A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Harminc százalékkal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest

Vágólapra másolva!
Az aszály miatt jelentősen romlott az idén a búza termésátlaga: bár a termelők ősszel 300 ezer hektárral nagyobb területen vetettek, a tavalyihoz képest idén csak alig valamivel több búza termett. Emiatt a búza felvásárlási ára történelmi csúcsmagasságba emelkedett. A gabonaárak emelkedése természetesen kihat számos más mezőgazdasági termék - liszt, kenyér, hús, tej, tojás - árára is, a várható emelkedés mértékét azonban Tóth István, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének titkára szerint felelőtlenség lenne megbecsülni.
Vágólapra másolva!

Az aratás lényegében befejeződött az idén, csupán Borsodban, néhány kisebb területen aratnak még a hét végéig. A termésátlag a hosszú aszály miatt a tavalyihoz képest gyengébb lett: az idén a 960 ezer hektár területen hektáronként átlagosan 3,6-3,7 tonnát takarítottak be a termelők, ami a tavalyinál valamivel több, összesen mintegy 3,5 millió tonnát jelent - mondta el az [origo] Üzleti Negyed kérdésére Tóth István, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Rosszabb a helyzet az őszi, illetve a tavaszi árpa esetében, amely gabonafajták mennyisége jelentősen csökkent a tavalyihoz képest - tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára is, aki szerint az idén Magyarországon összesen mintegy 3,7 millió tonna búza kerül a magtárakba. Az államtitkár szerint a mostoha időjárási körülmények ellenére is megtermett az ország kenyérgabona-szükséglete, és várhatóan takarmányból is lesz elegendő az állatok etetéséhez. A tavalyi nyitókészlettel együtt, ami 300 ezer tonnát tesz ki, az idén összesen mintegy 4 millió tonnányi búza áll az ország rendelkezésére - mondta az államtitkár. Az államtitkár szerint az ország belső szükséglete várhatóan mintegy 2,82 millió tonna búzára rúg majd, további 180 ezer tonnát biztonsági tartalékként tárolnak az állami magtárakban és mintegy 1 millió tonnát exportálhatnak. A belső felhasználásból őrlésre 1,25 millió tonna, ipari felhasználásra 30 ezer tonna búzát szánnak, a bruttó vetőmagszükséglet mintegy 300 ezer tonna lesz, a takarmánybúza mennyisége pedig eléri az 1,2 millió tonnát. A szakemberek összesen 40 ezer tonnás veszteséggel is kalkulálnak.

Bár búzából nagyjából a tavalyihoz azonos mennyiség termett az idén is, a MOSZ titkára szerint semmi okuk nincs az örömre a termelőknek: a búza vetésterülete az idén 300 ezer hektárral nagyobb volt a tavalyihoz képest, a termésátlag azonban jelentősen romlott. Emiatt a búza tonnánként a tavalyi 18 ezer forintról átlagosan 30 százalékkal magasabb, 26-27 ezer forintos áron cserél gazdát, de előfordul 30 ezer forintos felvásárlási ár is. Az ilyen mértékű áremelés sem kompenzálja azonban a termeléskiesést: nem csak az aszály sújtotta ugyanis a gazdákat, de a központi kormányzat sem volt képes kidolgozni egy kiszámítható, 2-3 éves termeléspolitikát - magyarázta Tóth István. A földművelési tárca jövő évre vonatkozó 17 ezer forintos garantált áras felvásárlási javaslata helyett - amely a jelenlegi gabonaárak mellett nem jelent segítséget - a MOSZ és a Gabona Terméktanács korábban 24 ezer forintos intervenciós ár bevezetését javasolta, amelynél alacsonyabb ár esetében lépne közbe a kormányzat. - A javaslatunkat azonban mindeddig szóra sem méltatták, és nincs esély arra sem, hogy a vetést októberi kidolgozott kormányzati szabályozás mellett kezdhessék meg a termelők - vélekedett a MOSZ titkára.

Az exportlehetőségeket rontja, hogy miközben a hazai gabonaárak történelmi csúcson vannak, a világpiaci árak rég nem látott alacsony szinten. A lehetőségeket némileg javítja, hogy a dollár jóval erősebb, mint arra korábban számítani lehetett - mondta el kérdésünkre Keresztesi Szergej, a Hungarograin Kft. ügyvezető igazgatója. Az elkövetkező 30-60 napban szerinte nem lehet változásra számítani, ezt követően - mivel a világpiaci árakkal kell majd versenyezni - áresésre, 25 ezer forint körüli tonnánkénti búzaárra számítanak.

A gabonaárak emelkedése természetesen a tapasztalatok szerint kihat számos más mezőgazdasági termék - liszt, kenyér, hús, tej, tojás - árára is, a várható emelkedés mértékét azonban a MOSZ titkára szerint felelőtlenség lenne megbecsülni. A korábbi tapasztalatok szerint mindenesetre nem az alapanyagok ára határozta meg az áremelkedések mértékét, mivel a termékekből relatív többlet volt a piacon. Minthogy a mezőgazdasági termékek esetében nagyjából hároméves elmaradás van, 10-15 százalékos emelkedés bármelyik termék esetében reális lenne; néhányuk esetében ez az emelkedés már be is következett - mondta Tóth István.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!