<P>A Moody's rontotta a japán adósság besorolását</P>

Vágólapra másolva!
Az amerikai Moody's Investors Service hitelminősítő pénteken egy kategóriával lerontotta a japán szuverén adósság besorolását: Aa1 kategóriából Aa2 kategóriába sorolta vissza a japán kormány jenkötvényekben lévő adósságát, változatlanul negatív kilátással.
Vágólapra másolva!

A visszasorolást a hitelminősítő azzal indokolta, hogy a kormány túl sok hitelt vett fel a gazdaság élénkítése érdekében, miközben elmulasztotta megtenni a szükséges költségvetési reformintézkedéseket. Az utóbbi évek sorozatos gazdaságösztönző programjai nyomán megnőtt az államadósság, ami költségvetési hiányt idéz elő.

Két éven belül az amerikai hitelminősítő másodszor sorolta alacsonyabb kategóriába a japán szuverén adósságot. A Moody's 1998. novemberben az addigi AAA szintű - vagyis a lehető legjobb befektetői osztályzat - alá, Aa1-re csökkentette a külföldi és a hazai adósság besorolását, majd idén februárban ismét vizsgálat alá vette azt a valószínű további visszasorolás kilátásával. Most a japán szuverén devizaadósság Aa1-es osztályzatát változatlanul hagyták, stabil kilátással.

Az adósságok túlnyomó része azokból a kötvényekből tevődik össze, amelyeket az út- és hídépítések finanszírozásra bocsátott ki a kormány azzal a céllal, hogy kihúzza a japán gazdaságot a második világháború óta leghosszabb gazdasági recesszióból.

A Moody's megjegyezte: Japán egyben a világ legnagyobb hitelezője és a legtöbb megtakarítással rendelkező országa is, ezért más fejlett országoknál nagyobb adósságot viselhet el.

A másik nagy amerikai hitelminősítő, a Standard and Poor,s továbbra is a legmagasabb, AAA szinten tartja nyilván a japán szuverén adósságot. Az európai Fitch júniusban AAA-ról AA-Pluszra rontotta osztályzatát.

Hivatalos becslés szerint a japán kormány adóssága az év végére megközelíti a GDP 150 százalékát.

A japán kormány részéről nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget a Moody's döntésének.

(MTI)

Ajánlat:

Moody's

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!