán megkérdezte: mivel jár a görög adósságelengedés? Többek között az az ára, hogy Görögország mindenét eladja - válaszolta meg a kérdést. "A Jobbik ugyanebbe a helyzetbe akarja navigálni Magyarországot?" - vetette fel.

12:27
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenki a valós adatokat szereti

Volner János válaszként az államadósság alakulásának utóbbi egy évben mért adatait sorolta.

Márton Attila erre azzal vágott vissza, hogy "tessék tájékozódni az interneten a valós adatokról!"

12:35
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Ebből a büdzséből semmi sem érvényes"

Szilágyi László (LMP) kijelentette, az adócsomaghoz benyújtott Rogán Antal-féle módosító nyomán "ebből a büdzséből már semmi sem érvényes, vissza kellene vonni". A módosítót egyébként az LMP ilyen formában elfogadhatatlannak tartja, mert ha a járulékokat szociális hozzájárulási adóra neveznék át, a párt értelmezése szerint megszüntetné a tb-jogviszonyt, és azt eredményezhetné, hogy "az állam bármikor önkényesen csökkenthetné vagy akár megszüntethetné a nyugdíjakat". Bírálta az egészségügy átalakítását, a szektorran fordítandó összegek csökkenését, mondván, a kormánynak tartania kellene magát a Semmelweiss-tervben kitűzöttekhez, de nem ezt teszi.

12:52
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Miért nem olvassa a Beszélőt?

Nagy Kálmán, (KDNP) azt mondta, Szilágyi László nem olvassa elég rendszeresen a Beszélő című folyóiratot, "mely pedig vélhetően közel áll az LMP-hez". A Beszélőben azt írják, hogy az egészségügyi fejezetben a számok hasonlóak a tavalyiakhoz, és éppen azt róják fel, hogy miért nem csökkenti a kormány a kiadásokat, miközben "a betegek az egész világon egyre nagyobb részt vállalnak a gyógykezelésük költségeiből". Nagy Kálmán szerint a kormány nem ezt az utat járja.

12:55
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP nem is úgy gondolja

Nem tudom, miből gondolja, hogy ez a felfogás közel állna hozzánk, mert ez nem igaz - válaszolta Szilágyi László. Megismételte, hogy a költségvetés tanúsága szerint a kormány feladta az egészségügy fejlesztésére kitűzött tervét.

13:01
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Jó költségvetés nincs"

Herman István Ervin (Fidesz) közölte, jó költségvetés nincs, mert mindig érdeksérelmek, kompromisszumok közepette születik meg. Azt is mondta, hogy "ez a költségvetés nem az aratással kezdi az életet, hanem a talajműveléssel", és "a jól elvégzett munka gyümölcseként jöhet majd az aratás".

13:07
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Nagyon rossz duma van"

A szocialista Gőgös Zoltán elismerte, hogy az agrárium támogatása jelentősen nő, de szerinte "a kormánynak ehhez annyi köze van, mint ahhoz, hogy a réten nő a fű", a növekmény ugyanis tisztán az uniós támogatásnak köszönhető. Kijelentette, ez az utolsó év, amikor érdemi támogatáskiegészítést lehetne adni a gazdáknak, ehhez képest a leheteségesnek csak a töredéke szerepel a költségvetésben.

"Örülök, hogy a kormány elintézte, hogy idén ne legyen belvíz. Az erre szánt pénz legalábbis eltűnt, mint szürke szamár a ködben" - hangoztatta Gőgös, aki szerint január 1-jétől a belvízhelyzet miatt nagyon nagy baj lesz. "Szavak vannak, nagyon rossz duma van, mindenkit meghülyítenek", de aztán cselekvés nincs, stadionokra megy a pénz, meg Mol-részvényekre - összegezte felszólalását.

13:10
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Belvízvita: idén vagy jövőre?

Mágori Józsefné kért szót, és közölte, Gőgös felszólalása közben felhívta telefonon a Tisza-Maros-szögi vízgazdálkodási társulás elnökét, és at tudta meg tőle, hogy sok közmunkás dolgozik náluk, gázolajuk is van, a tavalyihoz hasonló belvízhelyzet esetén 60-70 százalékkal hatékonyabbak lesznek az idén.

Gőgös Zoltán viszontválaszában jelezte, nem vitatta , hogy az idei évre van pénz: arról beszélt, hogy jövőre nem lesz, a jövő évi költségvetés elvonásai miatt.

13:14
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Angliában is van elbocsátás

A fideszes Nagy Kálmán úgy vélekedett, ezt a költségvetést tisztességes emberek alkották meg, az iránya pedig az ország érdekeit szolgálja. Az egészségügyről kezdett beszélni, leszögezve, hogy Angliában is elbocsátanak orvosokat, nővéreket. Elismerte ugyanakkor, hogy az egészségügyben dolgozók a legnagyobb áldozatot hozzák a válság kivédésére.

Két további gondolat Nagy Kálmán hozzászólásánek első feléből: "A világ és az eszközrendszer, ami körülvesz bennünket, erőteljesen változik". "Az egészség korona az ember fején, de csak a beteg láthatja meg".

13:33
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Csak most látom világosan

Az egészségügy átalakításának komoly kockázatai lesznek - ismerte el Nagy Kálmán, sőt bevallotta, most látja először azt világosan, hogy "az egészségbiztosítási alap költségvetése milyen, hogyan aránylik egymáshoz a befizetők és az eltartottak száma". Szilágyi Lászlónak válaszolva úgy vélte, a kormányoldal most felméri, az országban az ellátást hogyan lehet racionalizálni.

13:40
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Jó volt az 50 százalékos béremelés

Lamperth Mónika (MSZP) szerint helyes, hogy egy kormánypárti képviselő az egészségügyben dolgozók helyzete miatt aggódik, de tehetnének is azért, hogy az megváltozzon. "Utoljára ötvenszázalékos béremelés ebben a szférában a szocialista kormány alatt volt. Elfogyatak az ápolónők, ezért kellett bért emelni, szerintem helyesen" - jelentette ki Lamperth.

13:43
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Szilágyi majdnem énekelt

Szilágyi László először felvetette, hogy elénekel egy népdalt ("Babám gyógyít, nem a kórházi orvos"), aztán mégis inkább azt kifogásolta, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter ígéretével szemben nem változik a költségvetés szerkezete, ugyanazt látjuk, mint az elmúlt években.

13:44
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem volt értéke a béremelésnek

Nagy Kálmán Lamperthnek válaszolva felidézte, hogy Medgyessy Péter kormánya valóban felemelte a béreket, majd válságba vitte az országot, és "önöknek le kellett váltani". Ez megmutatja, milyen értéke volt annak a béremelésnek - vonta le a következtetést.

13:45
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Heintz szerint Lamperth demagóg

Heintz Tamás (Fidesz) demagógnak nevezte Lamperth Mónika béremeléses példáját, mondván, "a 100 lépés programja az első lépés volt azon az úton, ami a mostani helyzethez vezetett".

13:46
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hagyják már a visszamutogatást!

Lamperth azzal vágott vissza, hogy "Másfél éve kormányoznak, hagyják már a visszamutogatást!", szerinte nemrég Schmitt Pál köztársasági elnök is ezt mondta.

13:47
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitt nem is úgy értette

Schmitt Pál nem is úgy értette, amit mondott, mindannyiunknak mondta, nem a kormányoldalnak - replikázott Heintz Tamás.

13:49
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Medgyessy-féle egyszer puszi"

Szilágyi László jelezte, Lamperth Mónikával ő sem ért egyet, a "Medgyessy-féle egyszeri puszi" valóban nem a megfelelő lépés volt, és most egyébként sem lenne ilyenre lehetőség, de "mit tudnak önök mutatni, mi lesz itt több év múlva?" - tette fel a kérdést a kormánypártiaknak címezve.

13:50
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Öt perc szünet

Ujhelyi István levezető elnök ötperces szünetet rendelt el.

14:09
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

A kórházak hozzáférésén javítana

Kovács József (Fidesz) az egészségügyi átalakításáról beszélt a szünet után. "Célunk, hogy csökkenjen a területi hozzáférés egyenlőtlensége, javuljon a hatékonyság, illetve javítsunk az ágazat pénzügyi helyzetén" - mondta.

 

14:16
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Indirekt népirtásról beszélt egy jobbikos

"A magyarság indirekt népirtása folyik a környező országokban" - szólt hozzá a parlamenti vitához a jobbikos Baráth Zsolt, aki javítana a természetes szaporulaton. Mennyiben segíti a 2012-es költségvetés ezt? - tette fel a kérdést.

14:17
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ujhelyi örül a szegedi hallgatók látogatásának

Ujhelyi István köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem jogi hallgatóit a karzaton. "Én is szegeden végeztem, ezért külön örülök a jelenléteteknek" - mondta a levezető elnök.

14:22
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: Lefűrészelik az egészségügyi alap lábát

A várható élettartamért csak 25 százalékban felel az egészségügyi rendszer, a többi életmódbeli kérdés - mondta egy fideszes képviselő. Egyelőre kis szelet, de egészségügyi adókból is jövedelmet kap a rendszer - utalt arra, hogy a járulékok mellett chipsadóból és a dohányosokat sújtó terhekből is jövedelmet kap az ágazat. "Az igazi áttörést az hozza, ha megváltozik a járulékfizetők száma" - tette hozzá. Munkába kell állítani, akit lehet - vélte.

Most fűrészelik le az egészségügyi alap lábát, hogy állna saját lábra a rendszer? - kérdezett vissza Szilágyi László LMP-s politikus.

14:31
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elmúlt nyolc év, elmúlt másfél év

Az elmúlt nyolc évre hivatkozik Kontur Pál (Fidesz) a költségvetési vitában, miután Volner János (Jobbik) felszólalását úgy értékelte, hogy az MSZP-t védi. Később még arról is beszélt, hogy az elmúlt másfél évben fordított a helyzeten a kormány.

14:50
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Fidesz: Az ellenzék "jól kiaggódja magát, aztán hazamegy"

Sebestyén László (Fidesz) minden költségvetés olyan, hogy az ellenzék elkezdi támadni. "Képviselőtársaim most jól kiaggódják magukat, aztán szépen hazamennek" - mondta.

14:58
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Háttéranyagokat hiányol az MSZP

Káli Sándor (MSZP) hiányolta a költségvetést megalapozó háttéranyagokat. Mint mondta, csak egy, az interneten körbefutott az oktatási törvény háttéranyagot látott, az is 70 milliárd forintot von ki az oktatási rendszerből.

15:01
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kukorelli: Keserű gúnnyal beszélnek az írók

Kukorelli Endre (LMP) saját elmondása szerint az írók véleményét képviseli, akiknek "nem ismételném a szavait", de annyit elmondott, hogy értetlenkedés, keserű gúny, csalódottság jellemzi a szakmát. Kukorelli szerint páratlan, hogy a művészetekre szánt forrás a tavalyi 39 milliárd forint után 30 milliárd alá csökken.

15:20
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Gőgös: El kéne kezdeni dolgozni

Zsiga Marcell (Fidesz) szerint gáncsoskodó hozzászólásokra nincs joga az MSZP-s Káli Sándornak - mondta. Szerinte ő Miskolc polgármestereként 8000 új munkahelyet ígért, de nem tartotta be.

Gőgös Zoltán (MSZP) amiatt kritizálta Zsiga Marcellt, hogy nem mondott semmit a szocialisták kritizálásán kívül. "El kéne kezdeni dolgozni, ahelyett, hogy hülyeségeket beszélnek" - mondta.

15:25
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

KSH-adatokkal vágott vissza az MSZP-nek egy fideszes

Riz Gábor (Fidesz) Gőgös Zoltán konkrétumokat kérő felszólalására adatokat kezdett sorolni a KSH-tól, beszélt arról, hogy három éves csúcson a foglalkoztatás, és hogy Ózdon munkahelyeket teremtettek egy új üzemmel.

15:41
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Szlovákia és Csehország is megelőzött minket"

Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője örömét fejezte ki, hogy visszatérhetett a magyar országgyűlésbe felszólalni. Nagyon fontos, hogy az uniós forrásokat maximálisan lehívjuk, de Magyarország rontott a felhasználást tekintve szerinte. "Szlovákia és Csehország is megelőzött minket" - mondta.

15:57
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Dúró: Csak a tanárok kirúgása biztos

Dúró Dóra (Jobbik) szerint úgy kell megalkotni a költségvetést, hogy nincs meg az emögött álló közoktatási törvény, enélkül pedig nem lehet érdemben nyilatkozni. A képviselő kritizálta, hogy míg az elbocsátások biztosan megvalósulnak az oktatásban, az oktatói fizetéseket is rendező életpálya-modell csak 2013-ban indul el.

16:01
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Cigány - nem cigány különbségtételt kért Dúró Dóra

Legalább ötmilliárd forintot fordítana a kormány a cigányok oktatására, de ez a szocialista pénzkidobásra emlékeztet - mondta Dúró Dóra. Szerinte "ha az oktatási támogatásban különbséget teszünk cigány és nem cigány között, akkor más területeken is tegyük meg ezt". Úgy fogalmazott: "vagy mindenhol legyünk színvakok, vagy mindenhol mérjük fel a cigányok helyzetét".

16:09
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Az egészségügy másra számított"

"Az egészségügy minden szereplője sokkal gyorsabb és gyökeresebb változásra számított az önök kormányától" - szólította meg a kormánypárti képviselőket Scheiring Gábor LMP-s képviselő. Felidézte azt a fideszes érvet, mely szerint a gazdaság lehetőségeitől függ, mennyi pénz van az egészségügyre, szembeállítva azzal a ténnyel, hogy a rendszerváltás óta most először az egészségügyre fordított pénz aránya a GDP négy százaléka alá. "Hogy lehet, hogy erre a területre nem találnak pénzt, de Mol-részvények vásárlására igen?" - tette fel a kérdést, a vita során sokadik LMP-s képviselőként.

16:12
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pr-duma, szemforgatás

Lamperth Mónika (MSZP) bírálta, hogy negyven százalékkal csökken az Egyenlő Bánásmód Hatóság támogatása. Ilyen körülmények között "teljesen hiteltelen országvédelemről beszélni", ez "általános pr-duma, szemforgatás" - vélte a képviselő. Ő is felhánytorgatta a Mol-pakett megvételét és a debreceni stadionépítést.

Felszólalása közben Lamperth kifogásolta, hogy a teremben jelen lévő fideszesek beszélgetnek, mire Lezsák Sándor levezető elnök csendre intette őket.

16:18
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs pénz bérrendezésre

Hollósi Antal Gábor (Fidesz) közölte, nincs forrás most egy általános egészségügyi bérrendezésre, de "nagy reményeket fűzünk a központosításokból eredő megtakarításokhoz".

16:24
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Minden Orbántól függ majd"

Lamperth Mónika azt kifogásolta, hogy az említett központosítás miatt nem lehet majd helyben dönteni a további kórházfejlesztésekről, nonszensznek nevezve, hogy minden "Orbán Viktor szándékától" függ majd.

16:32
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Adópolitikai feketeleves

Scheiring Gábor (LMP) a kormány vidékfejlesztési elképzeléséről azt mondta, az a pozitív pontokkal együtt is "nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy ellentételezze azt a brutális adópolitikai feketelevest, amit a vidéken élőkkel fizettetnek meg". Azt mondta, álságos az uniós pénzek által lehetővé tett fejlesztésekre hivatkozni, főleg úgy, hogy másfél éve akadozik az EU-s pénzek kifizetése, számos vállalkozás panaszkodik erre. A közmunka jelenlegi formájában "rabszolgamunkának" bélyegezte. Scheiring szerint az LMP alternatív költségvetési javaslata sokkal jobb megoldásokat tartalmaz, ráadásul nem rontaná az egyenleget sem.

16:38
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

A nemzetközi helyzet fokozódik

Iván László (Fidesz) azzal kezdte, hogy a vita során sokat tanul az elhangzottakból, és azzal a meglátással folytatta, hogy 2012 a globális kockázatok fokozódását fogja hozni. Jelezte, számára meggyőző volt a költségvetési javaslat, "feszes, fegyelmező ereje van" a büdzsének. "Lélektanászként azt mondom, az aggályosság mindig egészségkárosító dolog" - intette az ellenzéket.

16:50
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Fidesz, MSZP - mint egy nagy család

Hegedűs Tamás (Jobbik) idézte Czene Attila sportért felelős államtitkár azon állítását, hogy a sport kiemelt támogatása 2012-ben is megmarad. Hegedűs szerint kérdés, hogy ezt készpénznek vehetjük-e, mert "a 2011-es pénzek is csökkentek az évközbeni zárolások miatt", de összehasonlítva a tételeket ráadásul kiderül, hogy a tervek szerint is majdnem 250 millió forinttal kevesebb jut sportra, mint 2011-ben - jelentette ki. A képviselő szerint a futballhuliganizmus elleni törvény csak "a nemzeti érzelmű szurkolók nyilvántartására és megfélemlítésére" jó, ezért az erre szánt sok százmilliót másra kellene fordítani.

"Önök itt egy nagy család, az MSZP-vel együtt. Egyik évben az anya tervezi a költségvetést, másik évben az apa, de az elvek változatlanok. Ez a költségvetés is olyan, mintha az MSZP csinálta volna, összenő, ami összetartozik" - mondta végül, a kormánypárti képviselőknek címezve szavait.

Lezsák Sándor ezután technikai szünetet rendelt el.

17:10
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik visszavonná az egykulcsos adót

Volner János beszámolt róla, hogy a Jobbik kiszámolta: ha az szja-csökkentés miatt kieső 500 milliárdból levonjuk a családi adókedvezményeket, és a maradék 370 milliárdból a magyarországi termelés támogatására térnénk át, akkor minden vállalkozót havi 20 ezer forint adóelőnyhöz lehetne juttatni. Arra kérte a kormánypártot, hogy a legjobban keresők támogatása helyett fontolja meg a Jobbik e számításon alapuló alternatív költségvetési javaslatát.

17:18
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Baj van, de nem a kormány a hibás

Turi-Kovács Béla (Fidesz) azzal kezdte, hogy rendkívüli külső és belső körülmények között kell dolgoznia a kormánynak, majd az agrárium nehéz helyzetét ecsetelte hosszasan. Elismerte, ő sem látja, hogy a vidékfejlesztés fontossága megjelenne a büdzsében, de szerinte "ez nem a készítők hibája, hanem a körülményeké".

17:20
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ez még Lamperthnek is tetszett

"Ritkán szoktam megtapsolni kormánypárti hozzászólót", mondta elismerően Lamperth Mónika, aki szerint Turi-Kovács Béla felszólalásából érződött az agrárium iránti aggodalom. Kérte, hogy ez jelenjen meg a kormánypártiak benyújtandó módosító indítványaiban is.

17:26
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lendvai nem irigyli a kormányt

"A költségvetésnek a gazdasági stabilitás célja mellett szólnia kell a társadalmi stabilitásról is" - jelentette ki Lendvai Ildikó (MSZP). Azt mondta, nem irigyli a költségvetés készítőit, de ettől még igaz, hogy nagy a felelősségük: a kölltségvetés integráló, vagy dezintegráló hatással lesz a társadalomra. Úgy találta, az utóbbi a helyzet, a javaslat gyengíti a társadalom szövetét.

17:39
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Ilyen legutóbb Őszöd után volt"

"Nem azt kérem számon, hogy miért nem adnak mindenre több pénzt, de az evidens európai tapasztalatokat sem alkalmazzák" - folytatta Lendvai Ildikó. Szerinte egyszerre készül nagyon rossz változtatás három nagyon fontos területen: a munkavállalói jogok, az adórendszer és a szociális ellátás területén. Kijelentette, a valóban arányos adózás valójában nem egykulcsosat jelent, hozzátéve, hogy biztos benne, a kormánypártiak között senki sem olyan cinikus, hogy azt mondja: az ápolónő azért keres keveset, mert keveset dolgozik. Úgy véltem, a költségvetés az adójóváírás kivezetésével tovább csökkenti a rendszer amúgy is csekély arányosságát, és "ezen a minimálbér emelése sem segít".

Lendvai bírálta, hogy "már nemcsak a jövedelmek, hanem a tanulási esélyek átcsoportosítása is folyik a szegényebbektől a gazdagabbak felé". Szerinte ennek társadalmi robbanás lehet a vége, erre utal, hogy 75 százaléknyian mondja azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, "ilyen arány legutóbb Őszöd után volt".

17:44
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

A spontán privatizáció a bűnös

Aradszki András (Fidesz) a történelmi távlatot hiányolta Ledvai felszólalásából, szeinte ugyanis a rendszerváltás környéki spontán privatizáció az egyenlőtlenségek okozója.

17:47
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nemcsak érzéketlen, cinikus is

Józsa István (MSZP) szerint amit a kormány csinál, az nemcsak szociálisan érzéketlen, hanem cinikus is: annak a rétegnek enged el ötszázmilliárdot, amely ezt nem kérte, és nincs rászorulva. "Ezen nem segít semmilyen történelmi visszatekintés" - jegyezte meg.

17:48
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Többet kap a vidék

Pócs János (Fidesz) közölte, szerinte a vidékfejlesztésre fordítható támogatás igenis nő a költségvetés szerint.

17:49
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

A gyenge forint miatt nő a támogatás

Józsa István felhívta rá a figyelmet, hogy nagy az ára a vidék támogatás növekedésének: azért lehetséges, mert az uniós támogatás euróban érkezik, és a kormánynak "sikerült elrontania" a forint árfolyamát.

17:53
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Varga: Nem elszegényedés, felzárkózás

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár emlékeztetett rá, hogy amikor az előző kormány elvett egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól és egyhavi fizetést a közalkalmazottaktól, akkor Józsa képviselő ezt "simán megszavazta". Gazdaságfejlesztésre 22 százalékkal, felzárkóztatásra 39 százalékkal többet költünk, mint 2011-ben - sorolta, azt a következtetést vonva le ebből, hogy "ez nem az elszegényedés, hanem a felzárkózás költségvetése".

17:56
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az istenért, ne vessük egymás szemére

Lendvai ildikó csodálkozva kérdezte, hogy ha Varga Mihály kifogásolta ezeket az intézkedéseket, akkor vajon miért anem adta vissza a Fidesz-kormány a 13. havi nyugdíjat és bért. Ha viszont megállapodhatunk arról, hogy "ez kényszer volt, akkor az istenért, ne vessük egymás szemére" - kérte Lendvai.

17:58
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ez a görög út

Varga Mihály azt válaszolta, a 13., 14. havi juttatás a görög út, az embereknek havonta kel tisztességes járandóságot adni.

18:00
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az egy kulcs nem oldja meg a problémát

Józsa István reményét fejezte ki, hogy Varga nem gondolja komolyan, hogy az az ötszáz milliárd, amit az egykulcsos adó bevezetésével a legjobban keresőknél hagytak, megoldja a problémákat - különösen annak fényében, hogy "ebből háromszáz milliárdot visszaszedtek a kevesebbet keresőktől".

18:04
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem csökken a tanulási esély"

Szalay Péter Fidesz még Lendvai Ildikó felszólalására reagálva egyebek mellett azt mondta, a tanköteletzettség 16 évre történő leszállítása egyáltalán nem csökkenti a tanulási esélyeket.

18:08
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kormány a zongoránál

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint "az IMF legvidámabb barakkjának láttatja Magyarországot" a költségvetési javaslat, a kormány pedig "az IMF-kottát üti a zongorán". A képviselő bírálta, hogy továbbra is a multiknak nyújtunk kedvezményeket, "miközben a magyar kkv-kat nem támogatja senki".

18:15
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lehet havonta átírni a büdzsét

Fehér Andor (Fidesz) jelezte, pártja szívesen felhagyna a visszafelé mutogatással, ha a szocialisták nem hagytak volna maguk után óriási adósság- és ezzel kamatterhet. Jellemzőnek nevezte, hogy még a forintgyengülést is a mostani kormány nyakába akarják varrni, pedig ha nem lenne nagy az adósság, nem lenne akkora a gyengülés miatti árfolyamveszteség sem. Ehhez kapcsolódva közölte, azért 268 euró/forint árfolyammal számolva készült a költségvetés, mert júniusban, amikor megkezdődött az előkészítése, ennyi volt az árfolyam. A büdzsét "nem lehet havonta átírni, azért van a tartalék, hogy az ilyen változásokat kezelje" - magyarázta Fehér Andor.

18:20
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pánikszerű menekülés a Nefmiből

Hiller István (MSZP) a kultúra támogatásának csökkenését kifogásolta. Szerinte a "gigaminisztérium" (a Nefmi) létrehozása nem segített, sőt a 20 százalékos támogatáscsökkenés 2011-hez képest - illetve 40 százalékos 2010-hez képest - az illetékes államtitkárság súlytalanságát mutatja. Felidézte, hogy "számos terület pánikszerűen menekült ki a kulturális államtitkárság fennhatósága alól, ilyet még nem láttunk a magyar politikatörténetben". Példaklént említette, hogy a külföldi kulturális intézetek ügye az igazságügy-minisztérium, a filmművészet pedig a gazdasági minisztérium alá tartozik. "És igazuk lett ezeknek a lobbiknak, mert a támogatásuk kisebb mértékben csökken, mint összességében a kultúráé" - tette hozzá.

18:44
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Önellátó színházakat szeretne egy fideszes

Szalay Péter (Fidesz) szerint a Broadwayen működő színházak eltartják önmagukat, efelé mozdulhatnának a magyar intézmények is. Ha a magyar színházaknál is elérik, hogy figyelembe vegyék a pénzügyi szempontokat, és nem 100 százalékban állami támogatásból rendeznek darabokat, át lehet csoportosítani forrásokat a kultúra más területeire - mondta.

18:55
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Félbeszakította Novák Elődöt a levezető elnök

Ez a költségvetési tervezet véget vet-e Magyarország adósrabszolgaságát - tette fel a kérdést Novák Előd (Jobbik). Szerinte nem történt semmi. A képviselő szerint újra kell tárgyalni az államadósságot, szerinte van arra nemzetközi példa

Novák botrányosnak nevezte, hogy Alföldi Róbert "még mindig" a Nemzeti Színház élén áll. Szerinte akár a színház állami támogatásának megvonása is megoldás lehet az elmozdítására.

A levezető elnök Latorcai János félbeszakította Novák Elődöt azzal, hogy térjen a tárgyra, mert nem a költségvetésről beszél.

19:04
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kibővítené a lakásfelújítási pályázatokat egy fideszes

Fülöp István (Fidesz) reméli, hogy a panellakások felújításain túl a többi épülettípusra is kiterjesztik az energiahatékonysági pályázatokat, mert nagy összegeket lehet megtakarítani ezáltal. Arról is beszélt, hogy ki kéne bővíteni a felújításra szánt 2 milliárdos keretet.

19:08
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Staudt: Brad Pitt fegyvereinek lefoglalására tízmilliárd?

Staudt Gábor (Jobbik) szerint "horribilis és vicces" összeg a Terrorelhárító Központnak szánt pénz, szerinte nem kéne Brad Pitt fegyvereinek lefoglalására tízmilliárd forintot költeni. Ez nem a rend irányába hat - mondta.

Ózdon 30 fölött jár az uzsorások letartóztatásának száma, miközben csökkent a visszaélések száma - válaszolta a térség fideszes országgyűlési képviselője, Riz Gábor.

Staudt úgy válaszolt, hogy ő nem a rendőröktől, hanem a Terrorelhárító Központtól sajnálja a pénzt.

19:28
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

Átadott 10 percet a KDNP a Fidesznek

A KDNP átadott 10 percet a Fidesznek saját időkeretéből. Kontur Pál (Fidesz) megköszönte a gesztust a kereszténydemokratáknak.

19:35
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Az állam szolgál, nem uralkodik"

Ott, ahol Szent István Intelmei határozzák meg közgondolkodást, az állam szolgál és nem uralkodik - mutatta be az általa ideálisnak tartott szerepfelfogást Kontur Pál (Fidesz).

19:38
október 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Csodapálcája még a Fidesznek sincsen"

Nem tudjuk egy év alatt megoldani a problémákat, csodapálcája még a Fidesznek sincsen - mondta Ivanics Ferenc (Fidesz).

A képviselő a pénteki vitanap utolsó felszólalója volt, az általános vita november 2-án folytatódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!